Főoldal » Edward John Smith- a Titanic kapitánya

Edward John Smith- a Titanic kapitánya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Edward John Smith (1850. jan. 27- 1912. ápr. 15.) kapitány parancsnoksága alatt indult első útjára a Titanic. Az ekkor 62 éves Smith volt a White Star rangidős kapitánya, és a társaság valamennyi új hajóját ő vitte első útjára.

Több, mint negyvenéves tapasztalata volt a tengeren. Ősz szakállú, atyáskodó, jól megtermett ember volt, egy igazi tengeri medve- így jellemezték azok, akik ismerték. Szigorúnak tűnt, de igazából kedves és barátságos volt, egy olyan kapitány, akihez mind a legénységnek, mind az utasoknak bizalma volt. Az évek alatt kialakult egy utazóközönség, mely álmában sem mert volna mással átkelni az Atlanti- óceánon, mint Smith kapitánnyal.

1869-ben kezdte pályafutását, mint közlegény egy gyorsjáratú vitorlás hajón, mielőtt 1880-ban a White Star Celtic hajójára, mint negyedik tiszt került. A rangsorban szépen haladt felfelé, és 1887-ben a Republic kapitányává léptették elő. Ezt követően 17 White Star- hajó kapitánya volt.

1887. júl. 12-én feleségül vette Sarah Eleanor Penningtont. A házasságból egy lányuk született, Helen Melville Smith.

Az Adriatic 1907-es útját is ő vezette. Miután épségben megérkeztek New Yorkba, a sajtónak így nyilatkozott: ,,Ha bárki megkér arra, hogy számoljak be negyvenéves tengeri tapasztalataimról, azt mondanám, eseménytelen volt. Bátran állíthatom, soha nem voltam említésre méltó katasztrófahelyzetben. Soha nem láttam egyetlenegy roncsot sem, és soha nem is szenvedtem hajótörést. Soha nem is voltam olyan helyzetben, aminek esetleg szerencsétlenség lett volna a vége. Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, ami egy hajó elsüllyedéséhez vezethet. El sem tudom képzelni, hogy ezt a hajót valami súlyos csapás érheti. A modern hajóépítési technológia már elhárította azokat.”

Balesetmentes működéséért a legalkalmasabbnak Smith kapitányt tartották arra, hogy egy új típusú óceánjáró parancsnoka legyen. Ez volt az Olympic, melyet azonban számos baleset ért. Többek között az 1911-ben történt ütközése a H.M.S. Hawke-kal.  Azonban ez a baleset bizonyította elsőként a vízzáró ajtók hatékonyságát. Ebben az ütközésben viszont az egyik hajócsavarja is megsérült, így az Olympic hat hetet töltött Belfastban és javítási elsőbbséget élvezett a Titanic végső munkálataival szemben (az épülő Titanic-nak a már meglévő hajócsavarját át kellett adni az Olympic-nak).  Így végül a Titanic márc. 20-ára tervezett indulását ápr. 10-ére kellett módosítani. Ez sokakban baljós érzéseket keltett.

A White Star legmegbecsültebb kapitánya újból a legnagyobb gőzhajó kormánykerekénél állt, amikor a Titanic elindult első útjára Southamptonból. Egy 1912. ápr. 9-én megjelent újságcikk szerint Smith úgy döntött, visszavonul, miután a Titanic hazatér első útjáról.

A Titanic elsüllyedése: A navigációs tiszteket szóban figyelmeztették, és üzeneteket is kézbesítettek számukra a közelben fellelhető jéghegyekről, valamint az árbockosár őrszemeit is utasították, hogy figyeljék a jeget a távolban. A hajó elülső részén lévő fedélzeti nyílásokat becsukták, hogy a zavaró fényhatásokat kiküszöböljék, és hogy minél nagyobb legyen a látótávolság. A hajó sebességén nem változtattak, s nem helyeztek ki további őrszemeket a rossz látási viszonyok ellenére sem. Bár Smith kapitány kiadta a parancsot, hogy a Titanic több mérfölddel délre térjen el a szokásos hajózási útvonaltól, döntésének okát nem ismerjük. Néhány túlélő tiszt szerint ezzel azt akarta elérni, hogy nagyobb távolságra legyenek a jéghegyektől, manapság azonban sokan úgy vélik – mivel a jéghegy pontos helyzete nem volt ismert, és az irányváltoztatás viszonylag csekély mértékű volt -, hogy Smith inkább azért vezette a Titanicot egy akadálytalan területre, hogy a sebességét növelje a New York felé vezető úton.

Máig ismeretlen, hogy Smith kapitány hogyan halt meg. Néhányan azt mondják, hogy öngyilkosságot követett el azáltal, hogy lelőtte magát, mások szerint a hajóval süllyedt el, egyesek viszont látni vélték őt a vízben.

 

Forrás:

-Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.