Főoldal » Török toronyházba építenek magyar földrengésvédelmi eszközöket

Török toronyházba építenek magyar földrengésvédelmi eszközöket

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy újonnan épülő, isztambuli toronyház földrengésvédelmi rendszerét magyar vállalat tervezi és gyártja. A török-magyar kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését mindkét ország stratégiai célként tűzte ki maga elé. A közös törekvést jól példázza a hazai cég törökországi terjeszkedése.

 Budapest-Isztambul, 2013. 03. 27. – A török építőipari óriás, a Renaissance Construction új, negyvenemeletes toronyházat épít Isztambul ázsiai oldalán. Ez az építészetileg és innovációs megoldásait tekintve is kiemelkedő, szimbolikus épület lesz az első olyan isztambuli toronyház, melyet a világ egyik legszínvonalasabb földrengésvédelmi eszközével, az ún. Kihajlásbiztos Merevítővel (BRB, Buckling Restrained Brace) védenek a földrengéskároktól. Ezt, a Japánban és az Egyesült Államokban széles körben használt technológiát a magyar kockázati tőkéből felépített vállalkozás, a Star Seismic Europe Kft. vezeti be az eurázsiai régióba. A Star Seismic BRB földrengésvédelmi eszközök az épület középső részéből az épület oszlopaira oly módon juttatják el a földrengésből származó erőket, mint ahogy a síbotra támaszkodunk. Így, e karok segítségével még a várható legnagyobb földrengések esetén is stabilan fog állni a 186 méter magas toronyház. E nagy erejű földrengések esetén minden egyes eszköz 1250 tonnányi terhet fog viselni, mely körülbelül 1000 személyautó össztömegével egyezik meg.

 

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan februári látogatása során megállapodott Orbán Viktorral abban, hogy közös célként tekintenek arra, hogy 2015-re Magyarország és Törökország megduplázza kereskedelmi forgalmának értékét, vagyis az elérje az ötmilliárd dollárt. Március 15-én Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa adott otthont annak az ünnepélyes eseménynek, mely során a török Renaissance Construction és a magyar Star Seismic Europe vezetői aláírták az együttműködésről szóló megállapodást. A szerződéskötés röviddel azt követően jött létre, hogy a vállalat az Isztambuli Műszaki Egyetem új épülete kapcsán sikeresen bevezette Törökországba földrengésvédelmi rendszerét. Jelentős sikerként értékeljük azt a tényt, hogy a magyar vállalatot bízták meg e toronyház földrengésvédelmi eszközeinek tervezésével, gyártásával.

 

„Egy igen komoly nemzetközi versenyben japán és amerikai versenytársakkal küzdöttünk meg, ahol helyi referenciánk, legfrissebb kutatási eredményeink, szakmai tudásanyagunk, aktív személyes jelenlétünk, a HITA Kereskedelemfejlesztési pályázat keretében létrehozott isztambuli marketingirodánk, valamint az Isztambuli Főkonzulátus támogatása is szerepet játszott abban, hogy cégünkre bízták e rendkívül felelősségteljes feladat elvégzését.” értékelt Bagó Zoltán, a Star Seismic Europe Kft. ügyvezetője.

 

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a folyamatos szakmai konzultációkon és üzleti tájékoztatáson túl azzal járult hozzá a Star Seismic Europe Kft. eredményes üzletkötéséhez, hogy a meghirdetett kereskedelemfejlesztési pályázatára benyújtott munkájukat pozitívan bírálta el. A HITA az elnyerhető legmagasabb intenzitású, csaknem 10 millió Ft értékű komplex támogatásban részesítette a céget. A HITA évről-évre azzal a céllal ír ki pályázatot exportösztönzésre, hogy növelje a haza kkv-k jelenleg alacsony részarányát az exportban. Ennek egyik kézzelfogható eredménye a Star Seismic Europe törökországi sikere.   

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.