Főoldal » VENátus és egyebek

VENátus és egyebek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma helyettes tudósító voltam a VEN-en. Annak idején, amikor kiderült, hogy nem fejenként jár 1-1 hetijegy, hanem vagy 1 ember mehet hetijeggyel, vagy osztoznunk kell 6 db napijegyen, akkor felosztottuk egymás közt a napokat.

Én kaptam a hétfőt és a pénteket (a pénteket én kértem, a hétfő nekem jutott a végén, de nem bántam meg, jól éreztem magam), Bókkon Tamás vállalta a keddet és a szombatot (ő a Veszprémi Egyetemen végzett mérnök-informatikus, de gyógymasszőr és idegenvezető is, az Oktatás szakterület önfejlesztés szakágában van blogja), Farkas Gábor (a Gazdaság és üzlet szakterület vezetője) pedig szerdára és csütörtökre jelentkezett.

Ma kaptam Tamástól egy e-mailt, hogy csak később ér oda a VEN-re, menjek és nézzem meg a hatalom átadását. Előtte VEN filmek voltak, azokra én sem értem oda, de elég sok filmet láttam eredetiben korábbi VEN-eken… A Burn Party Arénában tartott VENátusra viszont odaértem. (17:00-ig ingyenes volt a belépés, ezért nem került +1 jegybe…)

A VENátust idén másodszor rendezték meg. A szenátus mintájára működik (a szenátus az egyetem legfőbb választott testülete, minden fontos kérdésben dönt), tagjai a szenátusi tagok, a diákrektor, a polgármester, a jelöltek, a DIRH egy tagja, és a szervezőbizottság képviselői. A diákrektor ült a fő helyen, jobbra tőle a rektor, balra a polgármester, a rektor mellett a szenátus, a polgármester mellett a jelöltek, a DIRH és a szervezők.

A diákrektor bemutatkozott, elmondta, hogy 2009-től környezetmérnök szakos hallgató, és összevonta ezt a részt a köszöntővel. Megköszönte mindenkinek a győzelmét és az egész VEN-t: a csapatnak, a DIRH tagjainak, a szervezőknek, a korteseknek, a többi jelöltnek, még a közönségnek is… Röviden beszélt a VEN szerepéről is az egyetem és a város kapcsolatában, majd erről a témáról (a VEN szerepéről az egyetem és a város kapcsolatában) beszélt a polgármester, valamivel hosszabban, de még mindig röviden, végül a rektor nagyon komolyan és terjedelmesen.

A szervezőbizottság nevében Pipis István, a Pénzügytan Tanszék óraadója (az a bizonyos szervező oktató, akinek a neve nem jutott eszembe az emléklaposok felsorolásakor a “Kis ember, nagy győzelem” című cikkben), az Egyetem ügyeit intéző Egyetemi Centrum Kft. vezetője beszélt a szponzorokról, a szervezés folyamatáról, a műsorokról, a zajjal és a szemeteléssel kapcsolatos problémákról (a zaj szempontjából kiemelte, hogy nem a rendezvény, pl. koncertek zajára panaszkodtak a környéken lakók, hanem a VEN-t elhagyók viselkedésére), és ugyancsak a szervezők nevében Klausz Melinda program- és sajtófelelős mesélt a fellépőkről, kiket sikerült idehívni a VEN-re és hogyan, ő is megköszönte a szponzoroknak a támogatást, majd visszaadta a szót a diákrektornak.

A diákrektor (Huti vezér, alias Hutvágner Dániel) kinevezéseket adott át. Eddig mindig változott, az aktuális diákrektor pillanatnyi hangulatától függően, hogy dékánnak, vagy rektorhelyettesnek nevezi-e aki a 4 másik jelöltet, most rendeződött a helyzet. A jelöltek dékánok lettek, a 2 kortes lett a 2 rektorhelyettes. A dékáni címekről a VENátus szavazással döntött, kézfeltartással, egyhangúlag elfogadták a jelöltek dékáni kinevezését. Vadpocok, a Koboldkirály lett a szerencse- és koboldügyi dékán, Balázska a GyermekVENőrzőből a humor- és viselkedésügyi dékán, a bajor Josef von Siegfried lett a nemzetközi és bajor kolbászügyi dékán, majd a görögök jelöltje GóPé Herkules lett az erőért felelős dékán. (Herkules sajnos nem jelent meg, de a többiek átvették a kinevezést.) A két kortes nem volt jelen, az ő rektorhelyettesi kinevezésüket Huti vezér csak eljátszotta nekünk, és nagyon viccesen felfelé nézett közben, ezzel is hangsúlyozva, hogy mennyivel magasabbak nála. :)

Ezek után visszaadta a hatalmat a rektornak. Közben persze elárulta csak úgy, viccesen, hogy maximális ösztöndíjat állított be mindenkinek, és még Pocok szűrőjét is elintézte. :D (Ezt nem tudom már, hogy az elején avgy a végén mondta-e, a beszédek előtt, vagy a hatalom átadásakor, de nagyon tetszett. Amúgy a szűrő azt jelenti, hogy hány tantárgyat kell teljesíteni határidőre ahhoz, hogy egyetemi hallgató maradjon valaki.) A hatalomátadáskor tortát is kapott Huti vezér, amit szétosztott, kapott belőle a VENátus minden tagja, majd amikor láttam, hogy sorba állnak az embere, én is odamentem, és megkérdeztem: “Kaphat a közönség is vagy csak a VENátus?”. Kaptam belőle. :)

Ezek után a VEN alatt felavatott emlékoszlophoz vonultunk, ahol Huti vezér is elhelyezte a kis tábláját. Vele együtt összesen 25 VEN 28 diákrektora van ott, mert egyszer ikreket játszott egy Twins nevű formáció, majd Három Amigo vette át a hatalmat, és ahogy Burka Tibor örektor és zsűritag mondta “attól féltünk, hogy utánuk Ali baba és a 40 rabló jön”, de azóta mindig csak 1 jelölt volt minden csapatban, csak 1 diákrektor volt a későbbi VEN-eken. Miután felkerült az emlékoszlopra a kis feliratos lapocska: “2013 Hutvágner Dániel”, eloszlott a tömeg, és pangás volt kb. délután 4-től 5-ig.

A műsorfüzetben ugyan szerepelt egy “Dancehall tánctanítás a Goodas Crew-val” című porgram 16:25-kor a Hungrana Lounge nevű sátorban, de ennek a kiírt időpontban (és fél órával utána) még nyomát sem láttam. Előbbre került viszont a BEK-féle VEN-dizájncenter (Burka BEK Tibor 1978-as diákrektor, és 2008-tól állandó zsűritag előadásában), ami 16:50 körül már elkezdődött (az időponttól való eltérés miatt még csekély érdeklődés mellett) a Burn Party Arénában. De mivel a VEN 17:00-tól már fizetős, és nekem mára már nem volt karszalagom, és az addigra már megérkezett (és karszalagot viselő) Bókkon Tamás vette át a tudósítói posztomat. Az ő élménybeszámolóját a holnapi napról valószínűleg holnap vagy hétfőn olvashatjátok.

Ennyit a VEN-es élményeimről, én jól szórakoztam, már csak apró, nüansznyi élményeket osztanék meg az olvasókkal, amelyeket nem tudtam megírni eddig, mert olyan kis események, hogy nem mindet szőttem bele a napi történések leírásába, de most csokorba szedtem őket felsorolásszerűen.

 • Megnyitó, hétfő este (még a kortsdalok előtt), a zsűri bemutatása: a végén az utolsóként bemutatott Németh Zoltán (Bohóc) zsűrielnök lendületesen odafeküdt a többiek elé. (Nem elesett, hanem így volt megszervezve, és tetszett ez a lendületes mozdulat, bár egyik-másik zsűritagon látszott, hogy nem vizet ittak, alig álltak a lábukon…)
 • Kortesdal-fesztivál, hétfő, görög csapat a zenekarról: “azért Alfa, mert az Omega már foglalt volt”.
 • Még mindig kortesdal-fesztivál, görög csapat, a zenekar tagjai: “Aki a hangjára Gyúr-Ácz” (Gyurácz Tamás).
 • HóVENtróger csapat: bevonulás léggömbökkel a “Neun und neunzig Luftballon” hangjaira.
 • Bevonulás, koboldok: a Koboldkirály beszéde a Pósa-ház erkélyén, leereszkedés kötélen.
 • GyerekVENőrző csapat bevonulása, kisvonattal, igazi óvodásokkal.
 • Pénteki gálaműsor előtt: Balázska sört ivott. Majdnem rá is szóltam: “Balázska! Óvodásnak alkoholt???”
 • Pénteki gálaműsor: az elején leültem egy üres helyre, és 2 percen belül mellém ült a görög jelölt, Herkules. Nagy élmény volt ilyen közel lenni egy jelölthöz.
 • Pénteken megint elsütötték a hitleres poént, ezúttal arról beszélt a zsűrielnök, hogy az 5 éves zsűri 10 tagja közé nem mindenki juthatott be, és bemutatta a kisfilmet. Ugyanaz volt, mint a múltkor, csak más felirattal. Adolf Hitler kiabált, de a magyar felirat szerint zsűritag szertett volna lenni a VEN-en, csak már mind a 10 hely elkelt. És szegény a DIRH-be sem jutott be, sőt, még jegyet sem kapott. De azzal vigasztalta magát a végén, hogy ha személyesen nem is, legalább a kisfilmben eljuthat a VEN-re. Ezt a hitleres témát már láttam egy korábbi VEN-en, akkor is ugyanezek a képsorok voltak, ugyanúgy ordított, toporzékolt, csak a szöveg volt más. Akkor csak jegyet akart szerezni, és nem is a zsűri, hanem a DIRH mutatta be a filmet. (Ez valamikor 2008-ban, 2009-ben vagy 2010-ben lehetett, erre már nem emlékszem, csak arra, hogy akkor éppen doktori képzésre jártam radiokémiából, de nem a zsűrielnök, hanem a tanszék egy másik docense volt a témavezetőm.)
 • Péntek, gálaműsor, táncok: a görög csapat harci tánca, az óvodások nyuszitánca, a DIRH Flatley-féle steptánca, és ugyanez a koboldoktól. Talán a görögöké volt a leglátványosabb, és a DIRH tánca a legviccsebb, de jól szórakoztam a többin is. :)
 • Péntek, gálaműsor: Huti vezér és Balázska viccesen néztek ki egymás sapkájában.
 • Péntek, eredményhirdetés: az uzsonnásdobozok kinyitása.
 • Péntek, eredményhirdetés után: Huti vezér szóba állt velem! :) Így készült az interjú a “Kis ember, nagy győzelem” című cikkem végén. Kellemes meglepetés volt, hogy szóba állt velem, de kedves, barátságos, szerény, nyitott, és játékos embernek ismertem meg, aki könnyen zavarba jön, de nagyon élvezi az életet. A többi jelölt is ilyen, de talán nála és a koboldvezérnél éreztem ezt leginkább. És meglepően megközelíthetők voltak a jelöltek. :)
 • Szombat, Huti vezér a hatalomátadás közben: “Szeretnék lemondani rektori címemről. Nem, nem szeretnék!”
 • Szombat, hatalomátadás után, emlékműhöz vonulás előtt: én is kaptam a tortából!
 • Szombat, Huti vezér a hatalomátadás után: az emlékmű mellé állt, és mindenki fotózta, hogy alig magasabb az oszlopnál. :)

És végül még egy gondolat, ami már többször is eszembe jutott, korábbi VEN-eken, kissé nosztalgikusan. Én 1999-től 2004-ig jártam az egyetemre, akkor még csak 2 éVENte volt VEN, 2008-tól rendezik meg éVENte, és most olyan pletykát hallottam, hogy talán visszatérnek a 2 éVENkénti rendezéshez. 2000-ben, 2002-ben és 2004-ben is átéltem egy VEN-t. Mindig tavasszal, elsőéves, harmadéves, és ötödéves koromban. Elsőévesként még csak közönség voltam. Nem is gondoltam semmi másra. Szerencsére a környezetmérnökök jelöltje nyert, ahogy idén is. (Amióta nem vegyipari az egyetem, azóta a környezetmérnökök jelöltje nyert legtöbbször, de összetettben még mindig a vegyészmérnökök vezetnek, mert az első néhány VEN-en még csak vegyészmérnökök tanultak Veszprémben, így nem lehetett más győztes, csak ők.)

De harmadéves koromban el kellett volna mennem VEN megbeszélésre. Akkor skótokat játszottunk, és egy negyedéves hallgató volt a jelölt, McMereVEN néven. Nem mi nyertünk, hanem VENnetou, idegenforgalom és szálloda (röviden IFOR, kiejtés: ájfor) szakos másodéves hallgató. Akkor úgy láttam, hogy a skót csapat gyenge pontja a jelölt volt. Nem volt elég jellegzetes.

DE ha elmentem volna VEN megbeszélésre, akkor szerintem engem jelöltek volna. Elég népszerű voltam az egyetemen annak ellenére, hogy inkább a tanulással foglalkoztam, mint a bulikkal (nem sokat jártam bulizni, de a VEN-re mindig elmentem), de mivel matematika tagozaton érettségiztem a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, nekem jobban mentek az alapozó tárgyak (matematika, fizika, kémia) mint a többieknek, és gyakran segítettem a többieknek ZH-ra, vizsgára felkészülni ezekből. Ettől én elég népszerű voltam a társaim között, és biztos, hogy ha a VEN-en nem csak a kész műsor érdekelt volna, hanem az előkészületekben is részt vettem volna, akkor a VEN megbeszélésen engem jelöltek volna, és egy jó jelölttel (vagy talán velem is) biztos megnyertük volna a VEN-t.

Tehát csak egy pillanatnyi döntésen múlt, azon, hogy harmadévesként nem mentem el VEN megbeszélésére, hogy akkor, 2002-ben VENnetou lett a diákrektor és nem én. Akkor automatikusan ingyen mentem volna VIP jeggyel az összes következő VEN-re, 2004-ben mint regnáló diákrektor, utána pedig mint örektor, de hát történt, ami történt, ezen nem lehet változtatni, és nagyon jó volt így is a VEN. Köszönöm a Felsőfokonnak a sajtóakkreditációt!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.