Főoldal » Sikerágazat a belföldi turizmus

Sikerágazat a belföldi turizmus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2013. szept. 27. – A turizmus világnapja: Különösen eredményes évet zár az idei belföldi turisztikai szezon: 6,2 %-kal nőtt a szálláshelyek forgalma a nyár végi adatok szerint. Az iparág népszerűsége pedig felfutóban van: a felsőoktatási szakok között a 3. legnépszerűbb a turizmus-vendéglátás volt, azaz, a fiatalok látnak fantáziát ebben a területben. A siker kulcsa egy folyamat eredménye, amelyben a turisztikai szakemberek gyors alkalmazkodóképessége nagy szerepet játszik – véli Dr. Puczkó László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Turizmus és Vendéglátás Intézetének vezetője.

Az elmúlt két évtized legsikeresebb nyári szezonját zárta a belföldi turizmus. A KSH adatai szerint összességében 6,2 %-kal emelkedett a belföldi szálláshelyek forgalma. Míg tavaly inkább a külföldi vendégek megnövekedett száma volt számottevő, addig idén honfitársaik jelentették a forgalomnövekedés kulcsát: a külföldi turisták 4,7 %-kal, míg a hazai vendégek 7,6 %-kal nyaraltak többen idén hazánkban. Mindezzel pedig 12 %-kal nőtt szálláshelyek árbevétele.

A kiemelkedően sikeres szezon is bizonyítéka annak, hogy a növekvő vendégforgalom érdekében az elmúlt években a számos aktivitás és akció igyekezett a külföldi és belföldi utazók figyelmét Magyarországra irányítani. A ’90-es évektől napjainkig jó pár változáshoz kellett a hazai turizmussal, vendéglátással foglalkozóknak alkalmazkodnia: a szakszervezeti üdültetés és központi forrásból finanszírozott szolgáltatások megszűnésével, illetve, azáltal, hogy vendégek igényei külföldi nyaralásaik tapasztalatai alapján változtak,  a szolgáltatásoknak is alakulniuk kellett, illetve kell folyamatosan – véli Dr. Puczkó László a BKF Turizmus és Vendéglátás Intézetének intézetvezetője. „Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiatal kollégáknak éppen ezért képesnek kell lenniük az ad hoc problémamegoldásra, illetve a gyorsan kell tudniuk alkalmazkodni a változó körülményekhez. A folyamatosan alakuló iparágban legnagyobb szükség olyan munkaerőre van, akik kreatív megoldásokkal tudnak előrukkolni.„– mondja a szakember.

A jövőre nézve alkalmazkodóképességük és kreativitásuk további alkalmazására lesz szükségük a hazai turizmussal foglalkozó szakembereknek. A sikeresen növekvő kereslet az egységes belföldi turisztikai stratégia mielőbbi megalkotását is igényli, következő lépésként pedig a vendégek fogadásának ehhez alkalmazkodó, egységes követelményrendszerének kialakítása a feladat. „Mindezzel együtt nem véletlenül a legnépszerűbb felsőoktatási szakok egyke a turizmus és vendéglátás. A fiatalok, úgy gondolom, felismerik a hazai utaztatásban rejlő lehetőségeket: az elmúlt egy-másfél évben, a vázolt folyamatoknak is köszönhetően kifejezetten megemelkedett a munkaerőkereslet az idegenforgalom területén, erre a trendre a jelentkezőink is tudatosan reagálnak.” – mondja a főiskola tanára.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.