Főoldal » Hogyan készül: a gipszkarton

Hogyan készül: a gipszkarton

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mindenki által ismert és használt gipszkarton gyártását fogom bemutatni. Sokunk házában megtalálható ez az anyag, szigetelőként a falakra illetve mennyezetre szokták helyezni. De azt ismerjük-e hogy hogyan is készül falaink szigetelő anyagja? A gipszkarton alapja a gipsz, ami egy természetes ásványi anyag. A gipszet vakoló anyagként már az ókori egyiptomiak is használták. 1894-ben szabadalmaztatták a gipsztáblát. Azonban ez a találmány a 2. világháború után vált elterjedté, mikor az építési vállalkozók minél több házat akartak felépíteni a lehető leggyorsabban.

Most akkor nézzük meg konkrétan hogy is készül a gipsztábla vagy gipszkarton lap.

A gyártási folyamat már a bányászat közben elkezdődik. A gipsz tulajdonképpen egy puha kőzet. A kibányászott kőzetet egy szállító szalagra helyezik, ahol a nagyobb kőzet darabok szállítás közben össze törnek. A gipsz innen egy forgó hengerbe kerül, ahol forró levegőt áramoltatnak a kőzetre. A nedvesség tartalma lecsökken, és a kőzet kifehéredik. A következő állomás egy gáztüzelésű siló vagy kazán, itt addig hevítik a gipszet még a nedvesség tartalom szinte teljes mértékben el nem párolog. Ezek után egy malomba kerül a gipsz, ahol por állagúra őrlik. Az így kapott produktumot „stukkónak” nevezik. Ezek után különféle ásványi adalékokat adnak hozzá és ipari szappant. Ezekkel érik a kellő szerkezetét a gipsznek. Ezek után az adalékanyaggal vegyített stukkót egy katalizátorral vegyítik, amely elősegíti a gyorsabb keményedését. A keletkezett anyagot iszapnak nevezzük. Az iszapot 2 kartonlap közé fogják helyezni, és egy hengerrel egyenletesen eloszlatják. A folyamat úgy néz ki mintha két szelet kenyérközé vajat tennénk. A folyamat közben vízzel biztosítják a kartonlapok simaságát. Gyakorlatilag elkészültek a kartonlapok. Egy optikai érzékelő fogja vizsgálni a kartonlapokon található hornyok mélységét, hogy egymáshoz jól illeszthetőek legyenek. Ezek után egy vágógép a kívánt mérető darabokra fogja vágni a kartonlapokat. A darabolás után megfordítják őket, és a hornyos felük fogja adni majd a leendő falak külső felületét. Ezek után a hatalmas lapok egy gáztüzelésű kazánba mennek, amely 350fokon működik. Itt a még bennük maradt nedvesség teljesen kiszárad. A szárítási folyamat 40 percig tart. A lapokat párban árusítják, ezért kettesével össze szalagozza őket egy gép. A kötöző szalagon megtalálható a karton márkája, mérete és vastagsága. Ezek után kezdődhet is a felújítás vagy építkezés :)

Videó formájában megtekinthető a gyártási folyamat a következő linken keresztül amelyet forrásként is használtam.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.