Főoldal » Az elektronikai világ Hamupipőkéi – A MEMS-ek keményen dolgoznak, amíg mi játszunk

Az elektronikai világ Hamupipőkéi – A MEMS-ek keményen dolgoznak, amíg mi játszunk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 A MEMS-ek – teljes néven mikro-elektromechanikai rendszerek – az elektronikai világ Hamupipőkéi. Rengeteg kemény munkát végeznek, ám kevés elismerést kapnak.

 Ezek az aprócska chipek, amelyek szinte minden mobiltelefonban megtalálhatók, érzékelni tudják és elektromos jelekké alakítják a mechanikus mozgást. Ezek a szenzorok, a mozgásérzékelők és a giroszkópok érzékelni tudják az optimális képernyőtájolást az okostelefonokban és a mozgást a Wii kontrollerekben, sőt még a gépkocsi légzsákját is működésbe tudják hozni.

 

A GE mérnökei most olyan fémből készült, aprócska MEMS-eket fejlesztenek, amelyekben a relék az emberi hajszálnál is vékonyabbak, ugyanakkor másodpercenként több száz, vagy akár több ezer alkalommal is képesek ki-bekapcsolni az elektromos áramköröket.

 

„Ezekkel a kapcsolókkal bármit nagyon gyorsan be- és kikapcsolhatunk” – mondja Chris Keimel, a GE Global Research folyamatfejlesztő mérnöke. „Paradox módon azonban ahhoz, hogy valamit gyorsabbá tegyünk, ahhoz kisebbé is kell tennünk.”

 

Miért fontos ez? Kis méretük ellenére ezek a mikroszkopikus relék több száz wattnyi, vagy akár egy kilowattnyi árammal is megbirkóznak. Csökkentik a berendezések hővesztését és áramfogyasztását a mobiltelefonoktól az orvosi műszerekig, és javítják az ipari és az aviatikai alkalmazások energiagazdálkodási és védelmi rendszereinek hatékonyságát.

 

A modern MEMS kapcsolók a nagypapa garázsában látott terjedelmes mechanikus relék futurisztikus technológiát képviselő változatai. Az áramkörök nyitását és zárását pusztán elektrosztatikus erővel végzik – azzal az erővel, ami égnek állítja a hajunkat is.

 

A MEMS-ek működés közben. Nézze meg ön is a másodpercenként 25 000 képkockát rögzítő, Phantom Flex digitális kamerával készített filmet. A videóban a MEMS által szabályozott LED-es karácsonyfaégő több ezer alkalommal villan meg azalatt az örökkévalóságnak tűnő idő alatt, amíg egy kukoricaszem kipattan. (Forrás: GEreports.com)

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.