Főoldal » Túl sok jogszabály és intézkedés hat a sajtó szabadságára!

Túl sok jogszabály és intézkedés hat a sajtó szabadságára!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországon a sajtó és annak szabadsága egy olyan útra került, amelynek egyik fele a politikának felróható, másik része azonban az újságíró társadalom önrevizíóját igényli.

Miért élt a Szabad Európa Rádió és miért olvasták a szamizdat kiadványokat, íróikat – sokan közülük a mai politika formálói, résztvevői?

Minden a cenzúrára, vagy sajtómunkás komfortra és öncenzúrára vezethető vissza.

Ezek megnövekedése miatt Magyarországon sem kaptak régen, s kapnak most új és közéletet érintő információk, szabad vélemények a széles körben elérhető médiumokban megfelelő teret.

Minden ami az öncenzúrát erősíti, vagy jogbizonytalanságot és másodlagos hátrányt jelent a sajtószabadság ellen hat. 2010-2011-ben több, mint félezer civil újság, civil lap  zárta be oldalait.

Statisztikai elemzések, kutatások szerint 2013-ban Magyarországon az öncenzúra látványosan emelkedett, de a sajtóra nehezedő gazdasági nyomás, politikai nyomás is erősödött.

Sajtószabadság-index 2013

A jogalkotásba rejtett  politikai akarat és következményei a politika felelőssége.

Azonban nem szabad elmenni a nyomtatott sajtó, a televizíók munkatársainak részbeni lojalitásra és sémákra épített média munkája mellett.

Saját maguk a “nagy médiumok” újságírói építik ki a sajtószabadság gátjait megalapozó sajtókörnyezetet.


Közéleti érzékenység, társadalmi részvételi és társadalmi esélyek érzékenysége helyett a bulvár és gyermeteg hírek tömeges közléseivel  egyengetve egy új sajtó kiegyezést, amely újabb jogalkotási furfangokhoz vezet el.

Ezért következhetett be a reklámadó ilyen megfogalmazása, ahogy a társadalom széles rétegei és olvasói az internet és az új szamizdat irányába fordultak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.