Főoldal » A Titanic fedélzetén

A Titanic fedélzetén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Méretein túl még kifinomultabb volt a hajó belső kidolgozása, ami a legjobb minőségű bútorzatot, szőnyeget és díszítést jelentett. Semmi pénzt nem sajnáltak arra, hogy a Titanic legyen a világ legfényűzőbb hajója, amit valaha is tengerre bocsátottak.

Az első osztály utasait főúri kiszolgálás várta, a másodosztályú ellátás pedig a legigényesebb utast is kielégítette, valamint a harmadosztály kényelme más óceánjárók másodosztályának felelt meg.

Az utasokat a felső hét fedélzeten helyezték el- az A-tól a G szintig- szigorúan elszigetelve egymástól a különböző fokozatú osztályokat. A leggazdagabbak a legfelső szinteken laktak; a leereszkedés a hajó gyomra felé egyenlő volt a társadalmi ranglétrán való lecsúszással. Minden osztály más helyen étkezetett, más-más társalgóban beszélgetett és olvasott, elkülönített dohányzókban dohányzott, más-más sétafedélzeten levegőzött és egymástól elválasztott átjárókon közlekedett. Az E fedélzet bal oldalán végigfutó hosszú, széles átjárófolyosót szívesen használták a harmadosztály utasai és a legénység tagjai. A nyüzsgő liverpooli, főként munkások által használt főútvonalról az átjárót Scotland Roadnak (Skót út) nevezték (Liverpool volt a Titanic nyilvántartásba vételének helye), míg az E fedélzeti szint jobb oldalán található szűkebb, az első osztály részére fenntartott folyosót Park Lane-nek (Park sétány) hívták, a divatos londoni Mayfair negyedbeli utca után. A hajó legimpozánsabb adottságai tulajdonképpen csak az első osztályon utazók számára voltak elérhetőek. 

A sétafedélzeten az utasok kényelmére rézötvözetből készült díszes lábakon álló padokat helyeztek el. Az energikusabb utasok rendelkezésére állt az uszoda, a tornaterem, a fallabda-pálya és a törökfürdő, amely a nap bizonyos szakaszában csak a nők számára állt nyitva. Jó időben a fedélzeti játékok, mint a shuffleboard (egy curlinghez hasonló játék) vagy a karikadobálás szintén kitűnő szabadidős programnak bizonyultak.

 

Forrás:

-Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.