Főoldal » Érdekesség a Carpathiáról

Érdekesség a Carpathiáról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előkerült egy étlap a Carpathiáról. A gondosan megőrzött relikviát még Dr. Lengyel Árpád ajándékozta egy fiatalabb kollégájának.

A fent látható étlap az RMS Carpathia nevű hajóról származik. Nem sokkal a Titanic túlélőinek kimentése utáni időpontra utal. E különleges kortörténeti dokumentum mindeddig nem volt publikálva.

Dr. Lengyel Árpád (1886-1940) ajándékozta az étlapot egy fiatalabb kollégájának. Az 1907-ben született orvos ismerte a Carpathia magyar hősét, a hajózás nagy kedvelője és amatőr vitorlázó is volt.  Az étlapot most a fia őrzi, nagy gondosan, bekeretezve, üveg alatt.

 A képen jól látható a dombornyomású Cunard embléma. A mindössze egy nap reggelijére elkészített étlap kitűnő nyomdai minősége és a fogások választéka Nagy Britannia egykori gazdagságát is mutatja.

 Az RMS Carpathia gőzös a Cunard Line hajózási társaság személyszállító hajója volt. Vízre bocsátására 1902-ben került sor. 1903 és 1918 között Atlanti-óceánon személyszállítási feladatokat végzett. Ez a hajó mentette a Titanic utasait annak 1912. április 15-i elsüllyedésekor.

 A hajó magyar származású orvosa, Dr. Lengyel Árpád irányította a túlélők ellátását. Rengeteg sebesült szorult azonnali orvosi segítségre, és nem csupán a hipotermia miatt, különböző töréseket és zúzódásokat is el kellett látniuk. Sokan ugyanis kétségbeesésükben a vízbe vetették magukat a süllyedő Titanicról. A Carpathia kórterme hamar megtelt. Dr. Lengyel Árpád és kollégái fáradhatatlanul ápolták a sebesülteket, míg meg nem érkeztek New Yorkba.

 Később az RMS Carpathia szállítóhajóként szolgált az I. világháborúban. Azonban 1918. július 17-én egy német tengeralattjáró megtorpedózta és két és fél óra alatt elsüllyedt.

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.