Főoldal » A Titanic elsüllyedése, 4. rész: A hajó utolsó percei

A Titanic elsüllyedése, 4. rész: A hajó utolsó percei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hajó orra szemmel láthatóan süllyedt, olyannyira, hogy a Titanic feliratot ellepte víz. A nyugodt hangulatot lassan a félelemtől és indulattól vegyes zűrzavar váltotta fel. Hirtelen lett elegendő utas a mentőcsónakokba, de a tisztek továbbra is vonakodtak attól, hogy teljesen feltöltsék őket, attól félvén, hogy nem bírják el a terhelést.

A pánik első jelei kitörtek a szorult helyzetben lévő utasokon, és Lowe ötödik tiszt kénytelen volt fegyverével visszatartani a férfiakat, nehogy megrohanják a mentőcsónakokat. Csak J. Bruce Ismay tudott lopva bemászni a csónakba.  Amikor a másod-és harmadosztályon utazó férfiak egy része megpróbált feljutni a fedélzetre, az ügyeletes tisztek közbeavatkoztak.  A kötelekkel birkóztak és olyan gyorsan próbálták leengedni a csónakot, amilyen gyorsan csak lehetséges. A legénység így hajszál híján szerencsétlenséget okozott: a 15-ös számú csónakot majdnem rádobták a 13-asra.

Kérdésként merülhet fel, hogy valóban szándékosan tartották a fedélközben a harmadosztály utasait?A nyomozás során sem az amerikai, sem a brit hatóságok sem találtak arra bizonyítékot, hogy szándékosan tartották volna vissza a harmadosztályon utazókat, habár az valóban igaz, hogy az utasok a harmadosztályról értek fel legkésőbb a csónakokhoz. Elfogadható magyarázat lehet, hogy a hajó tisztjeit lekötötte a katasztrófa, és egyszerűen nem foglalkoztak a harmadosztályra vonatkozó evakuációs parancsok kiadásával. A White Starnak ilyen jellegű vészhelyzetre nem voltak kiürítési tervei, és a hajó tisztjeinek figyelmét teljesen lekötötte a helyzet kezelése és a mentőcsónakok vízre bocsátása. A harmadosztály stewardjai visszatartották az utasokat odalent, hogy a kiürítés rendezetten történjen, és várták a kiürítési parancsot, de azt végül senki nem adta ki.

A 34 tagú műszaki alakulat mindvégig a helyén maradt, hogy fenntartsa a hajó világítását egészen az elsüllyedés pillanatáig. Mind odavesztek, hasonlóan ahhoz az öt postahivatalnokhoz, akiknek helyiségét elsők között árasztotta el a víz. Életük árán őrködtek a postai csomagok felett, mindaddig, amíg már túl késő nem volt a menekülésre, vagy az értékes rakomány megmentésére. 3364 postazsák és 800 csomag veszett el azon az éjszakán. Természetesen ott volt még a nyolctagú zenekar, amely mindvégig játszott, szinte addig, míg a tenger el nem nyelte őket.

Éjfél után 2 óra 17 perckor a Titanic leadta utolsó segélykérő hívását. A két híradós, Jack Phillips és Harold Bride halálukig a helyükön maradtak. Amikor már minden veszni látszott Smith kapitány így szólt a legénységéhez: ,,Amit csak tudtok, tegyetek meg az asszonyokért és a gyerekekért, és vigyázzatok magatokra!”.

A hajó fényei egy perccel később (2 óra 18 perckor) halványulni kezdtek, majd teljesen kialudtak. Aznap éjjel a hold nem világított, így a túlélőket csak a csillagok fénye kísérte. A fedélzeten rekedt utasok és a legénység kétségbeesetten kapaszkodtak a fedélzet rácsaiba, amikor a hajó tatja a levegőbe emelkedett. A hatalmas óceánjáró majd 30 másodpercig függőlegesen állt a vízben. A hajótestben minden ami mozdítható- az evőeszközök, az edények és a fényűző berendezés- darabokra tört, fülsiketítő zaj közepette. Majd pedig éjfél után 2 óra 20 perckor a hajó tatja visszazuhant a vízbe. A négy kémény közül kettő felmondta a szolgálatot, miközben sűrű koromfelhőt bocsátott ki a tiszta éjszakai égre. Mindezeket robbanások sorozata követte, majd az alámerülő rész elszakadt a hajó tatjától- a Titanic kettétört. Végül a hajótat is víz alá merült, megkezdve ezzel majd 4 kilométeres halálos útját a tengerfenékig.

 

 

Forrás: 

Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.