Főoldal » A Titanic utasai

A Titanic utasai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Titanic több, mint a vas és az acél legendája. Története az utasok története, az első osztályon utazó milliomostól a harmadosztály bevándorlójáig.

A New York-i és a philadelphiai társadalom elitje a Titanicon tartózkodott. Az első osztály lakosztályait többnyire amerikaiak töltötték meg. Az angolok jómódú rétegeit annyira nem vonzotta a Titanic kényelme, ők a már bevált Cunard Társaság óceánjáróit részesítették előnyben. Húsz ifjú házaspár választotta a Titanic első útját mézesheteinek helyszínéül. Azonban csupán egyetlen házaspár (Bishopék) élték túl a nászutat. A menyasszonyok közül többen hamar megözvegyültek.

A hajón utazó leggazdagabb személy John Jacob Astor (1865-1912) ezredes volt, akinek személyes vagyonát 87 millió dollárra becsülték. Ő örökölte a hatalmas vagyont- dédnagyapja szőrmekereskedő volt- és mindezt hatalmas ingatlan- beruházásokkal növelte, míg végül tulajdonába került Manhattan értékes telkeinek jelentős része. 46 éves korában elvált és feleségül vette a 18 éves Madeleine Force-t, nem kis botrányt okozva ezzel. Az ifjú feleség még Vincent fiánál is fiatalabb volt. Madeleine (1893-1940) a Titanic elsüllyedésekor öthónapos terhes volt. A tragédia éjszakáján Astor segített az asszonyoknak és a gyerekeknek beszállni a mentőcsónakba, köztük persze saját feleségének is. Mivel a csónak alig kétharmadig volt megtöltve, megkérdezte, vajon velük tarthat-e. De Lightoller ragaszkodott a szabályokhoz: ,,Csak nők és gyerekek.”. Astor biztosította ugyan feleségét, hogy a következő csónakkal utána megy, bár tisztában volt azzal, hogy esélye a túlélésre minimális. Intett utoljára a feleségének, rágyújtott egy cigarettára és várta végzetét. Astor halálhíre világszerte az újságok címlapjára került. Holttestét, mely a 124-es számot kapta, könnyű volt azonosítani: inggallérjába bele volt hímezve a monogramja.

Az idősebb pár, a szintén mágnás Isidor Straus (1845-1912), a New Yorkban lévő Macy’s áruház tulajdonosa és neje, Ida szintén odavesztek. A házaspár végignézte, ahogy az asszonyok beszállnak a csónakokba. Amikor Mrs. Straust megkérték, hogy szálljon be, így szólt: ,,Nem fogok elválni egy percre sem a férjemtől, úgy fogunk meghalni, ahogy éltünk: együtt.”. Erre a többiek javasolták, hogy semmi kifogásuk az ellen, hogy egy olyan idős úriember, mint Mr. Straus elfoglaljon egy helyet. Mr. Straus ezt mondta: ,,Nem kívánok semmi olyan megkülönböztetést, ami másoknak nem adatik meg.” 1912. május 1-én a Mackay- Bennett kutatóhajó kiemelte a vízből Isidor testét. Ida holttestét viszont sosem találták meg, így végül mégis el kellett válniuk egymástól.

Benjamin Guggenheim és inasa lementek a kabinjukba, majd estélyi öltözetben jelentek meg. Guggenheim kijelentette: ,,Legjobb ruhánkat vettük fel, hogy mint úriemberek haljunk meg.”

Smith kapitány halála örök rejtély marad, mivel holttestét sosem találták meg. Néhányan azt mondják, hogy utoljára egy gyermekkel a karjában látták úszni, mások szerint elérte ugyan a B jelű csónakot, de úgy döntött visszatér a süllyedő Titanicra, mások viszont állítják, hogy a parancsnoki hídon állt akkor is, amikor a hajó alámerült.

Híres áldozatok: John Jacob Astor, mágnás, Benjamin Guggenheim üzletember, Edward John Smith kapitány (1850-1912), Thomas Andrews (1873-1912), a hajó tervezője, a Straus házaspár, a Titanic zenészei (akik szinte az utolsó percekig játszottak), Archibald Butt, az amerikai Taft elnök segédje,Thomas Byles atya, William Murdoch első tiszt és James Moody hatodik tiszt valamint Jack Philips rádiós.

Híres megmenekültek között említhető:  Margaret „Molly” Brown, Bruce Ismay a  White Star Line elnöke,  Washington Dodge, politikus, Rothes grófnő, Dorothy Gibson filmsztár, Edith Rosenbaum, divattervező valamint Madeleine Astor, John Jacob Astor ifjú felesége.

Az utolsó túlélő Millvina Dean (1912-2009), aki 2 hónapos korában utazott a Titanicon, így sok emléke nem is volt a katasztrófáról.

 

Forrás:

Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.