Főoldal » Bionikus tripod Festo módra

Bionikus tripod Festo módra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Festo az ország egyik vezető pneumatika technologia gyártó cége. A következő ötletes projektel rukkoltak elő, ami a FinGripper bionikus Tripod.

A természetből lesik el és egyben a természet számára építik fel: a Festo FinGripper finom bionikus megfogóival egyaránt lehetővé válik az érett gyümölcsök, növénygumók vagy nyomásra érzékeny élelmiszerek gyors és biztonságos kezelése, mozgatása. Mindezt az úgynevezett Fin Ray Effect teszi lehetővé, amely a halak farok úszójának felépítését és mozgását másolja le egy műszaki szerkezet megalkotásakor.

Az emberi kézhez hasonlóan

Ha tulipánhagymákat vagy például lágy csokoládétojásokat hagyományos fém- vagy vákuumos megfogókkal vesznek fel és helyeznek át, akkor azokban gyakran sérülések keletkeznek, illetve jelentős veszteséggel kell számolni. Így az automatizálás két legfőbb célkitűzése, a gyorsaság és a minőség nem teljesíthető. Az eddigiekkel ellentétben a bionikus FinGripper megfogó könnyű, rugalmas és alkalmazkodásra képes. Felépítő elemei a harmonikás kialakítású pneumatikus aktuátor, illetve három, a Fin Ray szerkezeti elven alapuló, azaz mozgásában a halak farok úszóját utánzó megfogó ujj.

Az utóbbi szerkezet központi eleme a két rugalmas lap, amelyek egy háromszög csúcsában futnak össze. A két határoló elemet meghatározott távolságonként közbenső tagok kötik össze, amelyek azokhoz csuklósan kapcsolódnak. A rugalmas kötésnek köszönhetően a megfogó ujjak oldalról ható nyomás hatására a munkadarab körvonalához idomulnak – akárcsak az emberi kéz, de annál sokkal gyorsabban.

90 százalékkal könnyebb

A FinGripper megfogó ujjait szelektív lézeres szinterelésnek nevezett, 3D-s gyors gyártási eljárással állítják elő. Ennek lényege, hogy poliamid porból 0,1 mm vastagságú rétegeket visznek fel egymás után, a szerkezet kikeményedést követően válik szilárddá. Ilyen módon a hagyományosan fémből készített megfogóhoz képest 90 százalékos súlycsökkenést lehet elérni, vagyis ennyivel kevesebb terhet kell a szerszámbefogónak felvennie. Ezért tudja a Festo FinGrippere a munkadarabokat kimagasló energiahatékonysággal megfogni és mozgatni. A könnyű és alkalmazkodásra képes bionikus megfogó előnyeit többek között a virágok és virághagymák feldolgozására kifejlesztett gépekben és berendezésekben lehet kihasználni. Egy ilyen gép alkalmas például a virághagymák méret és minőség szerinti válogatására. Amely munkát korábban fáradságosan és kis hatékonysággal emberi kézzel kellett elvégezni, azt most gond nélkül ellátja a FinGripper.

Az elefántormány sem hajlékonyabb

Szintén részben a FinGripper kedvező tulajdonságait használja ki az a kísérleti állapotban lévő bionikai szerkezet, amely egy újabb, az állatvilágból kölcsönzött, rendkívül összetett és hatásos mozgássort másol, nevezetesen a bármely irányban, szögben és magasságban gyorsan, rugalmasan mozdulni képes elefántormányt. Ennek a műszaki eszközökkel megvalósított, gégecsöves-harmonikás „ormánynak” a végére szerelik a megfogó ujjakat, és alkalmas vezérléssel ellátva olyan manipulátort hoznak létre, amely elsősorban a bonyolult geometriájú, szűk helyekre való bejutásban és ott manipulátoros munkavégzésben jelent nagy segítséget. Ilyen területek többek között az autógyártás, az orvosi technika vagy a háztartások.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.