Főoldal » Magyar Vitrin – Tele hungarikummal

Magyar Vitrin – Tele hungarikummal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) a Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum Pályázatához kapcsolódva Magyar Vitrin címmel 13 részes rádiósorozatot készített, amit a héten kezdenek sugározni az ország több rádiójában.

A dinamikus dokumentumműsorokat fiatal szerkesztők készítették a Hungarikumok Gyűjteményéből kiválasztott 13 témában. Az adások helyszíni riportok alapján, több megszólaló segítségével jöttek létre, a környezeti hanghatásokat is felhasználva, és ezzel sokszínűbbé téve a műsort.

A sorozat a hungarikumokat XXI. századi nézőpontból mutatja be, feltárva az adott terület múltját, különös hangsúlyt fektetve a napjainkban felmerülő konfliktushelyzetekre. A hétfőn megjelent első adás a magyar néptánc kapcsán az értékőrzés és szórakozás fogalmát járja körül, később a matyó népművészet esetében a divat vagy hagyomány ellentétpárral is találkozhatunk. Generációk közti különbségek tárulnak fel a mohácsi busójárás népszokása kapcsán, de nemzeti kérdések is szóba kerülnek a magyar és a szlovák tokaji borok témájában, valamint a fröccs és a külföldiek viszonyát vizsgálva. A Hortobágyon a kulturális és a természeti táj adottságai is feltárulnak, az Andrássy úton pedig a kint és bent, fent és lent irányok mentén mozognak az adás készítői, és ezáltal a rádióhallgatók is.

A dokumentumműsorok témái: magyar néptánc, magyar operett, busójárás Mohácson, hízott libából előállított termékek, tokaji borvidék, fröccs, csongrádi bor, Fertő-tó, gércei alginit, Hortobágyi Nemzeti Park, matyó örökség, Andrássy út és KÜRT adatmentés.

A június eleje és augusztus vége közt heti rendszerességgel jelentkező, 25 perces adásokat hétfő esténként hozzák nyilvánosságra a Magyar Vitrin Facebook-oldalán, valamint péntek délután adják le az EPER Rádióban. A sorozatot ezenkívül tartalomátvétel keretében az ország 11 rádiójában hallhatjuk párhuzamosan, valamint a határon túli Szabadkai Rádió is műsorára tűzte.

Hangos ízelítő a sorozatból itt.

További részletek a Magyar Vitrin Facebook-oldalán.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.