Főoldal » A Titanic elsüllyedése, 1. rész: Az ütközés utáni percek

A Titanic elsüllyedése, 1. rész: Az ütközés utáni percek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Az akkori világ legnagyobb közlekedési eszköze tragikus módon kevesebb, mint három óra leforgása alatt a tengerfelszín alá süllyedt és eltűnt.

Sok utas észre sem vette a jégheggyel való ütközést, sőt voltak, akik fel sem ébredtek rá. James Johnson, aki az első osztály éttermén dolgozott a következőket mondta: ,,Nem sokat éreztünk az egészből, azt hittük, hogy elhagytunk egy fogaskereket vagy valami hasonlót.”. Lady Duff Gordon éppen lefekvéshez készülődött, amikor a becsapódás történt: ,,Mintha valaki egy hatalmas ujjat húzott volna végig a hajó oldalán.” J. Bruce Ismay szintén felébredt az ütközésre, de ezt annak tulajdonította, hogy a hajó valószínűleg elveszített egy lapátot a hajócsavarból. Mások, akik a fedélzeten tartózkodtak, csikorgó, karcoló hangot hallottak. Lightoller másodtiszt így emlékszik vissza: ,,Enyhe rázkódás, rezgés és daráló hang.” Más volt a helyzet a 6. számú kazánházban, a hajó jobb oldalán. Frederick Barrett, a kazánfűtők főnöke egy becsapódó villámhoz hasonló hangot hallott, melyet a víz beáramlása követett egy vékony bevágás mentén a hajó oldalán.

Az első osztály dohányzótermének kiürítése rendezetten folyt. Az ütközés feldöntötte egy kártyajátékos italát, és mindenki talpra ugrott. Az érdeklődőbb utasok kimentek a fedélzetre, hogy kinyomozzák, mi is történt.

Egy perccel az ütközés után Smith kapitány rohant fel a parancsnoki hídra, és megkérdezte Murdochot: ,,Mivel ütköztünk?”- ,,Egy jégheggyel uram. Parancsot adtam a balra térésre és a tolatásra és azon voltam, hogy balra kikerüljem, de túlságosan közel volt. Nem tehettem mást”- ,,Bezáratta a vízzáró ajtókat?”- ,,Igen, uram.”

Joseph Boxhallt, a negyedik tisztet Smith kapitány utasította, hogy menjen le a hajó jobb oldalába és becsülje fel a keletkezett kárt, majd jelentse, amilyen gyorsan csak lehet. Útközben Boxhall felébresztette a tiszteket, akik mind a parancsnoki hídra siettek. Ismay is megjelent, mert kíváncsi volt a felfordulás okára. A parancs szerint Boxhall 15 perccel később jelentést tett. E szerint az F fedélzeten kárnak semmi nyoma, de a legalsó fedélzetet elárasztotta a víz, a 4-es számú vízzáró rekeszfal irányába. Az ott dolgozó öt postai tisztségviselő elkezdte átrakodni a postazsákokat és más küldeményeket a G fedélzeten lévő postahivatalba. Erőfeszítéseik hiábavalónak bizonyultak, ugyanis éjfélre, amikor Smith kapitány és a tervező, Thomas Andrews lementek, hogy személyesen is szemrevételezzék a károkat, a postazsákokat már szinte teljesen ellepte a víz. Andrews rögtön felismerte, hogy a Titanic elveszett. Nem adott neki egy-két óránál többet. Az elsüllyeszthetetlennek tartott hajó a mélybe tartott.

 

Folytatása következik…

 

 

Forrás:

Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.