Főoldal » Antioxidánsok harca a szabadgyökök ellen

Antioxidánsok harca a szabadgyökök ellen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rohanó, stresszel teli életmód nagyban hozzájárul egészségi állapotunk romlásához. Ezt még tetézi az úgynevezett szabadgyökök „elszaporodása” a szervezetünkben. A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekularészletek, amelyek legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. A szabadgyökök megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinok, zsírok, amelyektől elektront kaphatnak. Az elektron elvonás ép sejtek károsodásához vezet. Egy bizonyos mennyiségű szabadgyök jelenléte létszükséglet, de azon túl már káros hatásokkal kell számolnunk. A szabadgyökök elleni harcban az antioxidánsok jutnak szerephez. Az antioxidánsok a szabadgyököket képesek hatástalanítani. Az antioxidánsok több száz természetben előforduló anyagban és formában megtalálhatóak. Az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mérésére egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszert hoztak létre. Ennek a neve röviden ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity). Állítólag naponta kb.5000 ORAC értékű élelmiszer már biztosítja a szervezet antioxidáns szükségletét. Felmerül a kérdés, hogy miben mennyi antioxidáns található? Sokszor halljuk, hogy egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, mert egészséges, de most már azt is hozzáteszik, hogy sok az antioxidáns bennük. Jó lenne tudni, ez tényleg így van vagy csak amolyan szóbeszéd.

Nos, ez tényleg így van, hiszen már vannak olyan laborok, ahol ezzel foglalkoznak. Nemrégiben olvastam, hogy az Analitik Jena bemutatta a Photochem analizátort, amiről azt állították, hogy gyorsan és pontosan megméri a vízben és a zsírban oldódó antioxidánsokat. A készülék képes az élelmiszer minőségét jellemezni, ellenőrizni a feldolgozás technológiáját, a termék eltarthatósági idejét meghatározni, valamint az adalékanyagokban lévő antioxidáns hatékonyságot mérni. Működése a fotokemiluminometrián alapszik. Tulajdonképpen nem történik más, mint a fotokémiailag érzékeny anyag optikailag gerjeszthető és így szuperoxid anion keletkezik. Egy bizonyos mennyiség elminálódik és reagál az anyagban lévő antioxidással. A maradék szabad gyök reagál a luminollal. A beépített detektor érzékeli a reakció során kibocsátott kemilumioneszcenciát. A készülék mérési ideje kevesebb mint 3 perc és a mintavételi, mérési és öblítési ciklusai automatikusan működnek.

Az alábbi videó bemutatja a műszer használatát:

http://www.youtube.com/watch?v=y2Jz0bSVdI8

Tipikusan alkalmazható: a liofilizált zöldségek, gyümölcslevek és sör vízben oldódó antioxidáns kapacitásának mérése, az élesztő, a sajt, a tea és kávé vízben és zsírban oldódó antioxidáns kapacitásának mérése, valamint az étolaj és szalámi kivonatok zsírban oldódó antioxidáns kapacitásának mérése. Aki ennél több információt szeretne megtudni a készülékről, vegye fel a kapcsolatot a BPS Kft. munkatársaival.

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Antioxid%C3%A1ns

http://www.bps.hu/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.