Főoldal » Titanic- A mentés

Titanic- A mentés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Titanic elsüllyedését övező terület tele volt a víz felszínén úszó székekkel és egyéb famaradványokkal, amelyeket a tengerbe dobtak az óceánjáróról az utolsó percekben, hogy rögtönzött tutajként szolgáljanak. Egy kicsit távolabb mentőcsónakok lebegtek a vízen, némelyik úgy megtömve, mint egy szardíniásdoboz, mások pedig majdnem üresen. A csillagfényes ég alatt hol felbukkanó, hol alámerülő testeket lehetett látni a vízben.

Erőtlen segélykiáltások hallatszottak sokfelől. A kiáltások később egyre gyengébbek lettek, ahogy a kimerült testek átadták magukat az elemeknek. Azok a szerencsések, akik a csónakok fedélzetén voltak, és már egyszer sikerült elkerülniük a halált, most egy kis melegért összebújva azon aggódtak, túl fogják-e élni az éjszakát. A szemek a horizontra tapadtak, és imádkoztak, hogy megpillanthassák egy közelgő hajó fényeit.

A Titanic vészjelzését számos hajó vette a tragédia éjszakáján, többek között a Carpathia, a Mount Temple, a Virginian, a Baltic, a Caronia, a Prinz Fredrich Wilhelm, a Frankfurt és a Titanic testvérhajója, az Olympic is. Eleinte több hajó indult a katasztrófa helyszínére, de miután nyilvánvalóvá vált, hogy a Carpathia érhet leghamarabb oda, folytatták eredeti útjukat. A Leyland Line Californian nevű hajója csak néhány mérföld távolságra volt a Titanictól, de megállt éjszakára, mivel a kapitány nem kockáztatta meg az átkelést a sötétben a “jégmezőn”. Volt ugyan vezeték nélküli távírójuk, de a rádiós éjszakára kikapcsolta, így nem vette a vészjelzéseket. A mai napig komoly viták folynak arról, vajon gondatlanul jártak-e el a Californian tisztjei, amikor nem néztek jobban utána a távoli rakétáknak és fényeknek.

A Carpathia Arthur Rostron kapitány vezényletével sietve haladt át a jégmezőkön a Titanic rádión jelentett utolsó pozíciójáig. Szerencsére, az a valamivel több, mint 700 ember, akik ezen a szörnyű éjszakán megmenekültek,  a Carpathián jó kezekbe kerültek. Alighogy meghallották az első üzenetet a szerencsétlenül járt Titanicról, Rostron rendezte legénysége sorait, hogy a maximális sebességet nyújthassák. Hordozható lámpákkal és hálókkal szerelték fel a hajó oldalát, hogy megkönnyítsék majd a beszállást. A hajó kabinjait és termeit előkészítették fogadásukra, forró kávéval és élelemmel várták őket.

A Carpathia sietett, amilyen gyorsan csak tudott, három csomóval túl is lépte a hajó 14,5 csomóra becsült végsebességét. Rostron kapitány szaktudással kormányozta hajóját a jéghegyek labirintusában. Hajnali 3-tól 15 percenként jelzőrakéták fellövését rendelte el, hogy a túlélők tisztában legyenek a segítség közeledtével. Hajnali 4 óra tíz perckor a mentőcsónakok elkezdtek odasodródni a Carpathia mellé és megkezdődött a fáradságos mentés. Azok az utasok, akik elég erősek voltak hozzá, a leengedett létrákon vagy hálókon felmászva jutottak biztonságba, a nőket fedélzeti székekben és szorítókötelekkel, a gyerekeket vitorlavászon zsákokban húzták a fedélzetre. A Carpathia legénysége és utasai lehetőségeikhez képest mindent megtettek, hogy kényelembe helyezzék és vigaszt nyújtsanak a túlélőknek. A Carpathia hajóorvosa, a magyar Lengyel Árpád volt, aki a ‘Titanic süllyedésekor mentési és orvosi munkájával kiérdemelte az egész világ elismerését.”

Rostron kapitány utasítást adott a Titanicról biztonságba jutott túlélők létszámának megállapítására. Az eredmény mindössze 705 személy. A White Star Társaság által kiadott április 20-i hivatalos lista 757 főről számolt be, míg az Angol Fegyelmi Vizsgáló Bizottság 711-ről. Bárhogy is volt, nem tudjuk pontosan hány ember menekült meg és hányan voltak a Titanicon, amikor elsüllyedt. Felkerekítve a számokat, az az elfogadott vélemény, hogy eredetileg több, mint 2200 ember volt a fedélzeten, akik közül 1500-an odavesztek.

 

Források: 

Geoff Tibbals: A Titanic

Judith B. Geller: Titanic, a kiállítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.