Főoldal » Minőség a független újságírásban

Minőség a független újságírásban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy ígéretes rendezvényről adok közre anyagot!


 A független sajtó lényege a hasznos hírek továbbítása a hatalmi  politika erőtere nélkül!


“Minőségi újságírás és fesztiválhangulat a Felsőoktatási Média Konferencián


Már csak három nap…


Milyen is a minőségi újságírás? A pályakezdő újságíró-jelölteknél vajon a sikeresség a legfőbb szempont? Összeköthető-e az álláskeresés és a fesztiválozás, illetve milyen tanácsok adhatók a fiatal pályakezdőknek?


Sok érdekes és izgalmas beszélgetés mellett ezekre a kérdésekre is igyekszik választ találni a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) rendezendő április 11-ei Felsőoktatási Média Konferencia. Az eseményen a legjobb hallgatói újságírók mellett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) díjazza a 2012-es év legjobb fotóját és honlapját is. Utóbbiak esetében a közönség is voksolhat április 9-ig.A Minőségi tartalmak kreatív köntösben című kerekasztal-beszélgetés keretében dr. Kepes András, a házigazda BKF Kommunikáció és Művészeti Karának dékánja, neves író-újságíró, valamint Stumpf András, a Heti Válasz újságírója beszélget majd arról, hogy a minőségi tartalom előállítása ma mitől függ, az esetleges hiányosságok miként pótolhatók, illetve, hogy szakavatott médiamunkásként mit tudnak átadni a minőségi munka tapasztalataiból az újságíró-jelölteknek. „A minőség tanítható; követelmény és minta kérdése – és persze van, akinél ez belső hajtóerő.


Az a legszerencsésebb változat” – véli Kepes András, aki szerint a hazai médiumok döntő többségénél ma nem a minőség az elsődleges szempont, sőt még a másodlagos sem.


„Aki az újságírói pályán sikeres akar lenni, az – jó esetben is – legfeljebb ideig-óráig lesz az. Aki viszont jó és hiteles akar lenni, annak megvan az esélye rá, hogy hosszú távon sikeres legyen” – mondja Kepes András.


Stumpf András szerint az, hogy minőségi munka szülessen, elsődlegesen az újságíró felkészültségétől függ. „Ha interjút készítesz, szinte mindent tudnod kell az alanyodról, mely csak úgy lehetséges, ha megfelelő mennyiségű időt, energiát szánsz a felkészülésre. Interjú esetében általában egy nap elegendő arra, hogy beleásd magad az alany életébe, munkásságba, míg egy komolyabb cikk megírásához több idő kell: érdemes három-négy napig foglalkozni az adott témával, infókat gyűjteni hozzá” – hangsúlyozta az újságíró.


Természetesen ez csak akkor működik, ha megvannak a szakmai alapok, melyek – úgy véli – taníthatók és gyorsan elsajátíthatók. Mondja ezt úgy, hogy a tanítás sem idegen a számára: Stumpf András ugyanis két évig OKJ-s képzésben tanított, 2008-tól pedig a Heti Válasz Műhely óraadója. „Azt tapasztalom, hogy a hozzánk érkező fiatalok többsége motivált, érdeklődik a közélet iránt, és írni is tud. Az OKJ-s képzéseken azonban sok olyan hallgatóval találkoztam, aki csak melegedni járt be. Célom – és persze a kihívás – ekkor az volt, hogy megtaláljam köztük azt a két-három értékes embert, akit elindíthatok a pályán” – vallja a Heti Válasz munkatársa.


Hozzáteszi: kitartás, szorgalom, de legfőképpen a szerencse tehet sikeres újságíróvá ma egy fiatalt. Habár minőségromlásról sokszor hallani, ő mégsem borúlátó a print és az online sajtótermékek színvonalát illetően. Mint mondja: a gazdasági nehézségek ellenére a hazai szakmának semmi szégyenkeznivalója sincs.


A délutáni szekcióban a komoly beszélgetések mellett a fesztiválhangulat is dominál. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezik a Hegy’ Karriergyárat Kelet-Magyarország legnagyobb zenei fesztiválján, melynek főszervezője, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke, Bukovinszky Béla is előadást tart a konferencián.


A Hegyalján a frissdiplomások ugyanis amellett, hogy népszerű együttesek dalaira bulizhatnak, a Karriergyárban „nem nyakkendős közegben” válogathatnak a gyakornoki programok között, és találkozhatnak nagyvállalatokkal, az állami szektor, illetve több oktatási intézmény képviselőivel.


A helyszínen emellett karrier-tanácsadáson, próba állásinterjúkon vehetnek részt, megtudhatják, milyen a jó önéletrajz, hogyan kell elkészíteni azt. Bukovinszky Béla arról is beszél a konferencián: hogyan folyik a fesztiválkommunikáció a világhálón – miként használhatók a Facebook-alkalmazások, valamint az online marketing eszközei.


A konferencián az Év Írása és az Év Fotója mellett az Év Campus Honlapját is díjazza a MESE. A tavalyi év legjobb portáljára a szakmai zsűri mellett a közönség is voksolhat: a MESE Év Campus Honlapja facebook-oldalán április 9-ig várják a szavazatokat.
(www.edupress.hu/Hírérték)”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.