Főoldal » Mexikói-öbölben kiömlött olaj hatásait kutatja a Károly Róbert Főiskola

Mexikói-öbölben kiömlött olaj hatásait kutatja a Károly Róbert Főiskola

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Mexikói-öbölben kiömlött olaj hatásait kutatja a Károly Róbert Főiskola A Galileo Csoport és a Károly Róbert Főiskola együttműködése kutatási, valamint európai, észak-amerikai, afrikai és közép-ázsiai légi hiperspektrális távérzékelési projektek megvalósítására 2010. május 11., Gyöngyös – A Galileo Group INC a világ egyik meghatározó távérzékelési (digitális képfeldolgozás) vállalatának vezérigazgató-helyettese, Michael Frank látogatott el ma a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolára, hogy aláírjon egy hosszú távú keretmegállapodást a Főiskola vezetőivel. A vállalat, amely meghatározó tényező a világ „légi megfigyelés” piacán nemcsak európai fejlesztői központját szeretné Gyöngyösre helyezni, de a cég innovációs tevékenységének szerves részévé kívánja tenni a Főiskolán folyó kutató-fejlesztő munkát. A világpiacon működő cég az Egyesült Államokon kívüli felsőoktatási intézmények közül a Károly Róbert Főiskolával működik együtt. Ez is mutatja, hogy milyen nagyra értékeli a Főiskola eddigi tevékenységét, és igazi profitnövekedésre számít a Főiskolán folyó fejlesztésekből.

Az együttműködés keretében közös kutatások, valamint európai, észak-amerikai, afrikai és közép-ázsiai területeken légi hiperspektrális távérzékelési projektek kerülnek megvalósításra. A megállapodás célja a mindkét fél által rendelkezésre álló, széleskörű specializált hiperspektrális technológiára alapozott készségek és képességek felhasználásával tanulmányok készítése, kutatási tapasztalatcsere, valamint a környezettudományokhoz és a természeti erőforrás-gazdálkodáshoz kapcsolódó kutatások lebonyolítása. Mindezek mellett, a Károly Róbert Főiskola terepfelmérési és szenzortámogatást biztosít a Galileo Csoport már kiépített kereskedelmi műveleteihez.

Ez a működésének 12 éve alatt a világ minden részéről szerzett ügyfelek kiterjedt portfolióját jelenti. Ennek a támogatásnak a kiterjesztése vonatkozik a Galileo Csoport nemrégiben bejelentett Mexikói öbölbeli olajszivárgási programjára is, melynek célja a szivárgás hosszú távú hatásainak feltárása az érintett partvonalon, folyókon és vizes élőhelyeken. A Károly Róbert Főiskola, mint a klímaváltozás kezelésében eddig is meghatározó szerepet játszó intézmény, valamint az ország meghatározó biomassza kutatója, most az új kutatásokkal végérvényesen felkerül a távérzékelés tudományos világtérképére.

A hiperspektrális technológiai fejlesztések terén a Károly Róbert Főiskola a Debreceni Egyetem ATC és az FVM MGI-vel működik együtt. A hiperspektrális képalkotásról A hiperspektrális képalkotás általában olyan, repülőre telepített, csúcsminőségű távérzékelési technológia, amely képes a specifikus célpontok egyedi, természetes módon előforduló jellegzetes spektrális karakterisztikáinak befogására és megjelenítésére. A célelemzés elvégzésére általában a feladatot követően, csúcstechnológiájú feldolgozó és észlelési algoritmusok felhasználásával történik.

A hiperspektrális technológiát számos területen alkalmazzák és különösen alkalmas szerves anyagok nyomon követésére, mérésére vagy a növényi stressz és az ezen anyagokat érő szennyezések hatásainak megfigyelésére. A Galileo Csoportról Az 1988-ban alapított csúcstechnológiákat fejlesztő cég eredetileg az USA kormányzati projektjeire dolgozott ki digitális hiperspektrális képfeldolgozási módszereket (pl. katonailag fontos célpontok légi felderítése és egyértelmű azonosítása). A cég a több milliárd dolláros kormányzati kutatás továbbfejlesztéseként ma már kereskedelmi rendszerként is működik.

A kormányzati kutatásokból kereskedelmi rendszerré alakítás lényege a “természetes vonalkódok” digitális kinyerése és elemzése a környezeti, erdészeti és orvos-biológiai, stb. alkalmazásokban. A cég tevékenységének súlyát jól jellemzi a Columbia űrsikló roncsainak felderítésében vagy pl. a Katrina és Rita hurrikánok kárfelmérésében vállalt szerepe. A cég részt vesz az USA katonai beavatkozásaival kapcsolatos felderítésekben is.

Az eseményhez kapcsolódóan az m1 televízó 2010. május 11-ei, “Az Este” c. műsorában készült beszélgetés első részében a Mexikói-öbölben kiömlő kőolaj környezeti veszélyeit ismerteti a bevezető, amelyet Michael Frank a Galileo Group vezérigazgató-helyettesének és Dr. Bíró Tibornak a KRF-TVK dékánjának nyilatkozata követ.

A beszélgetést az alábbi linken lehet megtekinteni: http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/05/12/07/Meg_mindig_omlik_az_olaj_a_Mex…

Vietnami delegáció a Károly Róbert Főiskolán Május 10-én a Károly Róbert Főiskola vendégül látta a Magyar – Vietnami Baráti Társaság szervezésében hazánkban tartózkodó vietnami delegációt, amelynek tagja volt az ottani Agrárszövetség elnöke, a kereskedelmi – turisztikai együttműködésben érdekelt referensek és hazai partnerként a Magyar Leader Szövetség alelnöke is. A delegációt a Főiskola részéről Dr. Dinya László tudományos rektorhelyettes fogadta.

A vendégek elismeréssel szemlélték a Főiskola világszínvonalú infrastruktúráját, és komoly érdeklődést mutattak az utóbbi években indított „zöld” jellegű képzési, kutatási programok iránt, amelyek révén a Károly Róbert Főiskola az ország első „zöld” felsőoktatási intézményévé vált. Miután a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás és a fenntartható fejlődés terén jártas szakemberek iránt világszerte rohamosan nő az igény, együttműködési programok lehetőségének egész sora vetődött fel az oktatástól a kutatáson és vidékfejlesztésen át a szaktanácsadásig. Vietnami diákok gyöngyösi angol nyelvű képzésére bioenergetikai, környezetipari, vállalkozásfejlesztési és vidékfejlesztési szakterületeken kifejezett igény lenne, mint ahogy egyetemekkel kötendő kutatói és oktatói csere is érdekelné a vietnami partnereket.

Vietnamban éppúgy, mint hazánkban stratégiai fontosságú tevékenységeknek minősül az energia- és élelmiszertermelés (mindkettő a fenntarthatóságot megcélzó „termelj és fogyassz helyben” koncepció jegyében), valamint a vízgazdálkodás. A Károly Róbert Főiskola éppen ennek ismeretében koncentrálja szellemi és tárgyi kapacitásait már évek óta ezekre a területekre. Megállapodás született arról, hogy a következő néhány hónapban mindkét fél részletesen kidolgozza elképzeléseit a konkrét programokról, azokat egyeztetik, és ez év szeptember elején egy magyar delegáció vietnami látogatása során a tételes együttműködési szerződés aláírásra is kerülhet a Károly Róbert Főiskola és vietnami partnerei között.

A Magyar Vöröskereszt oklevele a Károly Róbert Főiskolának 1948-óta ünnepeljük május 8-át a Vöröskereszt Világnapjaként. A nap Henry Dunant svájci üzletember születésnapja (1828-1910), aki a Vöröskereszt mozgalom megalapítója, munkásságáért Béke Nobel-díjat kapott. Az idén 129 éves Magyar Vöröskereszt idén is ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a nemzetközi mozgalom megalapítójának emléke előtt, akinek köszönhető, hogy közel két évszázada él az eszme, melyet egykoron megálmodott, és ma már 187 országban működik Vöröskereszt, Vörösfélhold vagy Vörös Kristály szervezet.

A világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete 2010. május 13-án ünnepi Közgyűlést és világnapi megemlékezést tartott. A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége – a világnap alkalmából – elismerését és nagyrabecsülését kijezendő megyénként maximum három intézmény, vállalat vagy társadalmi szervezet részére adományoz oklevelet a Vöröskereszt tevékenységének támogatásért és a kiemelkedő együttműködésért. Heves megye oktatási intézményei között csak a Károly Róbert Főiskola részesült az országos vezetőség oklevelében.

Meghívó: Zöldenergia, földhő és napenergia hasznosítása a hőtermelésben – konferencia A Károly Róbert Főiskola „Zöldenergia, földhő és napenergia hasznosítása a hőtermelésben” címmel 2010. május 20-án konferenciát rendez, melyre ezúton tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait. A szakmai konferencia témája a zöldenergia hőtermelésben való hasznosítási lehetőségeinek bemutatása. Magyarország adottságai kiválóak az energetikai biomassza, a zöldenergia, a napenergia és a földhő alapú energiatermelésben is. A megújuló energiaforrások alkalmazása a globális hatásokon túl, lokálisan is jelentős környezetvédelmi, klimatikus, energetikai, mezőgazdasági és társadalmi előnnyel jár.

A megújuló energiatermelés és hasznosítás nagymértékben hozzájárulhat Magyarország energiafüggőségének csökkentéséhez, a megújuló energiatermelés növelheti a mezőgazdaság jövedelemtermelő és foglalkoztatási képességét.A konferencia során célunk megismertetni a résztvevőket a megújuló energiatermelés és hasznosítás lehetőségeivel, különös tekintettel a hőtermelésben való hasznosításra, illetve a közösségi zöldenergia fű tőművek rendkívül fontos szerepére. >

Letölthető program: http://alia.karolyrobert.hu/upload/upload/HUSKKONF-meghivo-2010.05.20.pdf

Letölthető jelentkezési lap: http://alia.karolyrobert.hu/upload/upload/HUSKKONF-jelentkezesi_lap-2010.05.20.doc

Részvételi szándékát a jelentkezési lap visszaküldésével legkésőbb 2010. május 18-ig (kedd) szíveskedjen jelezni. Diákotthon felvételi pályázat a 2010/2011 tanévre A Károly Róbert Főiskola Diákjóléti Bizottsága diákotthon felvételi pályázatot hirdet a 2010/2011. tanévre a leendő II.-III.-IV. évfolyam hallgatói részére.

Az elhelyezés a hosszú távú bérleti konstrukcióban megvalósult diákotthonban, a Károly Róbert Hotelben történik. Diákotthoni pályázat benyújtására bármely szakon, tagozaton tanulmányokat folytató, és a Károly Róbert Főiskolával hallgatói jogviszonyban álló hallgató jogosult. Férőhelyre pályázni kizárólag határidőre benyújtott, pontosan kitöltött diákotthoni felvételi pályázati adatlappal, és az abban megjelölt szociális körülményeket bizonyító igazolások, és megcímzett, felbélyegzett közepes méretű válaszboríték csatolásával van lehetőség!

Beadási határidő:
2010. május 31. Részletes pályázati felhívás
http://alia.karolyrobert.hu/cms/netalon.xml?data_id=2246

Diák Menedzsment Bajnokság 2010 Idén tavasszal csaknem 1 000 diák próbálhatta ki magát vállalatvezetőként a Diák Menedzsment Bajnokságon. A hallgatók számára kiírt versenyen a 3 fős diákcsapatok egy-egy virtuális hipermarketet vezethettek, üzleti szimuláció keretében.Az üzleti szimulációs szoftver által modellezett virtuális piacon 6, a diákok irányítására bízott hipermarket versengett a vevőkért.

A csapatok stratégiai menedzsment döntésekkel (árazás, marketing, pénzügyek, HR,…) irányították cégeiket, egy virtuális éven keresztül. A cél a legmagasabb profit elérése volt, ez alapján dőlt el a piacgyőztes és így a továbbjutó csapat is. Az ország 26 felsőoktatási intézményéből jelentkező hallgatók 10 élő, regionális selejtezőkön mérhették össze tudásukat és képességeiket. Az online középdöntőn a 60 legjobb közül került ki a 10 döntős csapat. A döntőre új kihívást is állítottak a versenyzők elé a szervezők.

A KPMG közreműködésével összeállított 2 esettanulmány (A: új hipermarket bevezetése a piacra, B: elavult és hatékonytalan hipermarket fejlesztése, marketing és működési hatékonyság fókuszában) közül választhattak, az általuk elképzelt megoldásokat prezentációban adták elő a támogatók képviselőiből álló zsűrinek. A prezentációk mellett a hipermarket szimuláció üzleti eredménye is számított a döntő során. Az összesített eredmények alapján a győztes Pannon Egyetemről érkezett ATP Tour lett az év Legjobb Diák Menedzsment Csapata. A második helyen a Buy More (BCE), a harmadik helyen a B52 (BCE-MÜTF) csapatok végeztek.

A verseny kiemelt támogatója, a KPMG felajánlásaként a győztes csapat HTC HERO PDA készülékeket nyert. A főtámogató ExxonMobil prágai utazással jutalmazta a győztest, míg a szintén főtámogató MARS ajándékcsomagokkal díjazta a dobogósokat és különdíjasként a legeredményesebb kelet-magyarországi csapatot, a VRR-t (Debreceni Egyetem). A Kelly Services Karriermenedzsment tréninget ajánlott fel a legjobbaknak, míg a CEMEX 2 csapatot (Corvin Market és Pajkos Pónik Reloaded) visz el egy izgalmas barlangtúrára. A Provident a legjobb cash flow menedzsmentet végrehajtó csapat különdíját biztosította, amely a győztes ATP Tourhoz került.

A Dreher jóvoltából söröspohárkészletek (és persze belevaló is!) gazdagították a csapatokat. Médiatámogatók: HVG, IT Business, MOHA, jobline.hu, frissdiplomás.hu előfizetésekkel és ajándékcsomagokkal díjazták a döntősöket. A részletes eredmények, fényképek megtekinthetők a bajnokság honlapján: www.diakverseny.hu

Támogatók: Kiemelt támogató: KPMG Főtámogatók: ExxonMobil, MARS Együttműködő partnereink: CEMEX, Kelly Services, Dreher, Red Bull, Provident Médiapartnerek: HVG, IT Business, MOHA, jobline, frissdiplomas.hu, HVG állásbörze Parkolási rend változás 2010. május 11-én megkezdődnek a sétány építési munkálatok. 2010. május 10-én 18 órakor lezárásra kerül a Hajnal utcai bejárat.

A Hajnal utcai kapun belül, jobb oldalon található parkolók ezen időponttól nem használhatók. Az „A” épület mögötti területen a közlekedés csak gyalog lehetséges, parkolásra ez a terület nem használható. Nem használható parkolásra a Tornapálya sem.

Közlekedést a Martinovics úti bejáraton biztosítunk, parkolni a hátsó nagy parkolóban lehet. A munkálatokról folyamatosan tájékoztatást adunk (a GTR “egyéb üzenetek” felületen is), megértésüket, türelmüket köszönjük!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.