Főoldal » Napelemet az ablakba!

Napelemet az ablakba!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Na, nem azért mert kidobott pénz lenne a telepítése! Épp ellenkezőleg. Az épületek ablakfelületeit napelemekkel kombinálva igen nagy és „láthatatlan” energiatermelő felületekhez juthatunk.  A folyamatos fotovoltaikus fejlesztéseknek hála egyre gazdaságosabb és egyszerűbb alkalmazhatóságú megoldások látnak napvilágot. Ilyen a szolár film, amelynek segítségével napelemmé varázsolhatjuk egyszerű ablakainkat. Az áttetsző üvegfelületre felvitt félvezető réteg a természetes napfényből vagy akár a mesterséges megvilágításból nyeri a tiszta energiát.

Az angolszász szakirodalom PVGU (Photovoltaic Glazing Unit, Fotovoltaikus üveg) –nek vagy tágabb értelemben BIPV (Building Integrated Photovoltaics azaz Épületbe integrált napelem)-ként fordul elő. Bár a tényleges hatásfoka 30%-kal elmarad a „hagyományos” optimális tájolással és szögben telepített napelemétől, a könnyű alkalmazhatósága és ez által nagy felületre kihelyezhetősége miatt várhatóan elterjed majd. További előnye, hogy csökkenti a nyílászárók üvegezésének hőátbocsátási tényezőjét (U értékét), valamint hővisszaverő rétegként is funkcionál, csökkentve az épület túlmelegedésének veszélyét. Tehát nemcsak villamos energiát termel a megoldás, de hőenergiát is segít megtakarítani.

A műemléki védettséget élvező, épített örökségünket képező épületek energetikai felújításában is megoldás lehet, hiszen gondoljunk csak bele, hogyan nézne ki az Országház napelem parkkal a tetején? Ezzel a megoldással „láthatatlan” módon lehet hasznosítani a szoláris energiát.

A fényáteresztő képességét annak köszönheti, hogy a félvezető réteg az emberi szem által nem érzékelhető infravörös fénytartományt hasznosítja és nyeli el, a látható fény 70%-át pedig átengedi. Felvitele a felületre elméletben nagyon gazdaságosnak tűnik, hiszen a kiindulási állapotában még folyékony az anyag és a permetezés után szilárdul meg. A gyakorlatban eldől majd, milyen előzetes és utólagos kezelésnek kell kitenni az ablakot, annak érdekében, hogy a napelem réteg tartós is maradjon.

Alkalmazása minden nagy üvegfelülettel rendelkező épületnél szóba jöhet. Toronyházak, felhőkarcolók, bevásárlóközpontok vagy akár üvegházak fényáteresztő felületeit lehet vele befedni, úgy hogy számottevően nem terheli a homlokzatot. Igen ígéretes innováció, mely várhatóan a költséghatékonysága révén elterjed majd.

források és képek:

http://www.renewableenergyworld.com

http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-transparent-solar-cells-20120724,0,708268.story

http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/ucla-develops-transparent-solar-cell_100007824/#axzz23jzujIeZ

http://www.chemistry.ucla.edu/

http://www.sustainabilityninja.com/sustainable-architecture/transparent-solar-photovoltaic-windows-by-rsi-solar-68691/


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.