Főoldal » A Titanic pusztuló roncsai

A Titanic pusztuló roncsai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Az észak-atlanti vizeken elsüllyedt Titanic maradványai 3800 méter mélyen nyugszanak. Az apróbb részek mellett két nagy roncsdarab maradt meg- a kísérteties hajóorr és a tat kisebb darabja, mely a süllyedés közben összeroncsolódott, és orral ellenkező irányba fordulva ért le a fenékre.

A Titanic 1500 áldozatának földi maradványai régen eltűntek, ám személyes tárgyaik most is a tengerfenéken hevernek.  Amikor a hajó elmerült,  holttestek sokasága süllyedt a tengerfenékre, feltehetőleg még órákkal azután is, hogy a hajófar súlyos roncsa az aljzathoz csapódott. Az áldozatok sokféleképp értek talajt- ki hason fekve, ki az oldalára dőlve, ki hanyatt elterülve. Testük hamar az enyészeté lett, csak személyes tárgyaik maradtak utánuk. Miután 1985-ben előkerült a roncs, kincskeresők kezdtek vadászni az efféle tárgyakra. Az Egyesült Államok és Anglia pár éve szerződést írt alá a roncs védelméről, bár a legális kincskeresést ez nem akadályozta meg. A roncsvadászok több ezer tárgyat vittek magukkal, egyebek közt aranypénzeket, ezüst étkészletet, drága porcelánokat, lámpákat, iránytűt, hajóharangot, részvényigazolást, papírpénzt, játékkártyát, gyűrűket, mandzsettagombokat, brossokat, nyakláncokat, sőt még szerelmes leveleket is.

Szakértők szerint az óceánjáró luxusgőzös maradványai az utóbbi két évtizedben gyorsabban pusztultak a vártnál. A roncsvadászok szerint épp a pusztulás miatt kell megmenteni a leleteket, Robert Ballard, a Titanic megtalálója azonban kegyeletsértésnek tartja tevékenységüket.

A világ leghíresebb hajóroncsát tehát nemcsak a természet pusztítja. Például a pompás nagy lépcsőháznál omladozik a fedélzet, mert ez a tengeralattjárók kedvelt ,,kikötőhelye”. E súlyos járművek igen nagy károkat okoznak. Orosz tengeralattjárók- mások mellett- James Cameron hollywoodi filmrendezőt is levitték a roncshoz, s bár törvényt ők sem sértettek, egyikük állítólag nekiütközött a hajótestnek. Miközben a roncsmentő cég megpróbálta kiemelni a roncs egyik darabját, kirándulóhajók köröztek a tengeren. Egy sörgyár díjat tűzött ki, hogy hozzanak fel több üveg sört, egy New York-i pár pedig tengeralattjárón ereszkedett alá a Titanic hajóorrára, hogy egybekeljenek…

Akár sietteti az ember, akár nem, a Titanic végül is el fog tűnni egy napon. Roy Cullimore mikrobiológus tanulmányozta a hajó romlását. Becslése szerint a jégcsapokhoz való hasonlatosságuk miatt rozsdacsapoknak nevezett baktérium- és gombatelepek naponta legalább 45 kilogramm vasat vonnak ki a roncsból…

 

Forrás: National Geographic Magyarország 2004./12

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.