Főoldal » Írhatok-e blogot, ha… ?

Írhatok-e blogot, ha… ?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma dömping volt, minden eddiginél több blogger jelentkezett 1 nap alatt (legalább 80 fő e-mailben a szerkesztőség címén, + még 8-10 fő nálam telefonon). Persze ez nem egy emberre hárult, kb. 50-60%-ára én válaszoltam, a maradékot nagyrészt továbbküldtem az illetékes szakterület-vezetőknek, a többit pedig a főszerkesztőnk, Faragóné Ica válaszolta meg helyettem. Szerencsére most nem voltak nagyon nehéz esetek.

Volt olyan blogger, akit több szakterületre is be lehetett sorolni, de ez szinte mindennapos eset. (Nekik szokás szerint felsoroltam a szakterületeket, ahol írhatnak, de nem gond, ha valaki több helyen is ír: regisztrálni csak 1-szer kell, de minden szakterületen új blogot kell indítani. Nekem is több szakterületen vannak blogjaim…)

Náluk nehezebb eset az, akinek a végzettségét, munkatapasztalatát nem lehet egyértelműen szakterülethez sorolni (ilyenkor gyakran segít, ha megnyitom a Szakágak oldalt, nyomok egy CTRL-F-et, és a keresőbe beírom a végzettség vagy foglalkozás nevét), de ilyen ma nem volt.

De ma is voltak pl. olyan bloggerek, akik határainkon túlról írtak volna blogot. Az ilyen és hasonló esetekről szól ez a blogbejegyzés, az eddig hozzám érkezett “Írhatok-e blogot, ha…?” jellegű kérdések alapján.

A kérdések mögött minden esetben konkrét, valós jelentkezők konkrét, valós problémái állnak, de 3 okból nem nevezném meg őket. Egyrészt teljesen lényegtelen, hogy ki kérdezte, a válasz minden esetben ugyanaz. Másrészt nem is emlékszem már nevekre. Harmadrészt: a nevekkel valószínűleg személyiségi jogokat sértenék, ezt nem kockáztatnám meg a blogbejegyzésben.

Alapelv: a Jogi Tudnivalók 10. b. és c. pontja, amelyek szerint:

10. … Tilos a következők küldése, továbbítása, publikálása, feltöltése:

b. olyan információk, amelyek más személyre sértőek, megalázók lehetnek

c. olyan információk, amelyek erőszakot, fajgyűlölet, vagy más illegális tevékenységet szítanak, arra buzdítanak vagy azt jelenítenek meg

További alapelv a Jogi Tudnivalók Szolgáltatásaink című fejezetének utolsó bekezdése:

Az üzemeltető nem gyűjt olyan adatokat, amelyek nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, érdekképviseleti szervezeti tagságra, egészségi állapotra, szenvedélybetegségre, szexuális életre vagy büntetett előéletre vonatkoznak. Amennyiben tudomást szerzünk arról, hogy bármely felhasználónk a fentiekben részletezett különleges adatot töltött fel rendszerünkbe, azt haladéktalanul töröljük. A Felsőfokon a hallgatókért közhasznú Nonprofit Kft. fenntartja magának a jogot, hogy a hatályos jogszabályok megsértéséért a különleges adatokat elhelyező felhasználó regisztrációját is törölje.

Ez alapján a legbonyolultabb kérdésekre is egyszerű a válasz. Nézzük sorban a kérdéseket!

  1. Írhatok-e blogot, ha Romániában élek? (Románia helyére akármelyik más ország is behelyettesíthető, a legtöbben onnan jelentkeznek, de volt már jelentkező Szlovákiából is.) Igen. A blogírás nem helyhez kötött, és a Szolgáltatások című részben leírtak szerint mi, a blogmagazin vezetői nem is tudhatunk arról, hogy ki milyen származású, nemzetiségű. Persze ha valaki magánbeszélgetésben vagy a jelentkező e-mailben elárulja, az nem baj, csak az a fontos, hogy a blogban ne jelenjen meg ez az adat, és ne befolyásoljon minket a döntéshozatalban a jelentkező lakóhelye. (Én már korábban találkoztam ilyennel, és megengedtem neki, hogy blogot írjon. Ma több ilyen is volt, különböző szakterületeken. Továbbküldtem a szakterület-vezetőknek a kérdést, hogy ők mit válaszolnak erre, mert nekem ugyan egyértelmű a válasz, de mégsem akartam a fejük fölött dönteni erről.)
  2. Írhatok-e blogot, ha nem magyar az anyanyelvem? (Ma kaptam egy ilyen kérdést. Az illető folyékonyan tud magyarul, ezt bele is írta a magyar nyelvű önéletrajzába.) Ez is ugyanaz, mint az előző eset. Írhat nálunk nem magyar anyanyelvű blogger is, ha megfelelő szakmai színvonalon írja meg a bejegyzéseit. Ehhez a két kérdéshez még annyit fűznék hozzá, hogy ha elutasítanánk a máshol élő, vagy más nyelvű jelentkezőket, az valószínűleg a 10. c. pontot sértő fajgyűlölő cselekedet lenne.
  3. Írhatok-e blogot, ha megváltozott munkaképességű vagyok? (Fényképes önéletrajzot küldött az illető.) Igen. Aki szellemileg és fizikailag képes megírni egy részletes szakmai önéletrajzot, annak a blogírás sem okozhat gondot (feltéve, hogy van kellő mennyiségű és színvonalú szakmai mondanivalója, de ez nem az egészsgi állapottól függ, hanem a szakmai felkészültségtől, hozzáértéstől). Az egészségi állapot is ugyanolyan különleges adat, mint a származás, anyanyelv, nemzetiség, ezért ez sem befolyásolhat a döntésben.
  4. Írhatok-e blogot, ha kiskorú vagyok? Igen. Régebben is volt egy ilyen felkérésem e-mailben, és ma is telefonon. Ettől az első esetben egy kicsit zavarba jöttem. Végül is a szabályzatban nincs benne, hogy nagykorúnak kell lenni a regisztrációhoz, de elég felnőttes témákról szól az oldal. De miért ne érdeklődhetne akár egy gyerek is? A dilemmát Icával közösen oldottuk meg, és úgy döntöttünk, hogy gyerekek is írhatnak, ha egyértelműen kiderül a blogból, hogy gyerek írja. (Nincs túl sok ilyen jelentkező, és tőlük is elvárom a megfelelő szakmai színvonalat, de nem zárom ki őket a blogmagazinból.)

Összefoglalva: minden “Írhatok-e…?” típusú kérdésre igennel érdemes válaszolni, ha nem szakmai szempontról van szó. A Felsőfokon nyitott, semleges, és csak a szakmai szempontokra alapoz. Más, nem szakmai szempontok alapján nem diszkriminál.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?