Főoldal » Milyen egy jó blog?

Milyen egy jó blog?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Felsőfokon.hu abban különbözik más blogoktól és blogmagazinoktól, hogy ez egy szakmai blogmagazin. Egy személyes blogban akármit akárhogyan leírhatunk, legfeljebb annyi a következménye, hogy senki nem olvassa a blogot. Egy személyes, “leírom, hogy mi történt velem ma” típusú blogban ez nem nagy baj. De a Felsőfokon.hu szakmai írásokat közöl, ezért fontos a színvonala és az olvasottsága, tehát nagyon nem mindegy, hogy mit és hogyan írunk egy blogbejegyzésben. Ehhez ad néhány tanácsot ez a blogbejegyzés.

A legfontosabb tanács a bloggereknek: csak szakmailag hiteles, ellenőrizhető információt használjatok fel, és mindig jelöljétek meg a forrását is! Csak azt írjátok le, amiben biztosak vagytok! Még a szakavatott szintű bejegyzésekben is fogalmazzatok közérthetően, és magyarázzátok meg a nem közismert szakszavakat!

Az első a címadás: legyen figyelemfelkeltő, de rövid, és jellemző a bejegyzés témájára!

Ez után kell beállítani a szakágat, és a szintet. A szakágat mindig a témának megfelelően állítsátok be! Pl. a környezetvédelmi területen a hulladékokról szóló írásokat a hulladékgazdálkodás szakágba; az egyéb szennyezéseket (víz-, levegő-, talajszennyezést) és más környezeti károkat a környezetszennyezés szakágba; a megújuló energiáról, a fűtés és világítás hatásairól és az üzemanyagokról szóló cikkeket az energetika szakágba; a védett állatokról, növényekről szóló írásokat a természetvédelem szakágba, a tájvédelmi írásokat a tájvédelem szakágba; az éghajlatról, időjárási jelenségekről, szén-dioxidról, felmelegedésről szóló bejegyzéseket a klímaváltozás szakágba; a “mit tehet egy hétköznapi ember a környezetért?” és “mit szabad és mit nem, hogy ne ártsunk a környezetnek?” és “miért nem környezettudatosak az emberek és hogyan lehetnek azok?” témákat a környezeti nevelés szakágba célszerű besorolni. Ha egy témát nem tudtok szakágba sorolni, akkor kérjétek a szakterületvezető segítségét!

A bejegyzés 3-féle szintű lehet: Érdeklődő, amit egy laikus is könnyen megérthet. Szakmázó, amiben vannak szakkifejezések, de még egy hétköznapi ember is elolvashatja. Szakavatott, amibe sok szakkifejezés van, szakmai pontosságra törekszik a cikk, és szakemberek is találhatnak benne újdonságot.Tervezzük még a tudományos fokozatot, amibe doktori disszertációk, tanulmányok kerülnének.

A blogot érdemes egy általános, bevezető résszel kezdeni. Jó, ha minél figyelemfelkeltőbb a bejegyzés eleje, mert ez jelenik meg a blog főoldalán. Az első néhány bekezdést érdemes elválasztani a többitől. Az elválasztó gomb a szerkesztőfelület második ikonsorában található,jobbról a második.

Fontos a vezérkép is, mert ez hívja fel a figyelmet a blogbejegyzésre. Kép nélkül sokkal kevesebben kattintanak a bejegyzésre. A galériában is elhelyezhettek képeket, így szemléltethetitek a mondanivalótokat. (Pl. ha egy védett madárról írtok, akkor a vezérkép lehet a madár egészben, a galériában pedig lehet egy kép a csőréről, egy a szárnyáról, egy a fészkéről és a fiókákról, stb.)

A vezérképet közvetlenül a szint beállítása alatt tölthetitek fel. 3 lehetőség van, az első a saját kép, ezt a számítógépeteken kell megkeresni. Rá kell kattintani a fehér csíkra, megjelenik az ablak, ahol meg lehet keresni a képet a saját gépeteken, aztán ha megtaláltátok, akkor kattintsatok rá, és megjelenik a kép elérhetősége a fehér csíkon. A második a távoli URL, itt egy linket kell beírni. A harmadik: meglévő kép. Ez hasonló az elsőhöz, csak nem saját gépeteken, hanem a Felsőfokon.hu-ra feltöltött képek között böngészhettek. Ha megjelent a fehér csíkon a kép (akár így, akár úgy), akkor kattintsatok a mellette lévő gombraa feltöltéshez. A galéria a bejegyzés szövege alatt van, ugyanúgy kell képet feltölteni, mint a főoldalra.

Talán gyerekesnek tűnhet, de mégis fontos az általános iskolában tanult hármas tagolás: bevezetés, tárgyalás, befejezés. A bevezetés felkelti a figyelmet a téma iránt, a befejezésben pedig összefoglalhatjuk, lezárhatjuk a témát, hogy ne maradjon hiányérzete az olvasóknak.

A blogbejegyzést érdemes szakaszokra, bekezdésekre tagolni. A hosszabb bejegyzésekben fejezetcímeket is elhelyezhetünk. (Ilyenkor egy-egy fejezetnek is legyen eleje, közepe és vége!)

Fontos, hogy a blogban logikusan kövesék egymást a mondatok, ne csapongjatok a témák között! Az egymástól távoli témákat vagy külön bejegyzésben érdemes írni, vagy egy megfelelő átvezető szöveggel összekötni.

A blogbejegyzés lehetőleg 1-2 képernyő terjedelmű szöveg legyen, ha 1 képernyőnyinél kevesebbet írtok, akkor érdemes még további forrásokat keresni, kiegészíteni. Ha ennél hosszabb a bejegyzés, akkor tagoljátok fejezetekre! Ha még hosszabb (4-5 képernyő, vagy több), akkor szedjétek szét több bejegyzésre! Ha pl. a szelektív hulladékgyűjtésről írtok, és nem fér bele egy blogbejegyzésbe, akkor lehet egy külön bejegyzés, hogy mit dobjunk a papírgyűjtő edénybe, a másik szólhat arról, hogy mit dobjunk a műanyaggyűjtőbe, stb. Az áttekinthetőség egyébként is fontos, legyetek következetesek, használjatok mindig egyforma betűtípust. Ha az egyik fejezet címét pl. aláhúzással emeltétek ki, akkor a következő fejezet címét is húzátok alá!

A blog szakmai színvonalán túl a fogalmazás is fontos. Igyekezzetek közérthetően, nyelvileg helyesen kifejezni magatokat! Írás után olvassátok át a blogot, ne maradjon benne elgépelés, pontatlan fogalmazás, helyesírási hiba! Ne írjatok túl hosszú mondatokat és ne használjatok magyarázat nélkül idegen szavakat, szakkifejezéseket, mert azt nem mindenki érti! (Persze nem kell tőmondatokban fogalmazni.)

A blogban fontosak a kapcsolódó bejegyzések, és a kulcsszavak. A kapcsolódó bejegyzések alapján más blogokat is megtalálhatnak az olvasók. Saját blogotok más bejegyzéseit is linkelhetitek, de egymás blogját is. (Érdemes linkelni mások blogjait, hátha a tiéteket is linkeli valaki.) A kulcsszavak egyrészt a Google találatok miatt fontosak, így több ember megtalálja a blogot, másrészt a hirdetések is kulcsszavak alapján jelennek meg.

Minél több ember látogatja a blogot, annál többen szólnak hozzá, és annál többet tanulhattok a hozzátok érkezett hozzászólásokból, ami a szakmai fejlődéseteknek is jó.

A látogatottságot növelhetitek egy figyelemfelkeltő képpel és bevezetővel, egy-két jól megválasztott kulcsszóval, élvezetes, olvasmányos stílussal, és a bejegyzések szakszerűségével. Minél szakszerűbb, és minél olvasmányosabb egy bejegyzés, annál nagyobb esély van rá, hogy a Felsőfokon.hu címlapjára vagy a szakterület kezdőoldalára kerül, ami további látogatókat vonz. Érdemes elolvasni egymás blogját is, sokat tanulhattok belőle, és akár fel is használhatjátok egymás ötleteit (persze csak forrásmegjelöléssel).

További tudnivalók a Bloggerélet című blog Hozzászólások megjelenítése, Hogyan legyen szebb a blogod? és Google Analytics című bejegyzéseiben olvashatók.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.