Főoldal » Találmány: Arteriográf (Illyés Miklós)

Találmány: Arteriográf (Illyés Miklós)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A következő találmány a sorban – sajnos nem sorrendben indultam a magyar találmányok bemutatásában, de remélem így is követhető és hiánytalan lesz a sorozatom – doktor Illyés Miklós által feltalált Arteriográf. A szakmai területek közötti szoros kapcsolatot mutatja, hogy nem az Orvos és egészségtudomány alatt jelenik meg ez a cikk, hiszen ez  a Mérnöki és műszaki szakmai terület szerves része is.

Meg kell mondanom, hogy a listán szereplő találmányok közül sokról azt sem tudom, hogy milyen területet változtatott meg gyökeresen. Így voltam az Arteriográf esetében is. Szerencsére az internet korában rengeteg forrásból állíthattam össze egy átfogó képet erről a diagnosztikai eszközről.

Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok keretében történt a fejlesztés és a szabadalmaztatás. Magyar Tudományos Akadémia, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Szent Imre kórház is részt vett a készülék kifejlesztésében, amit 2004-ben mutatták be először – egy magyar és egy luxemburgi szakkiállításon.

Magyarország a szív és érrendszeri betegségek gyakorisága tekintetében Európa országai között az első helyen áll. Ennek megelőzésében és korai felismerésében segít az Arteriográf.  Elsőre látásra egy egyszerű vérnyomásmérőnek gondoltam, amit egy notebookhoz kapcsolatak. Az első benyomás nem sokáig tévesztett meg. Már az első oldalon is hasznos információkat kaptam, amik eloszlattak minden kételyemet a diagnosztikai eszköz szükségességét illetően.

Arteriográf

A fenti képen egy érdekességet vehetünk észre. Az arteriográfos vizsgálat gyermekkortól egészen felnőttkorig alkalmazható, emellett az elzáródás mértékét is a teljes skálán pontosan tudja meghatározni.

Működési elve: A mérés alapja az a törvényszerűség, hogy a szív összehúzódásakor az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik az aorta kétfelé válásának magasságából (bifurcatio), így a szisztolé ideje alatt egy jól észlelhető második hullám jelenik meg. E második (visszavert) hullám az aorta rugalmasságától függő idő elteltével és a perifériás erek tónusától függő amplitúdóval rárakódik az első (kezdeti) hullámra. Ennek alapján – ismerve a reflexiós időt, valamint a szegycsont és a szeméremcsont felső széle közötti távolságot – kiszámítható a pulzushullám terjedési sebessége az aortában.

Az artériák állapotát méri fel két jellemző segítségével:

   1. mennyire van az érrendszer belső hártyája (endothelium) megfeszülve?
   2. milyen gyorsan terjed a főütőéren (aorta) a pulzushullám?

A pontosság érdekében 3-4 mérést szoktak végezni, amelyeket egy számítógépes program értékel.

A mérés alapján meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél. A feltaláló szerint az ar­te­ri­ográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza. Épp ezért javasolja a készülék alkalmazását szűrővizsgálatok végzésére.

Az Arteriográf módszer:  az oszcillometriás vérnyomásmérés során összegyűjtött oszcillometriás jeleket (pulzusgörbét) számítógépes kiértékeléssel fel tudjuk használni a kardiovaszkuláris rendszer állapotának feltérképezésére.

Az érvizsgálat (érszűrés)

Ezzel az ún. non-invaziv módszerrel fontos információkhoz jutunk melyeket az alábbiakban részletezünk:Az endothel/vascularis dysfunkcio alapja, hogy csökken a nitrogénmonoxid termelődése, ezáltal fokozódik az értónus, így nő a teljes perifériás vascularis ellenállás. Ezt fejezi ki az Augmentációs index (AIx). Ez az egyik fő vizsgálati irány. Az arteriosclerosis korai stádiumában – a kóros folyamat még reverzibilis. Az Arteriograf jelentősége, hogy az eltérést ebben a korai szakaszban tudja kimutatni.

Az aorta pulzushullám terjedési sebességének mérésével – ao PWV – az aortafal rugalmasságáról kapunk képet:  minél merevebb az érfal, annál magasabb a pulzushullám terjedési sebesség értéke. Az érfal merevségét a vérnyomás is befolyásolja: magas vérnyomás esetén nő az érfal merevsége, ugyanígy a tachykardia vagy a perctérfogat emelkedése estén is nő a vér térfogat. Ezek a tényezők az aorta falának a feszülését okozzák, amelyek befolyásolják az aortában a pulzushullám terjedési sebességét.

A fentieken kívül még az alábbi értékekre kapunk felvilágosítást:

  • pulzusnyomás – PP – ami a systoles és diastoles vérnyomás különbsége.
  • a bal kamra ejekciós ideje – ED – amely az aorta billentyű nyitásától zárásáig terjedő idő.
  • a diastoles reflexios terület – DRA – amely a koronáriák telítődésére ad felvilágosítást a diastole alatt.
  • a systoles area index – SAI% – amely a teljes szívciklus görbéje alatti terület systolera eső része.
  • a diastoles area index – DAI% – amely a teljes szívciklus görbéje alatti terület diastolera eső része.
  • az aortagyökben uralkodó systoles vérnyomás – SBPao.

A vizsgákat mente: A szerkezet 3 perc alatt képes feltérképezni  a teljes artériás rendszer, ezen belül a fő ütőér (aorta) keringési viszonyait. A vizsgálat fájdalommentes, fekvő pozícióban történik. A megfelelő méretúre felfújt mandzsetta segítségevel nyerhetők ki a szükséges adatok.

A vizsgálat előtt 3 órával kerülni kell kávé ivását, dohányzást és bőséges étkezést. 10 órával előtte alkoholt nem szabad fogyasztani.
 


A következő interjú dr. Illyés Miklóssal a Sikertörténetem.hu protálon jelent meg:

Ha a sikerre gondol, mi jut az eszébe? Elsősorban az, hogy az eltervezett ötletemet, meg tudom-e valósítani. Aztán emellett még siker számomra az, ha az előadásom során át tudom adni tudásomat a hallgatóimnak és látom, hogy „felragyog a szemük”.

Siker a munkában. Siker a magánéletben. Mennyire és hogyan egyeztethető össze? Jelentős a kettő közötti összefüggés. A sikeres munkához stabil érzelmi háttérre van szükség, és ha ez nem adott, akkor jelentősen tudja hátráltatni az ember munkáját.

„Mindenki a saját sikerének kovácsa”? Azt gondolom, igen! A sikernek igen fontos része a szorgalom. Hatalmas szerepet tulajdonítok a munkában való kitartásnak és a nevelésnek, hiszen saját magunkon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek a képességeinkből kihozni a maximumot. 100%-osan úgy sem tudjuk ezt megvalósítani, de törekedni kell a lehető legnagyobb százalék elérésére. A minket körülvevő társadalmi klíma szintén sokat alakíthat a teljesítményen. Talán az ösztönzőbb makrotársadalmi környezettel lehetne magyarázni azt, hogy a fejlett nyugati világ hatékonyabb nálunk, mert értékelik az elért teljesítményeket, eredményeket, és jobban odafigyelnek ezekre a dolgokra.

Mikor érezte először sikeresnek magát? Először érettségin, amikor jól mentek a vizsgák, később az egyetemi vizsgák sikeres letételét követően. Majd orvosként, amikor sikerült a betegeket meggyógyítani, főleg ha egy nehezebb esetről volt szó. Nem kell azonban elérhetetlen álmokat kergetni. Minden nap, minden órájában lehet sikert találni, amely erőt ad az embernek.

Kit tart Ön sikeresnek? Azokat, akik valamilyen szinten „innovatívak” és ezt a lehető legszélesebb körben értem. Tehát, ha valaki egy picikét is tud javítani a korábbi állapotokon, illetve mindig ott motoszkál a késztetés benne, hogy jobbá tegye a világot, az én szememben sikeres. A saját magam mércéje is ez: ha valaki másnak az életét sikerült akár egy kicsit is jobbá tenni, akkor boldog vagyok. Attól mert valaki gazdag, még nem lett jobb senkinek sem, saját magán kívül természetesen.

Mi élete legnagyobb szakmai sikere? A választ 3 részre osztanám.
1.  Fiatal kori sikerem annak a módszernek a bevezetése volt, amellyel a magzati keringési vizsgálatokat gazdagíthattam.
2. A 90-es évektől kb. 2000-ig tehető az az időszak, amit a 24 órás vérnyomás monitorozás hazai kifejlesztésével töltöttem, mely a szakmában a vártnál nagyobb sikert és keresettséget eredményezett.
3. 2000-ben sikerült egy tudományos konzorcium vezetőjeként sikeres alapkutatást levezényelni, az eredményeket bemutatni, publikálni, majd a kifejlesztett műszert forgalomba helyezni. 2001-ben, amikor elkezdtünk foglalkozni az arteriográf ötletével a végeredmény még vonalaiban sem látszódott. Ma pedig már egy orvosi használatban lévő eszközről beszélhetünk.

Mik voltak a sikeressé válás állomásai? Mint már említettem a nevelésnek és a jó iskolázásnak jelentős szerepet tulajdonítok a sikerek elérésében. Az iskolázás mellett persze egy kicsi szerencse kérdése is, hogy hogyan végződik az út. Szüleimnek köszönhetően nagyon jó iskolába jártam, ahol megfelelő „muníciót” kaptam az orvosi egyetemhez. Kiváló egyetemi tanáraim és professzoraim, mint Bálint Péter, Magyar Imre, Szentágothai János sokkal többet adtak, mint a száraz tananyagot. Egyik oktatóm jobb volt, mint a másik és a napi szinten való felkészültség mellett a mai napig az itt megtanultakból élek.

Mi élete legnagyobb szakmai kudarca/sikertelensége?
Kudarcaim, vagy sikertelenségeim az ötletek mellékutcáiból származnak, amikor rosszul tettem fel a kérdést a természetnek és ő a rossz kérdésre, rossz választ is adott. Ilyen kudarcnak tartom azt is, amikor az orrom előtt lévő lehetőségeket nem vettem észre. Vagy amikor elkap a gépszíj, és túldimenzionálom a képességeimet, ezek után mindig szégyellem magam.

Ki/kik vagy mi segítették Önt sikerének elérésében?
Elsőként nagybátyámat említeném, aki rengeteget segített, amikor gimnazista voltam. Aztán a nagyszerű tanáraim mind gimnáziumban, mind az egyetemen, akikkel mai napig tartom a kapcsolatot. A második feleségem mellett sikerült kiépíteni a karrieremet, amiért nagyon sok mindent köszönhetek neki. Természetesen a kollégák és a mostani munkatársak ösztönző közege mindig is meghatározó.
Végül pedig a Magyar Szabadalmi Hivatalt említeném meg, akik Milleniumi Díjjal tüntették ki a Tensiomed csapatát, amit hatalmas megtiszteltetésnek éltünk meg, hiszen az általam összehozott csapat együttes erejével értük el eredményeinket.

Mi a siker „receptje”, ha van olyan? Egy sikeres ember alapelve legyen az, hogy a saját képességeit a lehető legjobban megismerje. Miután ezt megtette és tudatosította önmagában, lehetőleg nála még okosabb emberekkel vegye körbe magát. Ugyanis az emberek mindig ott rontják el, hogy kevésbé tehetséges embereket gyűjtenek maguk köré, hogy fölényben érezhessék magukat.

 Forrás:

A források alapján írta: Sipőcz Norbert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.