Főoldal » Téma ötletek bloggereknek

Téma ötletek bloggereknek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előző blogbejegyzésemben a hozzászólások megjelenítéséről írtam. Ennek mindenki hasznát veheti, de hozzászólás csak akkor van, ha blogbejegyzés is van. A bloggerek is emberek, ezért velünk is megtörténhet, hogy már nagyon régen ítunk, de nem jut eszünkbe semmi. Ilyenkor jó, ha valaki segít. Segítség lehet persze a Gogle Analytics is, hogy milyen téma szokta érdekelni az olvasóinkat, de néha egyszerűbb és hasznosabb a közvetlen visszajelzés, hogy kit milyen téma érdekel.

Ennek a problémának a másik fele: mit tegyünk, ha eszünkbe jut egy téma, amiről szívesen olvasnánk blogot, de nem értünk hozzá, nem írhatjuk meg a bejegyzést? Ilyenkor érdemes megkeresni a megfelelő szakterület bloggereit, és témát javasolni nekik.

A bloggereknek közvetlenül is javasolhatunk témákat (nekem pl. van az egyik szakmai blogomban egy “Itt lehet kérdezni” című bejegyzés, ahol minden ötletet szívesen fogadok, de lehet velem kommunikálni az adatlapomon a Kapcsolat oldalon, és az adatlapon látható elérhetőségeken is), de sok blogger adatlapján nincsenek ott az elérhetőségek, és nem lehet velük kapcsolatba lépni a Kapcsolat oldalon. Ilyenkor csak az a lehetőségünk marad, hogy megkeressük a mi témánkhoz legközelebb álló blogbejegyzést, és ott javasolunk témát a következő bejegyzéshez.

De mi van akkor, ha nem tudjuk, hogy egy-egy szakterületen belül kinek a témái állnak közel a kérdésünkhöz, vagy ha még nincs olyan téma az adott szakterületen, ami minket érdekel? Ezt a problémát oldaná meg ez a blogbejegyzés. Itt lehet témát javasolni egymásnak, ha a szakterületünkön kívül más is érdekel. Így a bejegyzések száma is nő, mert a bloggerek ötleteket kapnak, talán még tovább javul a bejegyzések minősége és látogatottsága is, mert olyan témák lesznek a blogban, amelyek már legalább 1 embert érdekelnek, és fejlődnek a bloggerek közti szakmai kapcsolatok is.

Én pl. környezetmérnök vagyok, a másik 2 szakmai blogom a környezetvédelmi területen van, de mégis lenne egy társadalomtudományi és egy biológiai kérdésem, a társadalomtudomány és a természettudomány szakterület bloggereinek.

A biológiai kérdés az egyszerűbb. Tavasztól őszig gyakran láthatunk hosszúkás, piros-fekete mintás rovarokat (gyakran összekapaszkodva, ilyenkor párosodnak). Ezeket a rovarokat szinte mindenki ismeri, és minden magyar nyelvjárásban másképp hívják őket, de csak kevesen tudjuk, hogy verőköltő bodobács a hivatalos nevük. A poloskák közé tartoznak, de nem csípnek és nem büdösek. Az utóbbi néhány évben megfigyeltem, hogy ezek a rovarok kitűnő időjósok: ha tavasszal előbújnak, akkor a következő télig már nem lesz nappal fagy. (Éjszakai fagy még lehet, azt nem jelzi a rovar, de a nappalok már fagymentesek lesznek.) Ez a megfigyelésem már legalább 10 éve bevált, de nem dokumentáltam, nem tudom bizonyítani. Kérdés: Van-e erről valamilyen dokumentált megfigyelés? Igazolható-e, hogy ha ezek a rovarok megjelennek, akkor nappal már nem lesz fagy? Ha igen, mi ennek a magyarázata? Hogyan érzi ez a kis rovar az időjárást?

A másik egy kényes téma, mint szinte minden társadalomtudományi kérdés. Azért érdekel, mert nagyon fogékony vagyok az ellentmondásokra, és érdekes ellentmondást láttam az egyes emberfajták viszonyában. Azt tartom nagyon ellentmondásosnak, hogy genetikailag a sötétebb bőrszín (és a sötétebb hajszín, szemszín is) domináns a világosabbal szemben (ezért lesz egy fekete-fehér vegyes párosnak barna bőrű gyereke), de társadalmilag mégis szinte mindenhol a sötétebb bőrűek vannak alárendelt helyzetben (vagy elnyomottként, vagy lenézett népcsoportként). Ennek a legjobb példája a magyarországi cigánygyűlölet, a dél-afrikai apartheid rendszer (amit csak néhány évtizede szüntettek meg hivatalosan, és az emberek gondolkodásában még mindig vannak nyomai), és az amerikai feketék 18-19. századi rabszolgasága. Hogyan lett uralkodó a fehér ember, és miért a genetikailag gyengébb népcsoport lett társadalmilag erősebb?

Ilyen és ehhez hasonló témákat lehet itt javasolni. Várom az ötleteket és a bloggereket, aki felhasználják ezeket!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.