Főoldal » A Titanic tudománya- A tárgyi leletek konzerválása

A Titanic tudománya- A tárgyi leletek konzerválása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A feltárási kísérletek támogatói azzal igazolják álláspontjukat, hogy az expedíciók nemcsak hogy megfejtenék a történetét, de esetleg közelebb hozhatnák a Titanic elsüllyedését övező talányok megoldásának lehetőségét. Természetesen dr. Ballard felfedezése meghatározó jelentőségű volt, hiszen ennek alapján derült ki például, hogy a hajótest- ellentétben néhány szemtanú állításával- a víz alá merüléskor tört ketté. A hajóorr és a hajótat ekkor vált el egymástól, és tartalmuk akkor szóródott szét, amikor a tengerfenékhez ütköztek.

Az RMS Titanic, Inc. expedíciói a világ minden tájáról érkező tudósok, búvárok, történészek, tengeri régészek és hajóépítő mérnökök együttműködésével zajlanak. Ennek a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően egyre többet megtudhattunk a hajóról és utasairól, emellett fejlődtek a mélytengeri mentés és régészet módszerei, és új technikákat dolgoztak ki a tárgyi leletek megóvására.

A Titanic tárgyi leleteinek felszínre hozása előtt ugyanis, senkinek nem volt tapasztalata a 3800 méteres mélységből felhozott leletek konzerválását illetően. A teljes sötétség és az oxigénhiányos, meglehetősen barátságtalan környezetben a tárgyakra négyzetcentiméterenként 422 kilogrammos nyomás nehezedik…

A felszínre emelés után minden tárgy állapotát stabilizálni kell, nehogy a fény és az oxigéndús környezet tovább károsítsa. Az elsődleges állapotmegóvó kezelés után valamennyi tárgyi leletet lefényképezik, megmérik, felbecsülik állapotát, majd leltári számával együtt felveszik a leletek adatbázisába. Végül a tárgyakat nedves habbal töltött ládákba teszik és felcímkézik a szárazföldi konzerváló-laboratóriumokba történő szállításhoz.

Az egyik legnehezebb feladat a papírleletek konzerválása. Minden egyes tárgyat liofilizálnak, penészedésgátlóval kezelnek és gondosan helyreállítják eredeti méreteit; ennek köszönhetően gyakran ismét olvashatóvá válik azok eredeti felirata. A Titanic tárgyi leletei azonban rengeteg féle anyagból készültek, így nemcsak papírral foglalkozó restaurátorokat igényelnek, hanem textilhez, fához, fémekhez, kerámiához és bőrhöz értő szakértőket is. Módszereik eltérnek ugyan, de a sótalanítás, a szárítás, a védelem és a fenntartás képezik valamennyi tárgyak konzerválásának alapját. Sajnos azonban a vasevő mikroorganizmusok kártételétől lassan pusztuló hajó egészének megőrzésére nincsen mód. Idővel ez a folyamat a Titanic teljes megsemmisüléséhez vezet.

 

Forrás: Judith B. Geller: Titanic, a kiállítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.