Főoldal » A Titanic belső tere- Az első osztály

A Titanic belső tere- Az első osztály

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 A Titanic óriási méretének köszönhetően az első osztályon két hatalmas lépcső is helyet kapott. A lépcsőházat kovácsoltvasból és üvegből készült, világító kupola fedte, és a hajó eleganciáját testesítette meg. Az üvegen átszűrődő fény megvilágította a faragott tölgykorlátot, melyet indákat és virágokat mintázó vas és bronzberakások díszítettek. Feljáróit kristálygyöngyökkel kirakott, aranyozott lámpák borították fényárba. A Titanicon az egyik legszebb terem az A fedélzeten található dohányzószalon volt.  Mahagóni falburkolattal rendelkezett és egy hatalmas kandalló tartotta melegen. Ragyogó arany csillárok lógtak a mennyezetről és megvilágították a kártyázáshoz és üzleti tárgyalások számára elrendezett bútorzatot. A szalonban tájképeket és régi hajókat ábrázoló, nagy festett üvegablakok voltak.

Csakis az első osztály utasait illette meg minden kényelem az A, B, és C fedélzeten. A legcsodálatosabbak a luxuskabinok: ezek a C fedélzet nagybejárata mentén lévő lakosztályok és a B fedélzet két hasonló elhelyezkedésű lakosztálya voltak. E két utóbbi volt a legdrágább: egyenként 870 font. A négy lakosztály mindegyikéhez egy-egy nappali, két háló, két öltöző és saját fürdőszoba tartozott. Némely lakosztálynak külön kis fedélzete is volt.

Az első osztályú kabinokat különböző korszakok legkiválóbb stílusaiban rendezték be: olasz reneszánsz, 18. századbeli angol és empire stílusú, régi és új holland stílusú bútorokkal. A luxuskabinokat hosszú, fehér, impozáns folyosók kötötték össze. Minden szoba radiátorral, rézággyal, nádfotelekkel, ezüstözött ingás lámpával, lószőr dívánnyal, márvány mosdóállvánnyal és a mennyezeten ventillátorral büszkélkedhetett.

Az összes első osztályú luxust a hajó középső részén helyezték el. Egyik fedélzetről a másikra vagy a hatalmas üvegkupola fedte főlépcsőn, vagy a három, az E és az A fedélzet között működő lift egyikén lehetett lejutni. 

A D fedélzet első osztályú étkezőszalonja volt a legnagyobb helyiség a Titanicon. Egyszerre akár 550 vendégnek tudott helyet biztosítani, ami felülmúlta az Olympic 532 fős befogadóképességét. Néhány falba mélyedő fülke lehetővé tette, hogy egyes utasok diszkréten elkülönülve vacsorázhassanak, de a világítást úgy alakították ki, hogy úgy tűnt, a szalon mindig napfényben fürdik. A kapitány hatfős asztalát a hatalmas helyiség közepén helyezték el. 

Az étkezés egy volt azon kevés események közül, amelyet a Titanic minden utasa ugyanazon időpontban vehetett igénybe. A reggelit fél kilenctől fél tizenegyig szolgálták fel, az ebédet délután egy órától fél háromig, a vacsorát este fél hattól fél nyolcig lehetett elfogyasztani. Azonban olyan luxusszolgáltatások, mint például az étterem záróra utáni nyitva tartása, nem volt elérhetetlen az első osztályon utazók számára. Az étkezőszalonhoz kapcsolódott egy elég nagyméretű fogadószoba, ahol a vendégek vacsora előtt összegyűltek. A helyiség padlóját kiváló minőségű szőnyeg borította, pazar bútorok és nádszékek álltak, valamint egy mesteri kivitelezésű hangversenyzongora.

A B fedélzeten található étterem változatos á la carte étlapot kínált az első osztályon utazóknak, amelyet az étkezőszalon nem biztosított. A XVI. Lajos korabeli stílusban kialakított, a padlótól a mennyezetig francia diófával borított helyiség páratlanul szép volt. A 49, egyenként kettő-nyolc személynek férőhelyet biztosító asztal mindegyikét kristálylámpa világította meg, a teríték pedig a legjobb minőségű ezüst evőeszközökből és porcelánból állt. A terem közepén rózsaszínű szőnyeg felett kristálycsillárok függtek a virágmintás stukkókkal díszített mennyezetről. A 137 férőhelyes étterem minden nap reggel nyolctól este tizenegyig tartott nyitva. Azok az utasok, akik úgy döntöttek, hogy az étkezőszalon helyett ezt az éttermet veszik igénybe az utazás során, jegyük árából 3-5 font árengedményt kaptak.

A B fedélzeti szint legimpozánsabb újdonsága a különleges Café Parisien kávézó volt. Ez az éttermen kívül helyezkedett el és a fiatalabb korosztály kedvenc találkahelyévé vált. A versailles-i kastély berendezése nyomán XVI. Lajos korabeli stílusban tervezett első osztályú társalgót az A fedélzeten alakították ki. A helyiség egyik végében hatalmas kandalló állt, míg a másik oldalon egy könyvespolc, ahol az utasok kedvükre való olvasnivalót találhattak. A szalonhoz tartozott egy író-olvasó szoba is, fenséges kilátással a tengerre. Az A szinten található volt továbbá egy gyöngyház berakással díszített, mahagóni borítású dohányzó. Emellett helyezték el verandaszerű kávézót és a pálmateraszt. Ez utóbbiban élőzene kíséretében fogyaszthatták el az utasok a vacsora utáni kávéjukat. A kávézónak a borostyán és más futónövények kuszasága tengerparti hangulatot kölcsönzött.

 

 Forrás:

 -Geoff Tibbals: A Titanic

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.