Főoldal » Titanic- A fedélköz és a hajó rakománya

Titanic- A fedélköz és a hajó rakománya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A mítoszok és legendák számtalan egzotikus tárgyról szólnak, melyeket a hajó gyomra rejtett, köztük egy egyiptomi múmiával, mely puszta jelenlétével végromlást hozott a hajóra. Ezt azonban sosem igazolták. A szokásos kereskedelmi áruküldemények mellett- melynek skálája a sajttól a strucctollakig terjedt- a raktérben található legértékesebb holmik az utasok poggyászához tartoztak, melyeket itt helyeztek biztonságba az átkelés idejére.

Talán a leghíresebb közülük Winnie Trout lekvárgyártó gépe, William Carter Renault automobilja és Molly Brown három ládányi ,,régi modellje”, melyet a Denveri Múzeumnak szánt. A kérdés tehát, hogy volt-e a Titanicon értékes rakomány? Habár a hajó értékes rakományt szállított (kereskedelmi áru, élelmiszerek, stb.) a Titanic rakományjegyzékében nem szerepelt különleges érték, például aranyrudak.

Közel kilencszáz tagú legénység üzemeltette a hajót, és közülük is a kazánok személyzete dolgozott a legkeményebben. A hajó gyomrának mélyén dohogó kazánok huszonkilenc, egyenként több, mint 4 és fél méteres gőzfejlesztői termelték a hajó gépeinek működtetéséhez szükséges magasnyomású gőzt. A gőzfejlesztők szénnel üzemeltek, melyből naponta több, mint 650 tonnát fogyasztottak el. A szénkamrákból a rakodók hordták a kazánok elé a szenet, majd a fűtők lapátolták be a tűztérbe. Ez utóbbi munkásokat, kiknek testét vastagon fedte a szénpor, a „fekete brigád” néven emlegették.

A Titanic szénkamráiban több, mint hatezer tonna szénnel indult New Yorkba. A szén egy részét felhozták a tengerfenékről, és áruba bocsátották, hogy ezzel fedezzék a leletek konzerválásának költségeit. 

 

 

Forrás:

Judith B. Geller: Titanic, a kiállítás

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.