Főoldal » A Titanic elsüllyedésének okai

A Titanic elsüllyedésének okai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az általános vélekedés szerint a Titanic azért süllyedt el, mert “jéghegynek ütközött”, valójában azonban a tragédia több körülmény összejátszásának eredménye.

Hozzájárult a Titanic elsüllyedéséhez: a sebesség és a szög, ahogy összeütközött a jégheggyel, a víz hőmérséklete, a hajótest anyagának és a szegecseinek minősége, a jéghegy abban az időszakban szokatlan helyzete, a lyukak száma és az első hat vízzáró tartály elhelyezkedése, valamint a legénység figyelmetlensége. Noha a hajó valóban jéghegynek ütközött, ha a többi szerencsétlen körülmény nem járul hozzá, talán nem süllyed el. A “balszerencse” sokkal jobb válasz a kérdésre, hogy a Titanic miért is süllyedt el.

1987-ben, egy expedíció alkalmával fémlemezeket hoztak fel a Titanicról, melyeket az IFREMER és a Canadian Bedford Oceanográfiai Intézet analizált. 1993-ban közölték a vizsgálati eredményeket, amelyek szerint a Titanichoz és társaihoz használt acél alacsony hőmérséklet hatására törékennyé vált. A kutatók véleménye szerint a jobb minőségű acéllemezek használata megelőzhette volna a katasztrófát, de legalábbis lelassíthatta volna a víz beáramlását, s így talán több utas megmenekült volna. A minták magas kéntartalmat is mutattak, ami akkoriban gyakori volt; emiatt a fém sokkal törékenyebbé vált.

Egyes nézetek szerint egy kazánházi tűz is hozzájárult a Titanic elsüllyedéséhez. Széntüzelésű hajókon néha spontán módon kialakult egy-egy kisebb parázslás a szénraktárakban. Habár ezeket “széntűznek” hívták nagyon ritkán származott belőlük veszélyes tűz, inkább egy grillparti izzó faszenéhez hasonlítottak. Az ilyen “tüzeket” inkább bosszantónak tartották, mintsem veszélyesnek, és a gépészek rendszeresen hagyták parázslani, míg a tűz fészke feletti szén elfogyott, és hozzá tudtak férni, hogy eloltsák. Volt egy néhány napig tartó kisebb széntűz a Titanicon, azonban semmi bizonyíték nincs arra, hogy ez károsította volna a hajó szerkezetét, vagy hozzájárult volna a tragédiájához.

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.