Főoldal » Mi tartja össze az embereket?

Mi tartja össze az embereket?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem tudom mit szólnak majd a következtetéseimhez a pszichológusok, szociológusok, pedagógusok, és a személyiségépítéssel foglalkozó szakemberek, de amit itt leírok, az mind személyes tapasztalat. Eddigi 32 és fél évem során mindig emberek vettek körül, de csak most jöttem rá igazán, hogy mi tarthatja össze az embereket.

Talán az érzelmek? Egy ideig igen, de hosszú távon nem. Azok előbb-utóbb elmúlnak. Talán az érdekek? Egy ideig talán, de mindig lehet egy erősebb érdek. Talán a bizalom? Az alapfeltétel, de önmagában kevés. Talán az, ha van bennünk valami közös? Ez már közelebb van a megfejtéshez. De vajon mi lehet az a közös? Egy közös tulajdonság? Az ugyan hosszabb távon megmarad, mint akár az érzelmek, akár az érdekek, és jó alap a bizalomhoz, de nagyon kevés. A közös érdeklődés? Talán ez is jó alap lehet, de az emberek változnak, változik az ízlésük, érdeklődésük, nm ugyanaz érdekli őket, mint 5, 10, 20 évvel ezelőtt… Ami igazán összetart két vagy több embert: egy közös cél. Ha nincs közös cél, nincs összetartás, mert akkor nincs miért összetartani.

Ez a közös cél akármi lehet. A Felsőfokon.hu blogmagazinban ez a közös cél a szakmaiság, az ismeretterjesztés, a hitelesség, és hogy érthetővé tegyük a világot. Az egyes szakterületeken belül talán még nagyobb az összetartás, mert ott legalább egy további közös cél is van, amit a szakterület témája határoz meg. Az én kedvenc bloggereimnél pl. a környezetvédelem, a bolygónk megóvása ez a közös cél.

Ilyen és ehhez hasonló közös célok tartják össze igazán az embereket, és ezért lesz sikeres a Felsőfokon, mert az ismeretterjesztés, egy érthetőbb világ mindig aktuális és fontos közös cél marad. Ettől jó itt a közösség, ettől érzem jól magam a bloggerekkel élőben is, és ettől lesz egyre sikeresebb a Felsőfokon.

Kép: http://www2.demotivalo.net/pic/1320354407-yxd_QH.jpg?1016 (első Google képtalálat az összetartás szóra)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.