Főoldal » A 9. világítótorony

A 9. világítótorony

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A világ hét csodája közé sorolták, létét és funkcióját egyedülállónak írja le a történelem. Az Alexandriai világítótorony messze nem volt egyedülálló, sem pedig csoda az ókori emberek számára. Megléte szükséges volt, de számos társa mai napig ismert az európai kontinensen.

9 világítótorony maradt fenn az ókorból, hogy bizonyítsa, az Alexandriai világítótorony mellett még másik 8 szolgálta ugyanazt a célt, csak más helyszíneken a Földközi-tengertől egészen a mai Angliáig. Az alexandriai kétség kívül a leghíresebb, amelyet a Nílus deltájában épült Alexandriai kikötő megvilágítására és a hajók ide vezetésére építettek. Magassága közel 56 méter volt. A torony tetején égő lángot tükrökkel vetítették ki a tengerre és a kötőre.

Monumentális isten szoborként tartják számon, ami hasonló funkciót töltött be, mint alexandriai társa, a Rodoszi Kolosszus. A Kr.e. 305-ben épült szobor a kikötő bejáratánál állt, egyes feljegyzések szerint kezében égő fákylát tartott, magassága 33-35 méter között lehetett. Rodosz ebben az időben kereskedelmi központ volt, kikötőjébe éjjel-nappal futottak be a kereskedő hajók, így feltételzhető, hogy a hatalmas ember alak első számú szerepe a világítótorony volt.

Egykori meglétükön kívül alig lehet tudni valamit a thasszoszi, puteolii és a portusi világítótornyokról. A portusi világítótoronyról ugyan létezik egy fennmaradt kép, amely a világítótornyot, mint előretolt védvonalat ábrázolja, a Római Birodalom összeomlása után azonban ez megsemmisült, a külső kikötő pedig feltöltődött (a kikötővel kapcsolatos részleteket lásd az alábbi linken: 

https://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-a-tortenelem-tukreben/2013/06/12/miert-hatszogletu-traianus-kikotoje )

Szintén itáliai kikötő volt Messina, és szintén egy világítótoronynak adott otthont. A toronyról az egyetlen megmaradt forrás Sextus Pompeius érméje, amelynek egyik oldalára a torony képét nyomták. 

A törökországi Antalyaban építette Nero császár a Patara torony 20*20 méteres 12 méter magasságú épületét, amelyet a régészek homokdűnék alól ástak ki. A terület földrajzi változása miatt a torony mára 500 méterre került a parttól, amelyet egykor szökőár döntött romba. A torony őre az árhullámkor bentrekedt a tornyban, csontvázára a kutatók leltek rá.

Spanyolországban még mindig működő képes a kétezer éves corunai világítótorony. A világítornyot még a rómaiak emelték, ma is eredeti nevén Hercules torony néven nevezik. 

A rómaiak a mai Angliában is emeltek világítótornyok. A doveri torony a maga 24 méterével a Római Birodalom legészakibb ilyen jellegű építménye. Dover a mai napig a La Manche csatorna legfontosabb kikötővárosa, a római időkben a legrövidebb és így a legcélszerűbb átjutást jelentette. A kikötő megközelítéséhez pedig szükség volt a világítótorony útmutatára.

Juhász Judit

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.