Főoldal » A víz analízis “doktora”

A víz analízis “doktora”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szinte nap mint nap hallunk a környezet-szennyezésről és következményeiről. A környezetszennyezést a legpontosabban úgy definiálhatjuk, hogy olyan emberi tevékenység, amely a környezeti elemek minőségi romlását okozza. A leggyakoribb eset, amikor káros szennyező anyagok kibocsátása történik. Ilyen például a környezetbe juttatott szennyvíz, amely az ipari vagy a háztartási vízfogyasztás végterméke.

Manapság már szennyvizek minőségi és vizsgálati követelményeire jogszabályok állnak rendelkezésre, amelyeket akkreditált laboratóriumok végeznek el. A szennyvízvizsgálat során számos paramétert kell megmérni analitikai eljárások segítségével. A laboratóriumok ezekre a feladatokra kellőképpen fel vannak szerelve műszerekkel. Az egyik leggyakrabban használt mérőműszer az analízis során a spektrofotométer.

A spektrofotométer az anyagok minőségi vizsgálatára, azonosítására, de mennyiségi meghatározásokra is felhasználható. A szennyvíz vizsgálatnál többek között vizsgálják az ammóniumion tartalmat, amely a szerves szennyezések egyik legfontosabb mutatója. Az ammóniumion meghatározása indofenol reakcióval, spektrofotometriásan történik. A vegyület-származék intenzitása, az ammónium-ion koncentráció függvénye és ez spektrofotométerrel 680 nm-en meghatározható. A szennyvizekben lévő foszfát a mezőgazdasági trágyázás, mosószerek, illetve emberi és állati kibocsátás útján jut a vizekbe.A reaktív foszfortaratlom meghatározásánál az ortofoszfát ionok a molibdenát ionokkal foszfor-molibdenát ionokat képeznek, amelyek kénsavas közegben kék színűvé változnak. Az oldat színintenzitása arányos az ortofoszfát ionok koncentrációjával, amit spektfotométerrel 710 nm-en mérnek.

Ezekre a vizsgálatokra, sőt még több vizsgálati paraméter mérésére képes a korszerű DR 3900 VIS típusú spektrofotométer. Egyik előnye, hogy maximális megbízhatóságot nyújt az analízis minden lépésénél az RFID azonosítók használatának köszönhetően. Az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) olyan technológia, amelynek segítségével az egyes minták RFID azonosítót kapnak. A mintavételtől a kiértékelésig a folyamatok lekövethetőek.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=kZanyL-svN8

A műszer több mint 230 féle víz vizsgálati programmal rendelkezik, melyek mellé 100 db felhasználói vizsgálat programozható. A készülékhez még kaphatóak küvettatesztek is, amelyek vonalkódnak köszönhetően gyorsan beazonosíthatóak, valamint a frissítések elvégezhetőek. A 2D vonalkód tartalmazza a reagens tételszámát és felhasználhatóságának dátumát. A bevezetett tízszeres forgatású mérési folyamat alatt, amely az IBR+ vonalkódleolvasót használja, a műszer azonnal beolvassa a küvettán lévő összes információt.

http://www.youtube.com/watch?v=aHwgOkKN_tA

Ha a reagens felhasználhatósági dátuma letelt, automatikus figyelmeztetést küld.

http://www.youtube.com/watch?v=XG0TOwTSCyA

A küvettatesztek másik nagy előnye, hogy 90 %-kal kevesebb vegyszert használnak fel, mint a hagyományos titrálások. A mért értékeket PC -re lehet vinni pendrive vagy Ethernet hálózat segítségével. A LINK2SC kapcsolat a fotométer és az SC vezérlő között garantálja az átláthatóságot a mérések között.

A készülék nemcsak szennyvíz vizsgálatra használható, hanem ivóvíz és folyamatvíz elemzésre is. Aki bővebb információt szeretne megtudni a készülékről, látogasson el a http://www.hach-lange.hu weboldalra.

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s

http://www.hach-lange.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.