Főoldal » A Titanic roncsának megtalálása (1985)

A Titanic roncsának megtalálása (1985)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Titanic roncsát 1985. szeptember elsején találta meg egy kutatócsoport, melyet a francia IFREMER óceánkutató intézettől Jean-Louis Michele kapitány, a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet részéről pedig dr. Robert Ballard vezetett.

Az éveken át tartó próbálkozások sikertelensége kiábrándította a sajtót, és úgy tűnt, hogy a Titanic roncsának pontos helye örök titok marad. Így amikor a két tudományos társaság- a francia IFREMER (Francia Intézet a Tengerek Kiaknázására és Kutatására) és a Woods Hole-i Oceanográfiai Intézet- bejelentette, hogy új expedícióra készülnek, a kaland szerény, sőt elég mérsékelt érdeklődést váltott ki az emberekből, mivel az elsődleges cél mélyvízi gépészeti tesztek elvégzése volt.

A részben a National Geographic Society (Országos Földrajzi Társaság) támogatásával az utazást a franciák képviseletében Jean Jarry és a Woods Hole Mélymerülési Laboratórium 42 éves igazgatója, a geológus Robert Ballard vezette. Ballard Kansasban született, kémiát és geológiát tanult a University of Californián, mielőtt a University of Rhode Islanden doktori címet szerzett geológiából és geofizikából. A Titanic iránt az 1970-es évek elejétől kezdett érdeklődni, de akkoriban még nem tudott megfelelő anyagi támogatást szerezni. Miután viszont az Egyesült Államok második legnagyobb tengerkutató intézetében kezdett dolgozni, a lehetőségek is megváltoztak számára.

Az expedíció felszereléséhez tartozott az ARGO- Jason, egy új amerikai készülék, amit arra fejlesztettek ki, hogy a kutatók lefényképezhessék az óceán fenekét anélkül, hogy elhagynák hajójuk fedélzetét. A felszerelés másik fontos darabja a franciák által készített SAR volt, egy forradalmian új oldalletapogató hanglokátor.

A francia Le Suroit kutatóhajó 1985. júliusától hat héten egy igen nagy területet vizsgált át. A Titanic utolsó ismert pozíciójától délre és keletre kutattak. Ballard szerint az előző sikertelenségek oka az volt, hogy nem elég nagy területen folytak a kutatások. A kijelölt rész mintegy 80%-át átfésülték (az óceánkutatók fűnyírásnak nevezték e folyamatot). A Le Suroit végül eredmény nélkül indult vissza, később kiderült, hogy igen közel voltak a Titanichoz.

1985. aug. 22-én a Woods Hole Knorr nevű kutatóhajója huszonhat fős legénységgel és huszonhárom tudóssal a fedélzetén elindult, hogy folytassa a keresést. Közel 4000 méter mélyen vontatták a hanglokátoros ARGO-t, erőteljes világítással és 5 tévékamerával, melyek mindegyike különböző irányba figyelt. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy ellentétben a korábbi rendszerekkel, akár napokig is víz alatt maradhatott, ha szükség volt rá. Az ARGO kamerái Ballard és Jean Louis Michel utasítása szerint arra a területre koncentráltak, amelyet a franciák nem tudtak végignézni és ott kutatták a tenger fenekét. Két hétig semmi jelét nem találták a Titanicnak, csak iszappal és néha halakkal találkoztak. Amikor a kamerák valami sötét foltot láttak, mindig megnőtt a remény, majd újból lelohadt, mikor kiderült, hogy az csak  egy újabb szikla.

Szeptember elsején, hajnali 1 óra előtt észrevettek valamit. A kamerák kisebb fémdarabokat mutattak. Ahogy tovább pásztázták a talajt, egyértelművé vált, hogy a tárgyak egy roncs maradványrészei. Amikor egy nagy fémhenger jelent meg a képernyőn, Ballard -miután hónapokig tanulmányozta a hajó szerkezetéről készült képeket- rögtön felismerte, hogy a Titanic egyik kazánját találták meg. Visszaidézve ezt a pillanatot, Ballard rendkívül fellelkesedett: ,,Hihetetlen volt. A sokéves próbálkozás, aztán egyszer csak…bumm. És ott volt!” A kamerák hosszan követték a nyomot és hatalmas, sötét tárgyat mutató képeket küldtek fel, amelyeken már tisztán látszott a Titanic.

 

Folytatása következik…

 

Forrás: Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.