Főoldal » Indulhat a Déli Áramlat gázvezeték magyar szakaszának tervezése és építése?

Indulhat a Déli Áramlat gázvezeték magyar szakaszának tervezése és építése?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Néhány napja sajtótájékoztatón jelentették be: a Gazprom és az MVM ZRT megállapodott, így indulhat a Déli Áramlat földgáz vezeték 229 kilométeres magyar szakaszának tervezése és építése.

A kormány által is kiemelt beruházásnak minősített Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti vezeték 2016. január 1-jére készülhet el és állhat üzembe, a magyarországi szakasz 600 millió euróba, mintegy 200 milliárd forintba kerül majd, amit 30 százalékban tőkéből (a Déli Áramlat Zrt. a Gazprom és az MVM közös cége finanszírozza), a fennmaradó 70 százalékot pedig hitelből tervezik fedezni.

A vezeték éves kapacitása 63-30 milliárd köbméterre tervezett.

A legkonzervatívabb becslések szerint is 2030-ra az EU-nak évi 200 milliárd köbméter gáz importjára szorul majd, ekkora kapacitást pedig az összes tervezett gázvezeték kapacitása sem tesz ki. Igény tehát van új vezetékekre.

A beruházás Magyarországon azt a változást hozná, hogy az orosz gázt nem a meglévő, Ukrajna felőli importvezetéken kapnánk, hanem az új vezetéken. Így akár le is állhat az Ukrajna felőli importunk.

 

Azonban a Déli Áramlat építési költségeinek töredékéből meg lehetne újítani a jelenlegi ukrajnai tranzit infrastruktúrát, de ennek persze csak akkor van értelme, ha a gáztranszportok dézsmálása és a főcsapok elzárásával fenyegetések egyszer és mindenkorra leszerelhetők.

 

Végül is a Déli Áramlat projekt legjelentősebb pénzügyi terheit (Fekete-tengeren áthúzódó szakasz) az oroszok fogják cipelni. Így hát Moszkvában fog eldőlni az is, ez a Gazprom és MVM ZRT megállapodás csak egy papír marad-e a nagy globális sakkjátszmák egyikében, vagy valóban kezdődhet legalább a tervezési fázis.

 

Idén augusztusban még olyan horvát sajtóhírek láttak napvilágot, hogy a Déli Áramlat az eredeti tervekkel ellentétben elkerüli Magyarországot, és helyette Horvátországon keresztül haladna Olaszország irányába. Novemberre a horvátok már szomorkodnak, mert Őket kerüli el a vezeték és mégis Magyarországon át halad.

Az első kapavágást tegyék csak meg az oroszok! A Déli Áramlat nyomvonalán az oroszok sorra vásárolják meg a helyi energetikai cégeket, ami biztató előjel.

Állítólag a szerbek is már építkeznek, ott is aláírtak egy hasonló megállapodást. De ha mégsem kerül földgáz a vezetékbe, majd levegőhöz juttatják Európát??

Bővebben: http://www.mvm.hu/hu/hirek/SitePages/newsDetails.aspx?NewsID=345

Kép: http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://kep.index.hu/1/0/36_cbb6a3b884f4f88b3a8e3d44c636cbd8/459315_f2ace8d372cda6aa4b277ed456563980_wm.jpg&imgrefurl=http://index.hu/kulfold/2009/04/10/oroszok_es_gaz/&h=

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.