Főoldal » Titanic- Ellátás a tengeren

Titanic- Ellátás a tengeren

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A különböző osztályok utasai külön ebédlőkben étkeztek. A jegy ára tartalmazta az étkezések árát, kivéve azokat az első osztályú utasokét, akik inkább á la carte fogyasztottak a luxusétterem étlapjáról. Az első osztályon az étkezések egyrészt társasági összejövetelekhez hasonlítottak, másrészt kulináris erőnléti túrához. Az első osztályú vacsora körülbelül nyolc-kilenc fogásból állt, és többnyire hideg előételekkel és osztrigával kezdődött.

Az ellátás a Titanic fedélzetén teljes mértékben megfelelt a hajó követelményének, miszerint mindennek olyannak kellett lennie, mint a legjobb londoni és New York-i szállodákban. Az első osztály közönségének fenntartott á la carte étterem minden részletében megegyezett a Café Royallal és a Savoy Grillel, mivel itt is a világ legjobb minőségű ételeit és borait szolgálták fel. Az első osztály étkezője szintén rendkívül vonzó volt. Április 14-én (sokak számára életükben utoljára) hétfogásos vacsorát kínált. Ebben a következők voltak: vegyes ízelítők és osztriga, kétféle leves, vesepecsenye és hirtelensült csirke lyoni módra vagy velővel töltve, bárány, kacsa vagy hátszín, zöldségek, ínyencfalatként négyféle étel, mint például spárga hidegen vagy pástétom, továbbá négyféle desszert, őszibarack mandulazselében, csokoládés és vaníliás piskóta, francia fagylalt illetve Waldorf puding (receptje sajnos elveszett az idők folyamán, valószínűleg a White Star Line házi specialitása volt, és sosem vetették papírra). Ugyanezen az estén a másodosztályon levest, foltos tőkehalat sütve, currys csirkét rizzsel, tavaszi bárányt vagy sült pulykát rizzsel, illetve zöldségkörettel, különböző desszerteket (szilvapuding, borzselé, kókusszendvics, amerikai fagylalt), mogyorót és gyümölcsöket, sajtot, süteményt és kávét szolgáltak fel.

Amíg az első és a másodosztályon a főétkezéseket ,,ebédnek” és ,,vacsorának” hívták, addig a fedélközben a közönségesebb ,,vacsora” és ,,tea” néven illették őket. A vacsorát délben ették este helyett. Természetesen az étlap nem volt olyan főúri, mint a másik két osztályon, de ezt kárpótolandó hatalmas adagokat szolgáltak fel. Reggelire zabpelyhet, füstölt heringet vagy főtt tojást, kenyeret, lekvárt és teát vagy kávét kaptak. A ,,vacsora” levessel kezdődött, ezt követte valamilyen húsétel (például disznósült), majd meleg édesség és gyümölcs. A ,,tea” egy főtt ételből, kenyérből vagy molnárkából, egy könnyű desszertből és teából állt. Az ellátásba sajtot, süteményt vagy zabkását és kávét tartalmazó késő esti vacsora is tartozott.

A megfelelő kiszolgálás érdekében az első és másodosztályú konyhák, tálalók, éléskamrák és sütödék a D fedélzeten, a két étkező között helyezkedtek el. A konyhák két, 19 sütőt tartalmazó sorral büszkélkedhettek, a legnagyobbakkal a világon. Ráadásul még négy ezüstrostély, két hatalmas serpenyő, leveses fazekak és elektromos szeletelő, burgonyatisztító- és aprító, habverő- és fagyasztógépek gazdagították a konyhák felszerelését.

Hűtési eljárás: Az ételek frissen tartásáról modern hűtőapparátus gondoskodott, melyeket külön raktárban helyeztek el. A nagy befogadóképességű raktárban külön rekesze volt a marhahúsnak, a szárnyasoknak, a vadhúsnak, a halnak, a zöldségnek, a gyümölcsnek, a tejnek és a vajnak, a szalonnának és a sajtnak, a virágoknak, az ásványvíznek, a boroknak, a röviditaloknak és mindenekelőtt a pezsgőnek. Egy hatalmas, elszigetelt helyiség a hulladék tárolására közvetlenül az élelmiszerraktár mellett állt. A hűtőapparátus azonkívül tartalmazott hűtőkamrákat a bárhelyiségek ellátására, éléskamrákat a hajó különböző részein és berendezéseket a jég és a hideg víz előállítására.

 

Forrás:

Geoff Tibbals: A Titanic

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.