Főoldal » Hogyan készül: a műanyag zacskó

Hogyan készül: a műanyag zacskó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sajnos ez a termék az egész világon gondot és bosszúságot okoz, hiszen egyszer használatos és nem bomlik el. Azonban ha elmegyünk egy élelmiszer boltba vagy bármiféle helyre ahol árusítanak valamit, biztos hogy a termék műanyagzacskóban fog landolni a fizetés után. Már-már létfontosságú termékké nőtte ki magát. Nézzük meg tehát hogy hogyan is készül.

Az alapanyagja poli-etilén gyanta (PE), melyeket megolvasztanak. A polietilén gyantát egy keverőben vegyítik egy alacsonyabb fajsúlyú PE-el. A szemcsék tökéletesen homogenizálódnak, azaz eggyé válnak. Ezek után 200 Celsius fokos hőmérsékleten fölhevítik, majd megolvadnak és egy több száz méter hosszú PE hártya jön létre. Amikor lehűl, a tekercsek folyamatosan kisimulnak. Ezek után a 2 különböző tekercsre vágják fel a megszilárdult műanyagot. Egy késsel kívánt szélességűre fogják vágni. A felesleges darabokat össze gyűjtik, majd újra felhasználják. Több száz méter hosszú tekercseket készítenek, mikor megtelnek ezek a tekercselők a PE hártyát elvágják. Egy ilyen tekercs 158 kilót nyom és 35 ezer zacskó készül belőle. A következő lépés a nyomtatás elhelyezése a zacskókon. Az alkoholos tinta folyamatosan köröz, hogy megakadályozza a tinta elkenődését. A lenyomatot festék hengerek végzik. Minden színnek külön hengere van. Amikor a nyomtatás elkészül, a műanyag hártyát ismét összetekercselik. Ezek után megkezdődhet a zacskók kivágása. A gép percenként 150 zacskót gyárt. A legyártott zacskók egy orsóra kerülnek, ahol 250 darab fér el. Jelen esetben ezeket a zacskókat, légmentesen záródó cipzárral látják el. A cipzárt előre elkészítik és folyamatosan gombolyítják le. A cipzárszalagot a zacskóhoz rögzítik 180 fokon. A továbbiakban láthatjuk, hogy már előre színezett zacskókat fogják alakítani és vágni. A kivágás és a zárás folyamata 150fokon történik. A folyamat nagyon termelékeny, és hamar megtérül a beruházás. Egy kis üzem is naponta akár 1millio zacskót képes előállítani. Hazánkban is kedvelt ipar a műanyag szatyrok és zacskók gyártása

 

A termék gyártása a következő videón keresztül megtekinthető,számomra pedig forrásként szolgált.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.