Főoldal » Hogyan készül: a csavar

Hogyan készül: a csavar

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A csavar egy olyan eszköz, amely életünk minden napjaiban nélkülözhetetlen. Nincs olyan használati tárgy manapság, ami valamilyen csavart nem rejt magában. Nézzük is meg akkor hogyan készül.

 

A csavarok és a hozzájuk megfelelő anyák acél huzalokból készülnek. 30 óra hőkezelés után kénsavas fürdőbe kerülnek a huzalok, hogy a szennyeződés és a rozsda eltűnjön a felületről. Majd a felületét foszfáttal vonják be. Ez korrózió elleni védelmet ad, és a további megmunkálás során kenőanyagként szolgál. A csavarok hidegalakítással készülnek szoba hőmérsékleten, nagy nyomás alatt. Az első fázisban kiegyenesítik az acél huzalt és adott hosszúságúra vágja. Mindenképpen hosszabbra kell méretezni mint a csavar méret, mert a fejrészt is bele kell számolni. Minden darabot hengeresre formáznak, egy másik gép pedig a fejrészt alakítja ki. Percenként 300 csavarfejet képesek produkálni. Ezek után a csavar másik végét is kialakítják. Letörést vagy más néven sarkítást készít ez a gép, hogy az anya majd könnyedén rákapjon. Ezek után elkészítik a menetet amit szintén hidegalakítással végzik.

Egy menet vágóval bele vágják a csavar felületébe. Az elkészült csavarokat különböző mérő eszközökkel ellenőrzik. Mikrométerre, tolómérővel és gyűrű kamrás nanométerrel. Az anyákat meleg alakítással készítik. A megmunkálás 1200 fokon fog történni. Kis darabokat vágnak le az acél hengerekből. Hidraulikus kalapácsok hatszögletűre alakítják majd kilyukasszák őket. Ezek után menetet metszenek az anyába. Ezek után a csavarok és anyák hőkezelő kemencébe kerülnek. A kemence 870 fokos. Ezek után pedig olajban hűtik őket, ezzel módosul az acél kristályszerkezete. Ennek köszönhetően az acél keményre edződik. Ezek után újabb hőkezelésre kerül sor, mert még rideg. A minőség ellenőrök a csavarok szakító szilárdságát is ellenőrzik. A teszt akkor megfelelő ha a csavar a legvékonyabb részénél, azaz a nyakán szakad el.

Sokszor hallom azt a mondást, hogy egyszerű mint a 100-as szög vagy mint a 8-as anya. Láthatjuk, hogy ezek az “egyszerű” tárgyak is komoly megmunkálások sorozatával jönnek csak létre. Ha legközelebb hallunk valakit aki ezt a mondást emlegeti, akkor javítsuk ki hogy nem is annyira egyszerűek ezek a dolgok :)

 

Videó a folyamatról itt látható.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.