Főoldal » Találmány: 3,5″ FDD = flopilemez (Jánosi Marcell)

Találmány: 3,5″ FDD = flopilemez (Jánosi Marcell)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A elmúlt hétvégén elromlott a számítógépem, pontosabban nem is a gépem, csak az operációs rendszerem halt el. Sajnos saját erőből nem tudtam megoldani. Szerencsére volt egy laptop az albiban így utána tudtunk nézni az interneten, hogyan lehetne megoldani a prolémát. Sajnos pont egy elavult technológiát ajánlott mindenki – ami nem volt más, mint a 3,5″ FDD = flopilemez.

Igen, gondoltam magamban, ezt megcsináltam. Itt a vége, többet nem tudom megoldani ezt a problémát és keresztet vethetek az oprendszerre. A gépemben volt még floppymeghajtó, de a laptopba már nem került beépítésre. Ráadásul flopilemezem sem volt kéznél. 3ból egy feltétel teljesült. (szerencsére azért sikerült találnom alternatív megoldást – chkdsk minden problémát megoldott, de át kellett vinnem a vinyómat egy ismerőshöz).

Flopilemezek - a fejlődés a méret csökkenésével és a tárolókapacitásával járt

Ezzel a rövid bevezetővel csak a flopilemezre szerettem volna átterelni a témát. 2011-ben már szinte sehol sem használják a technológiát. 2010. áprilisában jelentették be a 30 év után leállnak a hajlékonylemez gyártásávala tervek szerint 2011 márciuában. A Verbatim ennek  bejelentésének hatására továbbra is folytatja a flopilemezek gyártását. Sokak gondolnak vissza könnyes szemmel a régi szép időkre, amikor még egy köteg floppyval jártunk az ismerősünkhöz, hogy megszerezzük a legújabb játékokat. Sokszor kellett többször megtennünk az utat, hiszen 4-5 floppyval csak 2-3 fordulóval tudtuk megszerezni a 12MB-os szoftvert.

A visszaemlékezés után mesélni szeretnék a kezdetekről. Sokan hallottak vagy olvastak már a számítástechnika fejlődésének erről a korszakáról. Az egyik legjelentősebb változás volt az adattárolásban a floppilemez térhódítása. A floppy és a CD példájához tudnám hasonlítani, hiszen sokan nem is tudják, hogy a régi gépekben szalagos adattárolókat alkalmaztak. A videókazettát és a magnókazettát mindenki ismeri, de egy streamert már nem ismernek fel. A képen az IBM mágnesszalagos adattárolását láthatjuk.

A képen az IBM mágnesszalagokat láthatunk.

Az IBM 1967 kezdte a szalagos rendszerek leváltására szolgáló technológia fejlesztését. A hajlékonylemezt több méretben volt kapható, gyártók többsége törekedett az egységes/szabványos méretre mégis sok változata volt. A legelterjedtebb változata az 5,25-ös meghajtó már a gépházba beépíthető készülékek közé tartozott. Az 5,25″ méretű lemezek tárolási kapacitása a Commodore-nál 160 KiB, PC-knél 360 KiB és 1,2 MB. Az első gépemben még nekem is ilyen hasított, szerencsére itt nem állt meg a fejlődés, nem is állhatott meg. Így értem el az általam választott magyar találmányhoz.

Jánosi Marcell tervei alapján készült a 3,5″ FDD = flopilemez a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban 1972-ben. Szabadalmazták, de nem általánosították, így elvesztették az oltalmi jogot. Egészen a 2000-es éveik még az összes gépben megtalálható volt. A CD 1982-es megjelenésével folyamatosan vesztett pozícójából. Minden új technológia az első időszakban költséges, ezért is maradhatott ennyi ideig meghatározó. A kapacitása sajnos nagy mértékben meghatározta a leváltását. A méretének köszönhetően könnyű volt szállítani, kis helyen is elfért. Viszont a mágneses töltés miatt nem érintkezhetett, ha mégis akkor a rajta tárolt adatok könnyen sérülhettek. Sőt az egyb behatásokra is érzékeny volt – hő, fény stb.

Floppy lemez felépítése

A 3,5″-es lemez belső felépítése:

 1. írásvédelem
 2. hub
 3. ablak
 4. műanyag tok
 5. papír védőborítás
 6. mágneslemez
 7. szektor

Technikai paraméterek:

 • mikrodiszknek is nevezték
 • az olvasó a gépházba beépíthető volt
 • négyzetalakú volt 90x94x3,3 mm (a borító mérete, anyaga: műanyag)
 • a meghajtó nagy sebességgel hajtja a lemezt a kivágáson keresztül, amit egy fémlemez véd – így kevésbé volt sérülékeny
 • egyik sarok levágásával jelezték a helyes behelyezési irányt
 • írásvédettséget egy 4-5 milliméteres kivágás lefedése és szabadonhagyás határozott meg
 • tárolási kapacitás 1,44MB, később a duplája (2,88MB)

Jánosi Marcell Jánosi Marcell (Budapest, 1931. december 5.) gépészmérnök, konstruktőr. A mikroflopi feltalálója. Az MCD típusú hajlékonylemezt a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban (BRG) fejlesztette ki. A BRG-nél és korábbi munkahelyein feltalálta az automatikus hidraulikus fröccsöntőgépet, és részt vett az első modern, háromsebességes orsós magnó, a Calypso megtervezésében, nem is beszélve az akár vincseszterként is használható magnetofonmechanikáról.

Miért nem a Jánosi-féle hajlékonylemez terjedt el? Amikor a szabadalmi idő lejárt Jánosi nem hosszabbította meg azt. Ezért bárki felhasználhatta találmányát. Elsőként az amerikai IBM érdeklődött a flopi után, és később készítettek egy, a Jánosiénál nagyobbat, egy 8 inch-est. A japánok is kíváncsiak voltak rá, majd el is készítették a Jánosiéra leginkább hasonlító flopit.

Forrás:

Írta: Sipőcz Norbert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.