Főoldal » Energia elem és akkumulátor nélkül

Energia elem és akkumulátor nélkül

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az új technológiát használó eszköz feleslegessé teszi az akkumulátort, a kütyü a környezeti hőből és a fényből nyeri ki az orvosi- és mobileszközöket működtető energiát.

Az áramot hagyományosan erőművekben vagy elektromos vezetékeket és csereegységeket igénylő akkumulátorok segítségével termelik. Az elmúlt években egyre vonzóbbá vált az a lehetőség, hogy a fény, rezgés, hő, rádióhullámok stb. formájában jelen lévő környezeti energiát használják fel erre a célra, és többféle módszert is kidolgoztak a különböző forrásokból történő áramtermelésre. Az energiagyűjtés (energy harvesting) az a folyamat, amelynek során a közvetlen környezetből gyűjtött energiát alakítják árammá. Az energiagyűjtés technológiája feleslegessé teszi az akkumulátorcserét és az elektromos vezetékek használatát. 

A Fujitsu Laboratories új rendszere dupla áramtermelési potenciált kínál, mivel egy eszközben képes hasznosítani a környezeti hőt és a fényt. A Fujitsu kutatói által előállított kísérleti energiatermelő kétfajta félvezetőt tartalmaz, és az áramkörök változtatásával egyszerűen válthat a fotovoltaikus és a termoelektromos üzemmód között. Ha egyik forrásból sem képes elég áramot termelni, képes a két módot egyszerre működtetve ellátni feladatát. A Fujitsu által kifejleszetett technológia nagy hatékonysággal dolgozik, nagyobb hatásfokkal működik a korábban megszokottnál, így fotovoltaikus módban beltéri fényből is képes áramot generálni. Termoelektromos módban a környezeti hőből termel energiát. Mivel a szerves anyag és gyártási folyamata is olcsó, jelentősen csökken az előállítási költség. A fény és a rezgés például nem mindig van jelen a környezetben. Olyan eszközöket kell tehát fejleszteni, amelyek bármikor, egyidejűleg többféle külső energiaforrást is fel tudnak használni.

 

A Fujitsu Laboratories új hibrid energiagyűjtő eszköze a fény- vagy hőenergiát alakítja árammá. Ez a két legjellemzőbb, széles körben rendelkezésre álló környezeti energiaforrás. 

Az új technológia jellemzői:
1. A hibrid energiatermelő eszközök körében újszerű szerkezet
A kétféle (P- és N-típusú) félvezető anyagot összekötő elektromos áramkörök változtatásával az eszköz fotovoltaikus cellaként és termoelektromos generátorként is működhet.
2. Új szerves anyag kidolgozása a hibrid energiatermelő eszközökhöz

A technológia részleteit a december 6. és 8. között San Franciscó-ban tartott IEEE International Electron Devices Meeting 2010 (IEDM 2010) szakkonferencián mutatták be. A cég a megoldás kereskedelmi bevezetését 2015 körül tervezi.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.