Főoldal » A világ műanyagipara az új évtized küszöbén (1.)

A világ műanyagipara az új évtized küszöbén (1.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.
  A háromévente megrendezett düsseldorfi K2010 vásár mérföldkövet jelent a szakma életében. Egyben alkalmat ad arra, hogy számvetést készítsünk az elmúlt időszakról és a közeljövő várható eseményeiről. A következőkben helyzetelemzés olvasható, és majd későbbi cikkekben további ismereteket adok a műanyagiparral kapcsolatban.
 

Helyzetelemzés

A PlasticsEurope, az európai műanyaggyártók brüsszeli székhelyű szövetsége szerint – 27 európai ország adatai alapján – a gépgyártás gyártási indexe a 2007. évi 110-ről 2009-ben visszaesett 70-re (a 2005. évi érték a kiinduló adat, ezt tekintjük 100-nak). A brit vállalati tanácsadó testület, az AMI (Applied Market Information, Bristol) egy nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a 2008-ban és a 2009-ben bekövetkező kereslet-visszaesés gyakorlatilag megsemmisítette az előző öt év növekedését. És az európai anyagbeszállítók nagyon visszafogottak az eljövendő hónapokra vonatkozó előrejelzéseikben. De az elmúlt év közepe óta a műanyag termékek előállításában lassú fellendülés észlelhető.

Világszerte érezhető volt a recesszió, de Európa szenvedte meg legjobban hatását. A műanyagipart tekintve erre két tényező a legdöntőbb: egyrészt az észak-amerikai műanyag-feldolgozó ipar az elmúlt tíz évben már erőteljesen racionalizált, és hatalmas kapacitásokat helyezett át Közép-Amerikába és Ázsiába. A másik tényező, hogy a visszaesés abszolút értékben nézve Európában nagyobb, mint más fontos régiókban, pl. Kínában. Ennek alapján Európával összehasonlítva Kínában jobb lehetőségeik vannak az állami intézményeknek, hogy hatékony pakettekkel ösztönözzék a keresletet.  

Az egész világon a műanyagipar négy legnagyobb ágazata a csomagolás, az építőipar, az autógyártás és az elektro/elektronikai ipar. A PlasticsEurope szerint Európában az összes műanyag 40%-át csomagolástechnikai célokra használják fel, a műanyagiparnak áldást jelent, hogy ez a szektor sokkal kevésbé függ a recessziótól, mint a többi terület. Ezzel szemben az építőipar már két éve folyamatosan lefelé csúszik, és az autógyártás 2009-ben a megelőző év drámai visszaesése után csak kismértékű fellendülést mutat. Jelenleg mindkét ágazatot olyan állami programok támogatják, melyek a fogyasztókat az energiahatékonyság javítására és az üvegházhatást okozó gázok redukálására ösztökélik, ennek ellenére egész Európában, Dél-Olaszországtól Skandináviáig további autógyárak zárnak be.

Az Európai Unió 27 országának műanyagipara az alapanyaggyártásban, a késztermékek és félkész termékek, valamint berendezések és felszerelések előállításában 1,6 millió embert foglalkoztat. Az EU megmaradt mindhárom szektorban nettó-exportőrnek, annak ellenére, hogy a Közel-Kelet polimergyártása állandóan növekszik, a gyártási kapacitások időközben egyre inkább áthelyeződnek Ázsiába, különösen Kínába, és erősödik a kínai gépgyártás. Eközben az európai gyártók a kis munkaköltségű, nagy értékű termékekre és könnyen hozzáférhető nyersanyagokból előállított termékekre koncentrálnak.

Ez azt jelenti, hogy a térségben a jövőben kevéssé valószínű új polimergyártó üzemek létesítése, de a nagy teljesítményű termékek, pl. szénhidrogén nanocsövek és nanokompozitok fejlesztése folytatódni fog. A hagyományos fóliafúvó üzemek piaci helyzete nehéz marad, de a sokrétegű, nagy teljesítményű fúvott és síkfóliák gyártásával jó árrés érhető el. A fröccsöntésnél a magas fokon automatizált és integrált, ún. pellettopallet (granulátumtól a raklapig) eljárásoké a jövő.

 

Forrás: http://www.mm-online.hu/hirek/a_vilag_muanyagipara_az_uj_evtized_kuszoben_i

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.