Főoldal » A Titanic roncsának megtalálása, 2. rész

A Titanic roncsának megtalálása, 2. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nagy, árnyékos tárgy a Titanic felfelé néző, meglepően jó állapotban lévő orra volt, melyet csupán vékony üledékréteg borított…

Az első, felküldött képek olyan tiszták voltak, hogy minden szegecs jól látható volt, csakúgy, mint a még mindig a helyükön lévő horgonyláncok, néhány az utasok elveszett csomagjai közül, porcelánedények, az első osztályon lévő dohányzószalon padlójának egy darabja, egy áramfejlesztő, egy ezüsttál, egy ablak a másodosztályról, egy éjjeliedény és még pár üveg bor is (az azonosítás alapján bordeaux-i és rizling); olyan dolgok, melyek csodával határos módon átvészelték a katasztrófát.

Aztán ott volt az árbockosár egy telefonvezetéknek látszó, lelógó dróttal- azzal, amelyen keresztül Frederick Fleet őrszem küldte az első figyelmeztetést a jéghegyről. A hajóroncs helyét (ÉSZ 41°43’ és NYH 49°56’) eleinte titkolták, nehogy lerohanják a hajót a nyereséghajhászok. A Knorr kutatóhajó, Ballard vezetésével, miután a Titanic elejét megtalálta még további öt napig kutatta a területet, hogy meglelje a nyilvánvalóan letörött hajófart. Végül az ötödik napon darabokban találták meg. Az első és a hátsó kémény pedig hiányzott.

Ballard miután visszatért a szárazföldre, sajtókonferenciát tartott. Zárószavai a következők voltak: ,,A Titanic 13 ezer lábnyira (kb. 3800 méterre) a víz alatt, egy enyhén lejtő, hegyvidékszerű területen fekszik, egy kis kanyonnal szemben. A hajó függőlegesen helyezkedik el, orra észak felé, hosszú kéményei pedig felfelé mutatnak. Ilyen hatalmas mélységben nincs fényforrás és nagyon kevés fény szűrődik le. A hely csendes, békés, méltó a legszörnyűbb tengeri katasztrófa maradványaihoz.”

 

 

Forrás: Geoff Tibbals: A Titanic

 
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.