Főoldal » Patinás ivókutat állított az ÉDV Zrt. a tatai Öreg-tó partján

Patinás ivókutat állított az ÉDV Zrt. a tatai Öreg-tó partján

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az újjáéledő vértes-gerecsei forrásörökségnek állít emléket az ivókút

Sajtóközlemény – 2013. november 22. Tata – Patinás forrásházat állított az Északdunántúli Vízmű Zrt. pénteken a tatai Öreg-tó partján. A több mint háromszáz éves platánfa szomszédságában, páratlan természeti környezetben helyet kapó Platán-forrás az újjáéledő vértes-gerecsei forrásörökségnek állít méltó emléket. A 1,3 m átmérőjű, 2,6 m magas mészkőtömbökből készült díszes ivókutat ünnepélyes keretek között Dr. Jelen Tamás vezérigazgató és Bencsik János országgyűlési képviselő avatta fel. A hiánypótló építmény jelentőségéről Michl József, Tata város polgármestere beszélt. Az ünnepség zárásaként Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök felszentelte a különleges kutat.

Tata a „vizek városa”, azon ritka településeink egyike, amelyben a víz – tavak, patakok, források, fürdők, vízimalmok – rendkívül változatosan, a hely egészét átszövő módon van jelen. Ezért is sajnálatos tény, hogy az 1970-es években, a drasztikus bányászati beavatkozások és az ebből következő nyomáscsökkentés hatására a település 30-40 nagyobb és számos kisebb vízhozamú forrása is teljesen elapadtak. A tatai források regenerálódása csak húsz évvel később – a térségi bányák bezárását követően – indult el, a karsztvízszint közel 40 métert emelkedett. „A források aktív idején több helyen volt forrásfoglalás, illetve ivásra alkalmas hely, de ezek a források eltűnésével megszűntek. Harminc év elteltével, 2002-ben „szólalt meg” újra az első forrás a városban, de jelenleg a Platán-forrás az első, ilyen jellegű ivókút a településen” – hangsúlyozta Michl József Tata polgármestere az építmény jelentőségét.

„Ebben az ünnepi pillanatban is kell erre figyelni, hogy bizony az elkövetkezendő években, évtizedekben ezeknek a forrásoknak az életre kelése olyan feladatokat is hárít közösségeinkre, amelyek városépítészeti, várostervezési és városrendezési feladatokkal is együtt járnak” – mondta Bencsik János országgyűlési képviselő az avató ünnepségen.

A Kajla Ferenc által megfaragott, sóskúti mészkőből készült, míves kidolgozottságú, négyoszlopos ivókút egyedi faragványokkal díszített vízköpőiből 20,5 0C-os langyos karsztvíz folyik. „Kivételezett helyzetben vagyunk, hiszen szó szerint KINCS van a talpunk alatt. A forrásvíz önmagában az örök élet szimbóluma, számunkra a megbízhatóság, a kiváló minőségű vezetékes víz biztonságának jelképe is. Az életadó forrás üzenetét magunkénak érezzük, ezért is újítottuk meg a napokban társaságunk arculatát, melynek központi eleme a biztonságot szimbolizáló forrásház” – mondta Dr. Jelen Tamás, az ÉDV Zrt. vezérigazgatója. „Rendkívül sokat jelent nekünk ez az ivókút, hiszen évek óta készülünk az építtetésére. Örömmel adjuk át a Platán-forrást, kiváló minőségű karsztvizét minden szomjazó utazónak ajánljuk, s bízunk benne, hogy a hely új színfoltja és találkozási pontja lesz a vizek városának” – zárta avató beszédét az igazgató.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.