Főoldal » Közlekedési információk

Közlekedési információk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A közlekedés globális méretű jelenség, ami a kommunikációs rendszerek fejlődésének köszönhetően sokat egyszerűsödött. A online menetrendek, jegyrendelés az interneten, közlekedési információk a rádióban, digitális térkép, GPR(Global Positioning System) a lista napról-napra bővül.

A gyártósorról legördülő autók már gyári feleszreltségként  GPS-t és egyéb navigációs rendszereket kapnaknem minden márka, és nem minden típus jellemzője ez, mondhatni, hogy ez a felsőbb kategóriák kiváltsága, de extraként minden típusba kérhetünk. A beépített számítógépek rendelkeznek internetkapcsolattal, ami a mai világban elengedhetetlen. Az üzletemberek számára minden percet ki kell használni rohanó világunkban. Ez alól nem kivátel az utazás sem. Fel tudok hozni magyar példát is az internet térhódítására, 2010 őszétől a Volán járatain ingyenes WIFI kapcsolatot vehet igénybe az utazóközönség.

A legfontosabb még mindig a rádió, igaz a közszolgálati rádiók nem minden alkalommal közlik a közúti helyzetet, többnyire a hírműsorok végén. Speciálisan kialakított rendszerek segítségével viszont elérhető egy állandó szolgáltatás. Az út szélén elhelyezett adók egy bizonyos frekvencián sugároznak, amiket a szabványos rádiókkal is fogni lehet. A rádióadás az út aktuális forgalmi helyzetéről adnak pontos információkat:

  • forgalom nagysága
  • dugók
  • kerülőutak
  • balesetek
  • egyéb információk

A rendszert többféleképpen is tovább lehet fejleszteni. Az érzékelők, speciális azonosítóberendezések és jelzőberendezések hálózata biztosítaná az információáramlást a közlekedő autók között. Minden autó pontos helyzete nyomonkövethető, aminek segítségével rengeteg hasznos szolgáltatással lehetne biztonságosabbá tenni a közúti közlekedést:

  • követési távolság betartatása – fény, illetve hangjelzés
  • torlódás esetén új útvonal kiválasztása
  • sebességkorlátok ellenőrzése és betartatása
  • sávban tartás
  • stb.

Az ember pontatlan, ennek következtében hibázik. A hibák baleseteket eredményeznek, a balesetek sérülést. Az emberi test törékeny és ennek védelmére a technológia az egyetlen orvosság. A technológia fejlődésének köszönhető a légzsák, a biztonsági öv, a kasztni kialakítása, a törésteszt. Ezek mind-mind a károk csökkentésére szolgálnak. A kommunikációs rendszerek fejlődésével a megelőzés első számú fegyvere. Mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy az információk áramoltatása még nem old meg minden problémát. Az fel is kell dolgozni azt, a túl sok vagy túl kevés információ sem megfelelő. Tehát a vezetés biztonságát csak a megfelelő minőségű és mennyiségű információ javíthatja – nem térnék ki most a sofőr képességeire, sem az autó tulajdonságaira, sem az út minőségére, a látási viszonyokra meg végképp.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.