Főoldal » Rendelkezésre állás

Rendelkezésre állás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rendelkezésre állás fogalma a következő: “Az a tényleges állapot, amikor is egy informatikai rendszer szolgáltatásai – amely szolgáltatások különbözők lehetnek – állandóan, illetve egy meghatározott időben rendelkezésre állnak és a rendszer működőképessége sem átmenetileg, sem pedig tartósan nincs akadályozva. Ebben az összefüggésben jelentősége van az információ vagy adatok rendelkezésre állásának, elérhetőségének is.” (itb.hu)

A téma azért került a látókörömbe, mert az elmúlt időszakban megszaporodtak a leállások. Ami jócskán rontja a rendelkezésre állási mutatóinkat. Ez több szempontból is hátrányos:

  1. az olvasóink nem érik el az oldalt
  2. a szerkesztőink nem tudnak szakmai cikket közzétenni
  3. a Google mindent naplóz és a találati listák sorrendjéhez is sokat számít
  4. a hirdetési kampányok megjelenési számát nem tudjuk teljesíteni >>> kevesebb pénzt tudunk visszaforgatni a fejlesztésekbe, fenntartási költségekbe

Most nem a helyzet értékelése a cél, hanem az, hogy pontosabban lássátok, hogy jelenleg hol tart a felsőfokon.hu rendlekezésre állás szempontjából.

A jelenlegi időszakban több leállással is találkozhattatok, ezek sajnos nem minden esetben voltak tervezettek, ezért nem is tudtuk jelezni. A szerver túlterhletsége időszakosan jelentkezik, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy tartani tudjuk a szokásos 99%-os rendelkezésre állást. (ami azt jelenti, hogy évente összeségében 4-5 napnyi időt áll az oldal). Ez az általonosan bevett gyakorlat. Fizetős szolgáltatások esetén ez akár 99,9% is lehet. Például a Google Apps szolgáltatásoknál, ami azt jelenti, hogy évente összesen csak 8,76 órát nem érhető csak el a rendszer a legrosszabb esetben.

A Felsőfokon.hu esetén számításba kell venni azt is, hogy most készülünk a weboldal átültetésére Drupal 7-re, hirtelen növekedett meg a látogatottság (ami nem baj természtesen), így most a rendelkezésre állásunk nem fogja elérni a 99%-ot év végén. Hosszútávon viszont a cél a 99,9%, aminek az előfeltétele a saját szerver és a legújabb technológiák használata.

Forrás: Rendelkezésre állás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.