Főoldal » Elérkezett az idő – Android az élen!!!

Elérkezett az idő – Android az élen!!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elérkezett a pillanat, amire már az android rendszer megjelenése óta számítani lehetett: a kis zöld robot letaszította a mobil operációs rendszerek trónjáról a symbian rendszert.

Kicsit tekintsünk körbe, tudjunk meg többet a régebbi symbian, valamint az újdonsült android rendszerről. Kezdjük az idősebbel:

Symbian: operációs rendszer, melyet főként mobil eszközökön alkalmaznak. Jellemzője az egyfelhasználós, többfeladatos végrehajtás, grafikus kezelői felület. Egyéni igények szerint alakítható, szoftverekkel fejleszthető szemben az operációs rendszerrel nem rendelkező telefonokkal. Alkalmas a dinamikus memória kezelésére, melynek lényege hogy a rendelkezésre álló összes memória felhasználható bármilyen célra, nincs felosztva, hogy mely alkalmazási területen kell adatokat tárolni benne. A symbian operációs rendszer kizárólagosan ARM (Advanced Risc Machine) architektúrájú proceesszorokon fut. Az ARM architektúra egy 32 bites RISC processzor architektúra, amit széleskörűen alkalmaznak számos „beágyazott” rendszerekben. Alacsony fogyasztásának köszönhetően az ARM processzorok dominánsak a mobil elektronikus piacon. A Symbian mobil telefonok kizárólagosan az ARM9-es mikroprocesszort használják, illetve az újabb készülékek esetében az ARM11-est. 

Android: egy Linux kernel alatt futó, mobil operációs rendszer. Abból a célból született, hogy egységes nyílt forrású oprendszere legyen a mobil eszközöknek. Az elképzelés alapja egy Linux alapú operációs rendszer volt, amelyet úgy alakítanak át, hogy képes legyen problémák nélkül kezelni a mobil eszközök integrált hardvereit (érintőképernyő, WiFi, HSDPA, Bluetooth, stb.). Minden olyan helyen kényelmes az Android, ahol alapvetően kicsi a kijelző, limitáltak az erőforrások és az adatbevitel nem egerrel és/vagy billentyűzettel történik.

Visszatérve tehát az eredeti témánkhoz bekövetkezett a mobil operációs rendszerek életében az a fordulat, hogy a már mindennapjainkba ágyazódott symbian rendszert letaszította eddig jól megérdemelt trónjáról az android. Ezt az információt a Canalys piackutató cég jelentette be legfrissebb kutatásában, melyből kiderül, hogy a 2010-es év utolsó negyedévében mintegy 101,2 millió okostelefon került eladásra a világon, ez 88,6 százalékos növekedést jelent. Nem is ez most a lényeg, hanem az, hogy trónfosztás történt. Az eddig piacvezető Nokia és a készülékein használt symbian rendszer az előző évben még 44,4 százalékon állt, míg az android csupán 8,7 százalékot tudhatott magáénak. A mostani kutatás viszont kimutatta, hogy ez az arány bizony nagyot változott. A Google-féle android 32,9 százalékkal feltornázta magát az élre ezzel megelőzve a most 30,6 százalékon álló symbiant. Az alábbi táblázaton látható, hogy a harmadik helyen a szintén közkedvelt iPhone tanyázik.

 

Ebből a kutatásból látszik, hogy a Google-nak igen közkedvelt, felhasználóbarát rendszert sikerült megalkotnia, amelyet folyamatos fejlesztésekkel még élvezhetőbbé, és tulajdonosbaráttá tud tenni. Reméljük, hogy ezt meg is teszik, és egyre több zöld robotos okossággal rukkolnak elő!!! Emellett persze biztatni kell a symbiant is, hogy törekedjenek visszavenni az első helyüket. Ezzel csak nekünk felhasználóknak tesznek jót!

Forrás: http://www.technet.hu/nokia_blog/20110202/megtortent_a_symbiant_letaszitottak_a_tronrol/

                http://hu.wikipedia.org/wiki/Symbian

                http://hu.wikipedia.org/wiki/Android_(oper%C3%A1ci%C3%B3s_rendszer)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.