Főoldal » Titanic- A mentés, 2. rész: A túlélők megérkezése New Yorkba

Titanic- A mentés, 2. rész: A túlélők megérkezése New Yorkba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

Kétségtelen, hogy az első osztály utasainak kifejezetten nagyobb esélyük volt a menekülésre, mint a harmadosztályon utazóknak. Az Angol Vizsgáló Bizottság jelentése szerint az első osztályon utazók 62%-a megmenekült. A másodosztályról az emberek 41, a harmadosztályról 38, míg a legénység mindössze 24 százaléka élte túl a katasztrófát.

Mivel Rostron, a Carpathia kapitánya nem akarta megrémíteni a Titanic utasainak családjait, teljes hírzárlatot rendelt el. Ennek következménye a valóság eltorzítása és a teljes zűrzavar lett. A legelső újsághírek szerint mindenki, aki a Titanic fedélzetén tartózkodott, megmenekült, hamis reményekkel táplálva mindazokat akiket Rostron meg akart kímélni.

Amint a Carpathia New York felé tartott, tempóját erősen lassította az utasok súlya. Az egész világ ostromolta, hogy információkat adjon a túlélőkről. A Californian visszatért a katasztrófa helyszínére, hogy túlélők után kutasson, de már késő volt. A hajó Stanley Lord parancsnoksága alatt futott. Sokan vélik úgy, hogy a Titanic közelében úszó hajója megmenthette volna a bajban jutottak nagy részét.

A Carpathia 1912. ápr. 18-án, csütörtök este megérkezett New Yorkba a Titanic túlélőivel. Ekkora a világsajtó részletesen értesült a katasztrófáról. Emberek ezrei rohamozták meg a White Star hivatalait New Yorkban és Southamptonban. A legtöbb név azonban, amit a Carpathiáról küldtek pontatlan és hibás volt és alig hasonlított azokéhoz, akik a fedélzeten tartózkodtak. A barátok és rokonok csak akkor hitték el, hogy szeretteik biztonságban vannak, amikor teljes életnagyságban megpillantották őket.

Több, mint 10 ezer ember gyűlt össze, hogy a kikötőben köszöntse a Carpathiát. A tömeget csak növelték a szenzációhajhász újságírók. A társadalmi rétegek közötti különbség a rakparton ismét megmutatkozott. Az első osztályon utazók beszálltak magánvonataikba, vagy a város legszebb szállodáiban szálltak meg. Ezzel szemben, a harmadosztály utasai, akik közül legtöbbnek mindene odaveszett, úgy értek partot, hogy azt sem tudták, hol töltik majd az éjszakát. Szerencsére a White Star gondoskodott ideiglenes szállásukról.

Az Észak-Atlanti- óceán fagyos vizein a Mackay-Bennett kábelfektető hajóra hárult az a szomorú feladat, hogy összegyűjtse a holtesteket, már ami megmaradt belőlük. A Halifaxból indult hajó több tonna jeget, 100 koporsót, 40 balzsamozót és egy anglikán kanonokot szállított, aki a temetéseket intézte a tengeren. A hajó ápr. 20-án, este 8-kor érkezett a helyszínre. Első nap 51 holttestet találtak. Több, mint öt napja voltak már a tengeren, így a holttestek többsége oszlásnak indult. Azokat, amelyeken találtak valami olyan jelet, amely segítheti az azonosítást, vagy találtak náluk valamilyen ingóságot, bebalzsamozták és visszavitték Halifaxba. 24 holttest teljesen felismerhetetlenné vált, ezért zsákokba rakták és a tengerbe süllyesztették őket. Másik három helyszínre érkező hajó segítségével a keresés még hat hétig tartott. Összesen 328 holttestet találtak, melyből 128 azonosítatlan maradt. 

 

Forrás: Geoff Tibbals: A Titanic

 

(a főképen a Carpathia látható)

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.