Főoldal » Sajtóakkreditációval a VEN-re

Sajtóakkreditációval a VEN-re

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Felsőfokon sajtóigazolvány egyik nagy előnye, hogy sajtóakkreditációval olyan helyekre is eljuthatunk, ahol másoknak súlyos pénzeket kell fizetniük a belépőért. De a sajtóakkreditáció ingyenes belépést biztosít, így teremti meg a lehetőséget, hogy részt vehessünk különféle rendezvényeken, és mindig újabb élményeket szerezzünk. Az élményekről természetesen élménybeszámoló cikk is készül. A legközelebbi esemény, amelyre akkreditációt szerezhetek, a VEN. De mi az a VEN?

Veszprémi Egyetemi Napok. Ez a VEN. És miért jó? Mert ez a néhány nap az egyetem legnagyobb rendezvénye, ezért a néhány napért volt érdemes Veszprémben tanulni. Ismerjük meg egy kicsit az egyetem és a VEN történetét!

Az egyetem története

Az egyetem történetét részben hallomásból, részben az Egyetemünk (az egyetem hivatalos lapja), a Napló (Veszprém megyei napilap), és a Veszprémi 7 Nap (ingyenes városi napilap) különböző cikkeiből, részben saját tapasztalatomból tudom. Az egyetemet 1949-ben alapította Polinszky Károly. Ő vegyészmérnök volt, a BME tanára. Később akadémikus és oktatási miniszter is lett. Ő indította be Veszprém felsőoktatását az akkor még csak vegyészmérnököket képző Veszprémi Vegyipari Egyetem megalapításával.

Az egyetem rektora 1989-95 között az azóta elhunyt Liszi János volt, az ő idejében színesedett a képzési kínálat, és kétkarúvá vált az egyetem. Megalakult a Tanárképző Kar és a Mérnöki Kar. Ebben az időben hagyták el az egyetem nevéből a “vegyipari” jelzőt, így lett az intézmény új neve Veszprémi Egyetem.

2001-ben Gaál Zoltán rektor irányításával tovább bővült a kínálat, csatlakozott a keszthelyi Georgikon is. Ezt az időszakot már egyetemi hallgatóként éltem át, 1999-2004 között jártam oda. De ekkor még mindig Veszprémi Egyetem volt az egyetem neve, ami nagyon nem tetszett a keszthelyi Georgikon karnak, ezért a kérésükre 2006-ban Pannon Egyetem lett a Veszprémi Egyetemből. Eközben a Mérnöki Karból előbb önálló intézetként, majd új karok formájában kiváltak a gazdasági és az informatikai szakok és tanszékek, így alakult meg a Gazdaságtudományi Kar, és a Műszaki Informatikai Kar.

A Tanárképző Kar később átalakult bölcsészkarrá, csak a nyelvi és társadalomtudományi szakok maradtak ott, de mégsem lehet bölcsészkarnak nevezni, mert nincs történelem szak, ezért Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar a neve. Egyszerűbb volt egy hosszú nevet kitalálni, mint történelem szakot indítani. :)

Jelenleg az egyetem neve Pannon Egyetem, rektora Frideler Ferenc, aki korábban a Műszaki Informatikai Kar dékánja volt. Az egyetemen 5 kar van: Gazdaságtudományi Kar, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar (Keszthely), Mérnöki Kar, Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, Műszaki Informatikai Kar.

Az egyetemi napok története

Ezt a történetet részben hallomásból, részben az Egyetemünkben, az egyetem hivatalos lapjában olvasottakból, részben különböző VEN-es kiadványokból tudom. 1969-ben az egyetem 20. születésnapjára összehoztak a hallgatók egy kis ünnepséget. Egymással versengve szórakoztatták egymást, diákrektort választottak, és néhány napra átvették a hatalmat az egyetemen. :) Ez volt a VEN.

Kezdetben a kollégium szintjei vetélkedtek egymással (minden szintn egy évfolyamot helyeztek el, az alsó szinten az elsőéveseket, egy szinttel feljebb a másodéveseket, stb. a legfelső szinten az ötödévesek mellett a szervező vegyészmérnökök is helyet kaptak), hogy ők legyenek a legjobb csapat, és az ő jelöltjük legyen a diákrektor. Akkor még bárki beköltözhetett a kollégiumba, akár veszprémi is, ha nem volt félévismétlő. (Régen, a kreditrendszer előtt, ha valaki megbukott, nem csak azt a tantárgyat ismételte, hanem az egész félévet, így lettek egyesek félévismétlők. Akkor még kevesebben jártak az egyetemre, nem volt tömegképzés, így mindenkinek jutott hely a kollégiumban. Ma több kollégium van, de mégsem jut hely mindenkinek, a 30 km-nél közelebb lakók nem is kaphatnak kollégiumi szobát, és továbbra is függ a tanulmányi eredményektől az elhelyezés.) De nem csak a kollégisták versenyeztek, nem csak ők szórakoztak jól, hanem az egész egyetem, csak éppen a kollégiumi szintek szerint osztották fel a csapatokat.

Ez után rendszeresen megtartották ezt a jeles eseményt, az idei VEN már a 25. alkalom. És hogyan jön ki éppen a 25.? Így:

 1. 1969
 2. 1971
 3. 1973
 4. 1976 (ekkor álltak át páros évekre)
 5. 1978
 6. 1980
 7. 1982
 8. 1984
 9. 1986
 10. 1988
 11. 1990
 12. 1992
 13. 1994
 14. 1996
 15. 1998
 16. 2000
 17. 2002
 18. 2004
 19. 2006
 20. 2008
 21. 2009 (ekkortól van éVENte, hogy VEN legyen az egyetem 60. születésnapján)
 22. 2010
 23. 2011
 24. 2012
 25. 2013

A VEN lényege a kezdetektől fogva 1 hét kötetlen szórakozás, lazaság, érdekes műsorok, rendezvények, a hallgatók “hatalomátvétele” az egyetemen, szerepcsere a hallgatók és oktatók között (lásd: inverz egyetem), és a diákrektor-választás. Már nem kollégiumi szintek, hanem szakok szerint osztják fel a csapatokat, de a lényeg változatlan.

A VEN eseményei

A VEN mindig kortesdalfesztivállal kezdődik éjfélkor, majd aznap délután bevonulnak a csapatok az Óváros térre. A bevonulás után kezdődnek a kortesprogramok (egyszerre egy időben, különböző helyeken). A kortesprogramok során a csapatok a rájuk jellemző eseményekkel, rendezvényekkel szórakoztatják a hallgatókat. Kortesprogram szinte bármi lehet, emlékeim szerint egyszer még iszapbirkózás is volt. :) Este jönnek a főműsorok, amelynek a csúcspontja mindig a csapat filmje, egy este mindig 1-2 csapat főműsora van, mindig másé. A főműsorok után koncertek szórakoztatják az egyetemistákat hajnalig. Aki éppen nem talál magának jó programot, az a csapatkocsmákban lelhet menedéket, ott mindig zajlik az élet. Délelőttönként az inverz egyetemen tartanak előadást az oktatóknak a hallgatók. Amelyik oktató diplomát szerez az inverz egyetemen (kellő számú előadást végighallgat), azt tiszteletbeli hallgatóvá avatják.

A VEN utolsó előtti napján van az eredményhirdetés. Régebben csak a hallgatók szavazták meg a diákrektort (az 5 csapat 1-1 jelöltje közül) és az egyéb címek kitüntetettjeit, de 2008-tól (vagy 2009-től?) már zsűri is van, akiknek a véleménye 1/3 részben számít az eredménybe. A zsűri tagjai régi diákrektorok (örektorok), és a legnépszerűbb egyetemi oktatók.

Az eredményhirdetésen átadják az inverzegyetemi diplomákat, a különböző díjakat (pl. legjobb film, legjobb inverzegyetemi előadás, legjobb kortesprogram, legjobb csapatkocsma, stb.) és az díjkiosztó után az örektorok befogadják az előző VEN-en megválasztott, hivatalban lévő diákrektort. Így diákrektor nélkül marad az egyetem, és megkezdődhet az eredményhirdetés fénypontja: a megválasztott diákrektor megnevezése.

Addigra már megvan az eredmény (az egyetemisták és a tiszteletbeli hallgatónak nyilvánított egyetemi oktatók szavazhatnak, és 1/3 részben a zsűri véleménye is számít, amióta van zsűri) de saját csapatára senki nem szavazhat Különböző trükkökkel szórakoztatják az egyetemistákat, hogy izgalmasabb legyen a bejelentés, pl. akinek a fejére más színű por hullik, mint a többiekére, az a diákrektor. Néha több trükköt is bevetnek. Pl. először azt mondják, hogy aki “nyertél” feliratú cetlit talál, az a diákrektor: senki nem talál semmit, majd a diákrektori hivatal tagjai azt mondják, hogy akinek a neve mindhármuk pólóján rajta van, az a diákrektor. Ekkor mindegyiken különböző név van, és 4-5 réteget levesznek, mire egyforma lesz a felirat… :) Ez a ceremónia VEN-ről VEN-re változik, mindig más feladatot kell a jelölteknek teljesíteni, mindig más trükköt vet be a Diákrektori Hivatal.

Ez után a rektor átadja a hatalmat az új diákrektornak, és kinevezi a többi jelöltet dékánnak vagy diákrektor-helyettesnek (a titulus időnként változik). A VEN utolsó napján már nincs inverzegyetem, kortesprogram, stb. csak a Diákrektori Hivatal által szervezett programok, majd a nap végén a diákrektor visszaadja a hatalmat a rektornak. Így ér véget a VEN.

Az idei VEN április 29-étől május 4-éig tart, a heti belsős belépő 3800 Ft (ilyen belépő jár a hallgatóknak, ezért kapnak szaktól, csapattól függő színű karszalagot, így ellenőrzik a diákrektor-választáson, hogy senki ne szavazzon saját csapatára, sőt, azt is jelölik a szalagon, ha már szavazott a hallgató), a külsős belépő 5500 Ft (ezzel minden programon részt lehet venni, de nem lehet a diákrektorra szavazni). A volt hallgatók is belsősnek számítanak. Az egyetem dolgozói, kutatói, oktatói, PhD hallgatói régebben fekete VIP karszalagot kaptak, ami szavazásra nem jogosított, viszont ingyenes belépésre akkor még igen. A sajtóakreditáció ugyancsak ingyenes belépésre jogosít, köszönöm a Felsőfokonnak ezt a lehetőséget. A Bloggeréletben írunk majd élménybeszámolót az idei, 25. VEN-ről. További programok és információk: http://ven.uni-pannon.hu/

Kép (az esemény hivatalos logója): http://ven.uni-pannon.hu/pic/honlap_bal_felso_366_x_636.png

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.