Főoldal » 3. birodalom mérnöki csodái: A legyőzhetetlen Tigris tank

3. birodalom mérnöki csodái: A legyőzhetetlen Tigris tank

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szerintem nem él olyan ember a földön aki nem hallot volna még a legendás Tigris tankról. A háború talán legveszedelmesebb és legpusztítóbb tankja volt.Most nézzük meg közelebbről hogy mit is rejt magában ez a fém monstrum.

A korszerű szovjet harckocsik ellensúlyozására kifejlesztett német nehézharckocsi. A gyártás egyszerűsítése végett merőleges páncéllemzeket alkalmaztak, amelyek vastagságát 80-100 mm-re növelték, és 88 mm-es L/56 kaliberhosszságú ágyúval szerelték fel. A Henschel-gyár 1942 augusztusában kezdte meg a harckocsik gyártását. (A Ferdinand páncélvadász konstrukciója a Pz-VI. Porsche-féle változatából eredt: a nehézharckocsira kiírt pályázatra a Henschel és a Porsche cég tervei közül a Henschel-változatot fogadták el, és a már elkészült 91 Porsche-futóművet torony nélküli páncélosvadásszá alakították át.) A németek 1942-ben állították hadrendbe új nehézharckocsijukat, a Tiger I-t. Ebben az időben a háború legerősebb tankja volt, 88 mm-es lövege félelmetes tűzerőt képviselt. Az első Tigrisek 1943-ban Tunéziában a brit erők ellen kerültek bevetésre, majd az összes arcvonalon megjelentek. A normandiai partraszállás után a szövetségesek úgy tartották, hogy egy “Tigris” kilövéséhez öt Sherman harckocsi kell. A Tigerből (pontosabban a Tiger I modellből) 1944-ig 1350 darab készült, a magyarországi- és az ardenneki csatában a német páncéloserők zömét ez a típus tette ki. Ezután fokozatosan felváltották a Tiger II-vel, melynek “beceneve” Königstiger lett, bár ezt az elnevezést a német hadsereg hivatalosan sohasem használta.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 8,24 m

  • Szélesség: 3,73 m

  • Magasság: 2,86 m

  • Súly: 56 t

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 88 mm-es KwK 36 L/56 típusú harckocsiágyú; 2 db 7,92 mm-es MG 34-es géppuska

  • Motor: Maybach HL 210 P45 ; 670 LE

  • Sebesség: 44 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 117 km (úton); 68 km (terepen)

  • Páncélzat: 26-80 mm, a toronypáncél 100 mm

 

Forrás: http://www.masodikvh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=897&It…

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.