Főoldal » Mérsékelt demokrata álláspont: Házgyár és iparfejlesztés egyre fontosabb!

Mérsékelt demokrata álláspont: Házgyár és iparfejlesztés egyre fontosabb!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországon kicsit kevesebb, mint 800.000 panellakással számolnak a politikai műhelyekben, szakpolitikai munkacsoportokban.

Ma már körülírt módon kimondható, hogy a rendszerváltás után privatizációs hiba volt a jól teljesítő házgyárak széthordása vidéken és Budapesten.

 

Köztudomású tény, hogy az építőipar legnagyobb megrendelései az állami megrendelések.

Azonban ma a magyar építőipar teljesítménye a hagyományos kivitelezésnél a munkaerőhiány korlátai közé szorul.

Házgyáraknál az élőmunka akár fele lehet (jó munkaszervezésnél, fejlett technológiánál) a hagyományos építési szükségletekhez képest.    Még közöttünk élnek a szaktudással rendelkező házgyári tervezők, művezetők stb.

 

Mérsékelt demokrata politikai álláspont, hogy a házgyárak újragondolása, nem késlekedő iparfejlesztés ebben az irányban, valódi lendületet adhat a magyar építőiparnak, időlegesen kiválthatja a külföldi több tízezres munkavállalói hullám beérkezését Pakisztánból, Törökországból stb.

Házgyár kapacitása elérheti 2000 lakás/év mértéket, sőt optimális előkészítések mellett meghaladhatja azt.

Környező országokban pl. Ukrajna ismerik a házgyári technológia alkalmazását, található ilyen munkaerő.

 

 

Országbíró Zoltán vezető mérsékelt demokrata szerint: “Valódi és az igényekhez igazodó bérlakásépítés, új lakások építése a házgyárak korszerű változatai nélkül ma Magyarországon aligha képzelhető el!

Magyarországon a panellakások népszerűek, generációk élete kötődik hozzájuk. Ésszerű léptékű és zöldterületekkel, zöldfelületekkel kombinált panellakótelepek ma biztonságosak és élhetőek.

Az iparfejlesztés az építőiparban a későbbi tömeges és kényszerű (műszaki okok) lakótelepi lakások kiváltása érdekében is jó irányt választhat a házgyárak újragondolásával, újraindításával!”

 

Debrecenben, Szegeden egész városok nőttek ki a házgyárak kapacitásaiból. Akkor azt a magyar építőipar képes volt megvalósítani.

Kivételesen a Dánia, Németország, Franciaország építészeti példái mellett, az új idők orosz technológiáit is érdemes – magyar építészeti finomításokkal – bevonni a magyar házgyárak újraindulásához.

Mérsékelt demokrata politika elismeri a régi politikai korszakok eredményeit, kritikával él az akkori, s kortárs politikai döntési hibákkal szemben.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.