Főoldal » Esztergálás: Lépcsős tengely (kialakítás)

Esztergálás: Lépcsős tengely (kialakítás)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Elérkeztünk a munkadarabunk kialakításához. Legfontosabb lépések egyike az, hogy a munkadarabot fogassuk be a tokmánypofák közé (jelen esetben 3 db). Ügyelni kell a helyes befogásra, mivel ha ez rossz ponton történik, akkor a munkadarab kirepülhet a tokmányból ezzel balesetet okozva és/vagy kárt okozva a gépen. Jelen esetben célszerű a munkadarabot úgy befogatni, hogy ütközzön a megmunkálandó rész hátfelülete a tokmánnyal. Ez is könnyíti a munkánkat és szebb felületek kialakítására leszünk képesek. Ha a tokmánypofák közé túl nagy erővel szorítjuk a megmunkálandó anyagot, akkor a külső felülete könnyedén sérülhet. Ügyeljünk erre is! Van néhány eljárás, amely során csak a puha pofás tokmánnyal való befogás az elfogadott. Azonban a mostani munkadarabnál a szokványos befogási mód is elég.

 Második lépésben válasszuk ki a késeket, amelyekkel dolgozni szeretnénk. Hajlított élű esztergakésre és előretolt élű esztergakésre lesz szükségünk. A késeket is erősen rögzítsük helyére. Ha elmozdulnak esztergálás közben:

  1. kárt tehetnek a munkadarabban
  2. kicsorbulhat az élük
  3. letörhet az élük => balesetveszélyes => kárt tehet a gépben és a munkás is sérüléseket szenvedhet. 

A kések főélének munkadarab közepénél kell lennie => így kapunk pontos alakzatot.

 Mielőtt nekilátnánk a munkának győződjünk meg róla, hogy a gép sebessége, fordulatszáma és a gépi előtolás sebessége a kialakítás adott lépésének megfelelően van beállítva. Ezen az EAN-1000-es csúcsesztergán figyelni kell arra, hogy a lakatanya mindig felső állásban legyen, ha nincs és a gépet beindítjuk könnyen a szán összetöréséhez vezethet. 

 Vegyük magunkra a védőszemüveget és kesztyűt így szinte teljes védelmet nyerünk az esztergálás közben minden irányba repkedő vasforgácsok elől. Fontos ezen a téren is a balesetek megelőzése.

Hozzáláthatunk a munkához:

  1. A munka első fázisával már készen vagyunk (Befog…)
  2. Folytassuk a munkát az anyag oldalazásával (Oldalaz tisztára…) – Hajlított élű esztergakést használunk. Főél elhelyezési szög=45°. Az a felületet munkáljuk meg. A szánt kézzel vigyük a munkadarabra. Vegyünk érintőfogást a munkadarabon majd nullázzuk a noniust. Jöjjünk ki kézzel róla, majd menjünk vízszintesen a szánnal addig, amíg a nonius újra nem ér a 0-hoz. A noniuson 30-ig vannak a beosztások. Egy teljes kör jelöl 3 mm-t. Tehát ha egy egységgel forgatjuk el mindössze egy tized mm-t fog a szán arrébb mozdulni. Fogás mélység 0,3 => tehát 3-as jelölésig visszük a noniust. Beindítjuk a gépet és keresztirányba esztergálunk az anyag közepéig (lehetőleg gépi előtolást alkalmazva, így kapunk szép felületet). Kijövünk a kézi szánnal.
  3. Ezután 2 fázisba következik a nagyolás. Kést váltunk, továbbiakban csak az előretolt élű esztergakést fogjuk használni. A főél elhelyezési szöge ennek a késnek 90°. Első fázisa a nagyolásnak. Megmunkálandó felület a b felület. Állítsuk át a gépet a nagyoláshoz szükséges beállításokra. Rámegyünk kézi szánnal az anyagra, majd nullázunk. Kijövünk és párhuzamosan a munkadarabbal elcsúsztatjuk a szánt amíg a nonius 0-hoz ér. Párhuzamos esztergáláshoz állítjuk a gépet. Kihúzzuk a “gombát”. Keresztirányba 0,5-höz állítjuk a noniust. Átmérő 13 x 9,5 hosszig esztergálunk hosszirányban. Ezt négyszer ismételjük.
  4. Nagyolás második fázisa. C felületet alakítjuk ki. A gép beállításai maradnak. Az előzőekhez hasonlóan csak átmérő 17 x 10 hosszon esztergálunk. Fogások száma itt csak: 2.
  5. Simítást is két lépésben kell megoldani. Elsőként a b felületet simítjuk. Gépet át kell állítani simításra alkalmas paraméterekre. A fordulatszámot növelni kell, az előtolás sebességét a minimálisra csökkenteni és a fogás mélységet is csökkenteni kell szintén. Nagyolásnál megismert módon alakítjuk ki a felületet (nullázás…). A simítás lényege, hogy a nagyolásnál durván megmunkált felületet hibáit kijavítsuk így egy sokkal szebb felületet kapva. Átmérő 12 x 10 hosszon simítunk. Fogások száma: 2.
  6. Második simítási fázis. Megmunkálandó felület: a c felület. Ezzel a lépéssel kapjuk meg a munkadarab végleges formáját. Átmérő 16 x 10 hosszon simítunk.
  7. Készen vagyunk a munkadarabbal. Nincs más hátra a kialakítás fázisai közül, mint a méretek leellenőrzése. Ha pontosan dolgoztunk a műveleti utasításon szereplő méretű lépcsős tengelyt kellett kapnunk.

 Ha valamelyik méret, nem stimmel, akkor célszerű a munkadarabot újra legyártani, mivel ugyanazon a ponton történő befogás szinte lehetetlen => további pontatlanságot eredményez.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.