Főoldal » Többe kerül majd a Déli Áramlat?

Többe kerül majd a Déli Áramlat?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Orosz szakértők vitatják a Déli Áramlat tervezett költségeit és a vezeték megtöltésének kilátásait.

Mihail Krutyihin független szakértő szerint orosz területen már folynak a munkálatok: “fektetik a csöveket, kötik a szerződéseket”. Véleménye szerint az oroszországi szárazföldi szakasz költsége jóval meghaladja majd az előzetesen bejelentett 8-9 milliárd dollárt, sőt, akár elérheti a 20 milliárdot is.

Krutyihin szerint az alvállalkozóknak nem érdekük, hogy spóroljanak, inkább abban érdekeltek, hogy minél több pénzhez jussanak az építkezésből.

Nemcsak az építkezési költségekkel van gond. A környezetvédőknek is kifogásaik vannak, mert leszögezték, a gázvezeték igenis elkerülhette volna az állami természetvédelmi területeket Oroszország déli, Fekete-tengeri partvidékén, mégis ennek ellenére az egyenes útvonalat választották. Vélhetően ennek pénzügyi okai voltak.

Szergej Vahramajev, a Metropol elemzője a Kommerszant című lapban rámutatott arra, hogy a legoptimistább esetben is Európában évente egy-másfél százalékkal fog nőni a gáz iránti kereslet, így 2019-re elérheti az 550-570 milliárd köbmétert. A Gazprom európai export-kapacitása ennek ellenére már majdnem 250 milliárd köbméter, miközben összesen 150 milliárd köbmétert szállít. Ha elindul a szállítás az Északi Áramlat harmadik és negyedik ágán és vélhetően teljes kapacitással üzemel majd a Déli Áramlat, a teljesítmény eléri a 350 milliárd köbmétert.

Érdemes figyelembe venni, hogyha a Gazprom teljesen leállítja a földgázszállítást Ukrajnán keresztül, export-kapacitása nem fogja jelentősen meghaladni a 200 milliárd köbmétert évente. Eközben az orosz gázóriás részesedése az európai gázpiacon csökken, ezért sok szakértő szerint a Gazprom nem fog 150 milliárd köbméternél több gázt exportálni Európába.

Jól látható tehát, hogy az építkezéseknél felmerülő problémák közül, mint a pénz elsumákolása és a környezetvédelem pénzügyi érdekek miatti háttérbe szorulása itt is probléma. Már csak az a kérdés, mi kell ahhoz, hogy a pénzorientált, környezetre nem gondoló emberek fejében is változhasson valami jó irányba.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.